Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σικέ Αύγουστος για ρυθμίσεις, ΕΝΦΙΑ, ληξιπρόθεσμα

Αντιμέτωποι με ασφυκτικές διορίες ώστε να αποφύγουν τα υψηλά πρόστιμα είναι τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι που δεν διαθέτουν επαρκή ρευστότητα για να εξοφλήσουν βεβαιωμένες οφειλές πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 29ης τρέχοντος. Πρόκειται για άνιση μάχη με το χρόνο…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Χαμένοι από χέρι, αφού παίζουν με στημένη τράπουλα, είναι όσοι έχουν να κάνουν πληρωμές στην εφορία αυτόν τον μήνα, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα και προσαυξήσεις σε περίπτωση που χάσουν τη λειψή προθεσμία της 29ης τρέχοντος, δηλαδή πριν από τη λήξη του μήνα και την πληρωμή μισθών και συντάξεων…

Πρόκειται για μια πραγματική μάχη με τον χρόνο, υπό το παρόν καθεστώς παντελούς απουσίας ρευστότητας στο οποίο βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ακόμη και στην περίπτωση των συντάξεων δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, οι πληρωμές θα γίνουν την ίδια ημέρα, δηλαδή την Παρασκευή 29 Αυγούστου, με αποτέλεσμα να αναμένεται συνωστισμός και ταλαιπωρία στις τράπεζες, αφού από το ένα χέρι οι συνταξιούχοι θα εισπράττουν ό,τι έχει απομείνει από τις συντάξεις τους και από την άλλη, όσοι έχουν ρυθμισμένες οφειλές θα πρέπει να κάνουν τις σχετικές πληρωμές.

Στον ιδιωτικό τομέα, δε, όπου οι πληρωμές γίνονται στην καλύτερη των περιπτώσεων την 1η του μηνός (ή και πολύ αργότερα) οι μισθωτοί οι οποίοι δεν θα διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα αναγκαστούν να επωμιστούν τα σχετικά πρόστιμα…

Συγκεκριμένα, εάν δεν πληρώσουν τη ρυθμισμένη οφειλή τους την Παρασκευή 29 Αυγούστου, αλλά την αφήσουν π.χ. για τη Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου, το πρόστιμο με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι είναι 15% επί του ποσού της δόσης.

Με άλλα λόγια, εάν το ποσό της δόσης είναι π.χ. 500 ευρώ και δεν προλάβουν να το καταβάλουν εμπρόθεσμα, θα επιβαρυνθούν με 75 ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο στα 575 ευρώ για καθυστέρηση μόνον μίας ημέρας…

Αντίστοιχα, όσοι έχουν να κάνουν πληρωμές ΦΠΑ (εξαρτωμένης της κατηγορίας των βιβλίων που διατηρούν) θα βρεθούν αντιμέτωποι με προσαύξηση 2% και τόκους 0,73%, επί του ληξιπρόθεσμου ποσού.

Ταλαιπωρία, όμως, περιμένει και όσους επιχειρήσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους που δεν έχουν ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμες, βάσει της σχετικής δυνατότητας που έδωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών, αφού η σχετική εφαρμογή δεν υφίσταται ακόμη στο Taxisnet και κατά συνέπεια είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τη διαδικασία «χειρωνακτικά» στις ΔΟΥ όπου υπάγονται.

Δεδομένου, όμως, ότι διανύουμε τον Αύγουστο, κυριότερο μήνα των διακοπών, οι εφορίες εμφανίζονται σήμερα, πρώτον, υποστελεχωμένες εξαιτίας των αδειών προσωπικού και, δεύτερον, ανενημέρωτες, καθώς όχι μόνον τα δικαστικά τους τμήματα, αλλά και ουδείς άλλος, όπως αναφέρουν έμπειροι φοροτεχνικοί, έχει κατορθώσει να ενημερωθεί επαρκώς ως προς τις απαιτήσεις αυτού του είδους των ρυθμίσεων (μη ληξιπρόθεσμες).

Αντίστοιχα προβλήματα και δυσλειτουργίες αναμένονται και σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ αλλά και την εφαρμογή για την τροποποίηση του Ε9, καθώς τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα στο οποίο θα είναι διαθέσιμη η σχετική εφαρμογή του Taxisnet, όποτε αυτή ανοίξει, ο κορεσμός του συστήματος και η υπερφόρτωσή του αναμένεται ότι θα το οδηγήσουν σε «μπλακ άουτ», τουλάχιστον τις ώρες εργασιακής αιχμής…

Όλη αυτή η κατάσταση, η οποία αφορά τόσο τις ασφυκτικές διορίες πληρωμών, όσο και τις δυσλειτουργίες που εμφανίζει το ηλεκτρονικό αλλά και το «χειρωνακτικό» σύστημα, οδηγούν σε απόγνωση όχι μόνον τους επαγγελματίες του κλάδου, δηλαδή τους φοροτεχνικούς, αλλά και το εναπομείναν προσωπικό των εφοριών, όπως, κυριότερα, και τους φορολογούμενους πολίτες, οι οποίοι ήδη έχουν οδηγηθεί στα όρια της αξιοπρέπειάς τους εξαιτίας της κρίσης.

Η παρέμβαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης οφείλει να είναι άμεση και αποτελεσματική για την εκτόνωση αυτού του χάους.

Οτιδήποτε λιγότερο πολύ απλά δεν αρκεί… 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v