Ο Dow Jones και ο σκύλος του Κοστολάνι!

Η κρίση δεν είναι κάτι που συνέβη σε παρελθόντα χρόνο. Είναι παρούσα. Θα πρέπει όμως στο σημείο αυτό να προσέξουμε κάτι. Οι χρηματιστηριακές αγορές δεν ακολουθούν κατ’ανάγκη αμέσως και σε αναλογία αυτά που υποδεικνύουν οι διάφοροι δείκτες της οικονομίας.

Ο Dow Jones και ο σκύλος του Κοστολάνι!
Ο Dow Jones το έκανε τελικά χτες το θαύμα του! Έκλεισε με κέρδη και διέψευσε όσους περίμεναν ότι θα παρέσερνε τις αγορές σ’ έναν νέο χορό του Ζαλόγγου, εξ’ αιτίας των όχι και τόσο αισιόδοξων μηνυμάτων που δέχονται τελευταία οι αμερικανοί επενδυτές.

Η αλήθεια είναι, ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες των μεγάλων αγορών της Δύσης δείχνουν μία διάθεση σταθεροποίησης. Οι αγορές επιχειρούν να ανιχνεύσουν το νέο περιβάλλον, που έχει ήδη διαμορφωθεί και στο μεταξύ απαιτούν μία μικρή ανάπαυλα.

Η κρίση δεν είναι κάτι που συνέβη σε παρελθόντα χρόνο. Είναι παρούσα. Θα πρέπει όμως στο σημείο αυτό να προσέξουμε κάτι. Οι χρηματιστηριακές αγορές δεν ακολουθούν κατ’ανάγκη αμέσως και σε αναλογία αυτά που υποδεικνύουν οι διάφοροι δείκτες της οικονομία.

Ασφαλώς και συμμορφώνονται ως προς τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην Πραγματική Οικονομία, αλλά αυτό είναι το τελικό γινόμενο της πράξης. Στο μεσοδιάστημα μπορεί να δούμε πολλές διακυμάνσεις που άλλοτε θα δημιουργούν αίσθημα ευφορίας στους αισιόδοξους και άλλοτε θα τους δημιουργούν την αίσθηση ότι το τέλος του κόσμου είναι τόσο κοντά όσο ποτέ.

Την κατάσταση αυτή την είχε περιγράψει άριστα ο Αντρέ Κοστολάνι, στο παράδειγμα του σκύλου και του αφεντικού του. Κι οι δύο ξεκινούν για έναν περίπατο. Το αφεντικό (η Πραγματική Οικονομία) κινείται αργά και σταθερά προς το προκαθορισμένο σημείο. Ο σκύλος (οι αγορές) τρέχει ξέφρενα μπρος και πίσω. Πότε βρίσκεται 50 μέτρα μακριά από το αφεντικό του και πότε 50 μέτρα πίσω του.

Στο τέλος και οι δύο θα έχουν φτάσει στο ίδιο σημείο. Η διαφορά είναι ότι ο σκύλος θα έχει τρέψει πολλαπλάσια χιλιόμετρα σε σχέση με το αφεντικό του...

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v