Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφήστε τη χώρα να ανασάνει…

Την αποδοκιμασία της κάλπης είναι βέβαιον ότι την εισέπραξε η κυβέρνηση. Το μήνυμα που της αντιστοιχεί το κατανόησε όμως και η αξιωματική αντιπολίτευση; Διότι, αν κρίνουμε από τα χθεσινά λεγόμενα του κ.Τσίπρα, τούτο δεν είναι βέβαιον…

Αφήστε τη χώρα να ανασάνει…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σύμφωνοι, μήνυμα ελήφθη.

Ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται, είναι ο νικητής των ευρωεκλογών.

Μπορεί να μην αύξησε το ποσοστό του έναντι εκείνου που είχε εξασφαλίσει στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 και μπορεί να μην τα πήγε τόσο καλά όσο επιθυμούσε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως αυτό ουδόλως αλλάζει τα πράγματα.

Είναι νικητής με σαφή διαφορά από τη Ν.Δ. Τελεία και παύλα.

Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα και είναι εντελώς διαφορετικό από το να ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει να κυβερνά, επικαλούμενος «δυσαρμονία» μεταξύ εκλογικού αποτελέσματος και κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης, βάσει μιας πρόβλεψης η οποία, ούτως ή άλλως, έχει απαλειφθεί από το Σύνταγμα εδώ και δύο δεκαετίες και πλέον. 

Ουδείς διαφωνεί και είναι απολύτως κατανοητή η πρόθεση του φίλτατου Αλέξη να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ας μην ξεχνιόμαστε, η χώρα ήταν και παραμένει σε κρίση.

Μια κρίση για την οποία καλά θα κάνουν να κινητοποιηθούν όλες οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις, ώστε να τερματιστεί.

Η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση κατέδειξε σαφώς το μήνυμα ευρείας δυσαρέσκειας προς την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά έδειξε επίσης ότι η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κατορθώσει να πείσει για την αποτελεσματικότητά της ένα ευρύτερο τμήμα της κοινωνίας.

Αν υπάρχει ένα πραγματικό μήνυμα από αυτήν την κάλπη, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την ανάγκη σταθερότητας και λήψης ουσιαστικών μέτρων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα οδηγήσουν την οικονομία σε ανάκαμψη.

Με άλλα λόγια, φίλτατοι, «βρείτε τα».

Αν δεν μπορέσετε να τα βρείτε, τότε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κυριακάτικης κάλπης, ουδείς εκ των δυο σας θα μπορέσει να κυβερνήσει τον τόπο, σε περίπτωση πρόωρης βουλευτικής αναμέτρησης, εκτός και αν δεχθεί να προχωρήσει σε «ανίερες» συμμαχίες. Είναι αντιληπτό αυτό;

Έτσι, αντί να ζητά από την κυβέρνηση να «μην διανοηθεί» να διορίσει νέο κοινοτικό επίτροπο ή διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο ΣΥΡΙΖΑ ας προσπαθήσει να βρει έναν κοινό τόπο συνεννόησης με την κυβέρνηση και ας συναινέσει, για παράδειγμα, σε κάποια εκ των δομικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος…

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση ας προσπαθήσει να κοιτάξει πέρα από τις μνημονιακές της επιταγές και ας συνειδητοποιήσει ότι το να προσπαθείς να βγάλεις τη χώρα από την κρίση μέσω φόρων ισοδυναμεί με προσπάθεια να βγεις από έναν κουβά τραβώντας τα χερούλια του, όπως έλεγε κάποτε και μια ψυχή…

Ανάκαμψη και πολύ περισσότερο ανάπτυξη δίχως φράγκα είναι αδύνατη.

Αν χρειάζεται σήμερα κάτι ο τόπος είναι να χαλαρώσει η ασφυκτική θηλιά που έχει στηθεί γύρω από τον λαιμό των Ελλήνων φορολογουμένων, 2,5 εκατ. εκ των οποίων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.

Είναι αδιανόητο να μιλάμε για προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο να αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ τον μήνα εξαιτίας προστίμων, προσαυξήσεων και νέων οφειλών…

Αντίστοιχα, αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων, επιχειρηματικών, στεγαστικών ή άλλων, ο τραπεζικός τομέας της χώρας θα καθυστερήσει σε βαθμό υπέρμετρο το «άνοιγμα» της χρηματοδοτικής κάνουλας προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συμβάλλοντας έτσι στην παράταση της ύφεσης και στην καθυστέρηση της ανάκαμψης της χώρας.

Άρα, φίλτατοι, ας μην το κουράζουμε το ζήτημα. Αν πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε τον τόπο, βρείτε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης και βάλτε πλάτη ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.

Ούτως ή άλλως, αυτήν τη συνεννόηση είναι πολύ πιθανό να τη χρειαστείτε και αργότερα…

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v