Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εκδίκηση του φορολογούμενου

Με τα βάρη που έχουν ήδη επωμιστεί, οι πολίτες δεν θέλουν ούτε να... ξέρουν για νέους φόρους. Αν και απομένει μόλις μία εβδομάδα για την εκπνοή της προθεσμίας, 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν καν προσεγγίσει το Taxisnet...

Η εκδίκηση του φορολογούμενου

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η έκκληση που απηύθυνε χθες το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας από τους φορολογούμενους να σπεύσουν πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της 30ήςΙουνίου για την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος του προηγουμένου έτους, αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για σημαντικές καθυστερήσεις στην επίτευξη των φετινών στόχων εσόδων του προϋπολογισμού.

Πρόκειται  για ιδιαίτερα βάσιμες ανησυχίες.

Πέραν της καθυστέρησης που παραδοσιακά επεδείκνυε ο πολίτης στην υποβολή της σχετικής δήλωσης, προεξοφλώντας την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας -κάτι που αναπόφευκτα θα συμβεί και εφέτος-, το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί σήμερα ο φορολογούμενος είναι νέα βάρη στην πλάτη του.

Πολύ απλά δεν θέλει να ξέρει. 

Δεν θέλει να ξέρει ούτε για παρατάσεις στην προθεσμία υποβολής, ούτε για νέους φόρους, ούτε για ρυθμίσεις, ούτε για τίποτε από όλα αυτά. 

Τον ενδιαφέρει μόνον -και ποιος μπορεί να τον αδικήσει υπό τις παρούσες συνθήκες κρίσης και δυσπραγίας- η καθημερινή επιβίωση και η διατήρηση, στοιχειωδώς, της αξιοπρέπειας του ιδίου και της οικογενείας του.

Πρόκειται, ίσως, για μια παρορμητική, πλην βάσιμη, αντίδραση, καθώς για μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας η ιδέα και μόνον ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες υποχρεώσεις, πέραν όσων ήδη αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς, αποτελεί ανάθεμα.

Την ώρα που υπολείπεται λιγότερο από μία εβδομάδα έως την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, μόνον το 56% των φορολογουμένων (3,14 εκατ.) έχει προχωρήσει στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, ενώ πάνω από 2,5 εκατ. υπόχρεοι δεν έχουν καν προσεγγίσει τη σχετική εφαρμογή του Taxisnet, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι έχει αποσυνδεθεί η ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από την ημερομηνία πληρωμής των δόσεων του φόρου, με την πρώτη να εκπνέει στο τέλος Ιουλίου…

Είναι, ίσως, το ηχηρότερο μήνυμα που μπορεί να στείλει σήμερα ο φορολογούμενος πολίτης.

Ένα μήνυμα που έρχεται να προστεθεί σε εκείνο των 2,5 εκατ. φορολογουμένων που έχουν ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και σε εκείνο των εκατοντάδων χιλιάδων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τραπεζικές ή στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Είτε αφορά στον φόρο εισοδήματος προηγουμένου έτους, είτε στον νέο φόρο ακινήτων, είτε στα τέλη κυκλοφορίας, είτε σε οποιαδήποτε άλλη θεσμοθετημένη υποχρέωση, ο πολίτης καθιστά σαφή την αποστροφή του σε νέα βάρη.

Καθιστά έτσι εξίσου σαφές ότι αρνείται να είναι το μόνιμο θύμα της κρίσης και της υπερφορολόγησης, χάριν της διατήρησης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και της εξασφάλισης πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα, το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει.

Η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας σε αυτόν τον τόπο απαιτεί τη μετατόπισή της οικονομικής πολιτικής από την υπερφορολόγηση στη μείωση των δημοσίων δαπανών και στην προώθηση μέτρων τα οποία θα απαλύνουν τα σημερινά βάρη των πολιτών.

Απαιτεί τη συνειδητοποίηση του γεγονότος, από εταίρους και δανειστές αλλά και από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο ξεζούμισμα.

Πρόκειται για μια πολιτική η οποία ευθύνεται για το βάθος της ύφεσης που βίωσε η χώρα μας, καθυστερεί την ανάπτυξή της και μεγιστοποιεί τη δυσπραγία των πολιτών.

Δεν είναι μια διατηρήσιμη πολιτική καθώς έχει ήδη οδηγήσει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών στα όρια της ανοχής τους.

Εάν δεν το αντελήφθησαν, αυτό ήταν το μήνυμα της κάλπης των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων και είναι το ίδιο μήνυμα που απευθύνουν ξανά οι πολίτες στην κυβέρνηση και στην τρόικα.

Όχι άλλους φόρους! 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v