Προς αναζήτηση οπαδών...

Αν χρειαζόμαστε ένα καλοκαιρινό ράλι δεν είναι τόσο για την αποκατάσταση των ήδη υφιστάμενων ζημιών. Για αυτές, χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη! Η αγορά έχει ανάγκη από ένα ευχάριστο ξάφνιασμα, ώστε να κερδίσει και πάλι οπαδούς.

Προς αναζήτηση οπαδών...
Στις αρχές του 2002 ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν ότι η νέα χρονιά θα ήταν μία εξίσου άσχημη χρηματιστηριακή χρονιά με εκείνη του 2001.

Οι περισσότερες προβλέψεις έκαναν λόγο για το τέλος της κρίσης. Για τις αυξημένες πιθανότητες της Σοφοκλέους να μπορέσει να σταθεί σε επίπεδα τιμών κοντά στις 3.000 μονάδες και να κάνει σιγά – σιγά ένα νέο ξεκίνημα. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθησαν έτσι. Συνεχείς βδομάδες πτώσης έδιωξαν και τους τελευταίους πιστούς…

Οι ενεργοί κωδικοί είναι σήμερα πάρα πολύ λίγοι. Από 30.000 ως 60.000. Αυτό άλλωστε προδίδουν και οι πολλοί χαμηλοί όγκοι συναλλαγών. Υπάρχουν μετοχικοί τίτλοι που σέρνονται με συναλλαγές μερικών εκατοντάδων τεμαχίων. Η καθημερινή εικόνα της Σοφοκλέους είναι εικόνα εγκατάλειψης και μιζέριας.

Αν χρειαζόμαστε ένα καλοκαιρινό ράλι δεν είναι τόσο για την αποκατάσταση των ήδη υφιστάμενων ζημιών. Γι αυτές χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη! Η αγορά έχει ανάγκη από ένα ευχάριστο ξάφνισμα, ώστε να κερδίσει και πάλι οπαδούς. Να αυξηθούν οι ενεργοί κωδικοί και οι συναλλαγές. Για να αρχίσει και πάλι να κτίζεται μία άλλη εικόνα και να δημιουργήσει έτσι τις προϋποθέσεις για μία ουσιαστική ανάκαμψη των τιμών στο μέλλον.

Όσα μέτρα και αν πάρει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, αυτά θα πέσουν στο κενό, αν δεν έχει προηγηθεί μία καλυτέρευση της εικόνας της αγοράς.

Δυστυχώς, οι επενδυτές προσελκύονται μόνο με την άνοδο και απομακρύνονται από την αγορά με την πτώση. Το ότι κάποιος θα πρέπει να αγοράζει στα χαμηλά και να πουλάει στα ψηλά είναι καλό για την θεωρία, αλλά στην πράξη πολύ λίγοι είναι εκείνοι που ακολουθούν τον συγκεκριμένο κανόνα. Αυτό που τραβάει τις μάζες είναι τελικά το λαμπερό. Όσο πιο πολύ λάμπει, τόσο περισσότερους ανθρώπους προσελκύει…

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v