Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομμένη η πλάκα με τους φόρους…

Το κοστουμάκι που μας έκοψαν με τους φόρους αποδεικνύεται πολύ μεγάλο και σαφώς μεγαλύτερο από ό,τι μπορεί να αντέξει η τσέπη μας. Αν δεν το αντιληφθούν αυτό στην κυβέρνηση, το Βατερλό τους δεν θα αργήσει…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα με τους φόρους είναι βέβαιον ότι δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια οικονομικά χρονικά.

Φόροι στο εισόδημα με ιδιαίτερα υψηλούς συντελεστές, φόροι στην περιουσία με… αυθαίρετους συντελεστές, φόροι ακόμη και σε εισόδημα που δεν έχει καν αποκτηθεί, με τη μορφή προκαταβολών έως και 55%, ή επί περιουσίας που είναι ανύπαρκτη, στη βάση του χάσματος το οποίο χωρίζει τις αγοραίες τιμές από τις αντικειμενικές αξίες.

Φόροι οι οποίοι κυριολεκτικά εξοντώνουν τους κατοίκους αυτής της χώρας και εμποδίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας…

Πρόκειται για γνήσια υπερφορολόγηση, αυθεντική και πέραν πάσης αμφισβητήσεως ή αμφιβολίας, και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία επταμήνου Ιανουαρίου - Ιουλίου, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο φίλτατος κ. Χ. Σταϊκούρας, το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ ή στο 1,25% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 800 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν κατά 562 εκατ. ευρώ καλύτερα από τον στόχο, σωρευτικά για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014.

«Στον στόχο του Ιουλίου είχε προβλεφθεί και η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ύψους 440 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο φίλτατος αναπλ. υπουργός, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο «τα φορολογικά έσοδα τον Ιούλιο ήταν κατά 465 εκατ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με τον στόχο του μήνα και 1,5 δισ. υψηλότερα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα».

Αν όλα αυτά, δε, συνέβησαν ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον μήνα και οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ δεν έχουν καν ξεκινήσει, τότε μόνον ένα πράγμα είναι σίγουρο: το κοστουμάκι που μας έκοψαν ήταν για μεγαλύτερο κορμί και πλέον μας πλέει…

Ακόμη κι αν συνυπολογίσουμε ότι από το 1 δισ. ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα κάθε μήνα μόνον 400 εκατ. ευρώ αφορούν βεβαιωμένες οφειλές και ότι τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με τα υπέρογκα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, ακόμη και τότε είναι φανερό ότι ο προϋπολογισμός έχει στηθεί με ένα τρομακτικό «overshooting» επάνω σε έωλες παραμέτρους εισπραξιμότητας.

Πολύ απλά μας χρέωσαν με ποσά που δεν πίστευαν ότι μπορούν να πάρουν και ήταν τόσο υψηλή η χρέωση αυτή που πλέον δεν ξέρουν τι να κάνουν τα επιπλέον έσοδα, ενώ μοιράζουν ένα τμήμα τους ως «κοινωνικό μέρισμα» (από την  υπερφορολόγηση του προηγουμένου έτους)…

Την ίδια ώρα, όμως, η οικονομία πεθαίνει…

Η πραγματική οικονομία. Αυτή που αφορά την εργασία, την παραγωγή και τις εξαγωγές. 

Δεν αντιλαμβάνονται αυτοί οι άνθρωποι, του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας, ότι η υπερφορολόγηση εξοντώνει αυτόν τον τόπο;

Δεν αντιλαμβάνονται ότι η διατήρηση του κράτους στα παρόντα μεγέθη του σκοτώνει την υπόλοιπη οικονομία;

Όσο απαραίτητη κι αν είναι η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, και μάλιστα σημαντικού, ώστε εξελικτικά να φθάσουμε σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μετά την εξυπηρέτηση του χρέους, άλλο τόσο η εξασφάλισή του εξοντώνει την οικονομία.

Η ανάγκη μείωσης της φορολογίας σε επίπεδα που να αντέχει η τσέπη του Έλληνα και ταυτόχρονης μείωσης της φοροδιαφυγής αλλά και των δαπανών του δημόσιου τομέα είναι άμεση και επιτακτική.

Η οικονομία αυτής της χώρας και οι συνεπείς φορολογούμενοί της στέκουν σήμερα στο απόσπασμα επειδή το κράτος τους χρησιμοποιεί σαν μηχανή κοπής χρήματος, οδηγώντας τους όμως έτσι στην εξαθλίωση…

Είναι μια υπόθεση που πρέπει να λήξει.

Τόσο απλά.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v