Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεφτά για πάρτι... υπάρχουν πάντα στο δημόσιο

Μια εικόνα απίθανης σπατάλης και ασυδοσίας, σε καιρούς κρίσης, φορολογικής αφαίμαξης των πολιτών και ένδειας για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αυτής της χώρας. Αυτήν την εικόνα δίνει ακόμη και σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια μνημονίου, ο δημόσιος τομέας.

Λεφτά για πάρτι... υπάρχουν πάντα στο δημόσιο

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε μια χώρα στην οποία το κράτος έπρεπε να κάνει ειδική απογραφή για να μάθει πόσους έχει στη δούλεψή του και ακόμη δεν γνωρίζει στοιχειώδη πράγματα για την καθημερινή λειτουργία του, όπως πόσα τηλέφωνα ή αυτοκίνητα έχει, γιατί πρέπει να απορεί κανείς που χρεοκόπησε;

Αν, δε, στη σπατάλη και στην αναποτελεσματικότητα προσθέσουμε και τη διαφθορά, που τόσο γλαφυρά αποτυπώνουν κάθε χρόνο οι εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών του Δημοσίου, τότε ουδεμία απορία πρέπει να υπάρχει σχετικά με τα αίτια αυτής της χρεοκοπίας...

Άνδρες υπάλληλοι του ΙΚΑ που λάμβαναν επίδομα... τοκετού, οδηγοί της ΕΘΕΛ που πήραν αθροιστικά 298 ημέρες αδείας μετ' αποδοχών βάσει πλαστών βεβαιώσεων αιμοδοσίας από τον Ευαγγελισμό, αγορές μεταξωτών... εσωρούχων αξίας 3.000 ευρώ από τη Δημοτική Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Γρεβενών και αγορές κουβανέζικων πούρων αξίας 5.300 ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελούν μόνον ορισμένα από τα ευρήματα του Σώματος Ελεγκτών, που παρέθεσε χθες με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή».

Μπορεί αλλού στην Ελλάδα να κλείνουν σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά στον Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας, κάθε φορά που ένας δημότης κατάφερνε να αριστεύσει στο σχολείο ή στο Πανεπιστήμιο «έπαιρνε από το κρατικό ταμείο 13.000 ευρώ για τη χαρά που έδωσε στους συντοπίτες του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ίδιο δημοσίευμα!

Ο κατάλογος των ευρημάτων είναι μακρύς και μεγαλώνει καθημερινά.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες στον ΣΚΑΪ ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, η νέα «φάμπρικα» διαφθοράς που έχουν ανακαλύψει στους δήμους αφορά τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ).

«Οι δήμοι βρήκαν μια νέα φάμπρικα με καινούργιες ΜΚΟ που παρέχουν υπηρεσία στους δήμους και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Το περασμένο διάστημα έγιναν τέτοια 11 ΚΟΙΝΣΕΠ στον δήμο Λαμίας. Είναι πολίτες και φορείς που τους πληρώνουν για να κάνουν υπηρεσίες του δήμου. Υπάρχει κίνδυνος τα ΚΟΙΝΣΕΠ να γίνουν νέες ΜΚΟ, νέες εστίες διαφθοράς» τόνισε ο κ.Ρ ακιντζής.

Μόλις τώρα, δε, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και τέσσερα μνημονίου αποφάσισε το Δημόσιο να βάλει σε κάποια τάξη τα έξοδα της καθημερινής του λειτουργίας, όπως αυτά που αφορούν στον αριθμό των τηλεφώνων και των αυτοκινήτων που έχει ο στενός και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», την 1η Μαΐου τίθεται σε λειτουργία ειδική εφαρμογή - μητρώο, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, στην οποία υποχρεωτικά θα δηλωθούν όλα τα κρατικά τηλέφωνα. Εάν δεν δηλωθούν οι λογαριασμοί τους, που βάσει σχετικής έρευνας εκτιμώνται για ένα έτος σε 285 εκατ. ευρώ, θα παραμένουν ανεξόφλητοι...

Αντίστοιχο μητρώο για τα κρατικά αυτοκίνητα, το οποίο θα περιλαμβάνει τον αριθμό, την παλαιότητα και την ποιότητα, αλλά και το συνολικό κόστος λειτουργίας και συντήρησής του, δεν μπορεί να συνταχθεί εδώ και τέσσερα χρόνια, μολονότι έχει παραγγελθεί...

Την ίδια ώρα, όμως, οι πολίτες αυτής της χώρας είναι αναγκασμένοι να κουβαλήσουν ακέραιο το βάρος αυτής της συνεχιζόμενης σπατάλης, αναποτελεσματικότητας και εν τέλει ασυδοσίας.

Όταν 2,6 εκατ. φορολογούμενοι εμφανίζουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, το κάθε νοικοκυριό δίνει καθημερινή μάχη να τα φέρει βόλτα και ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός συμπολιτών μας οδηγείται στη φτώχεια, είναι αδιανόητο να συνεχίζεται το πάρτι στον δημόσιο τομέα.

Ένα πάρτι που πληρώνει κυρίως ο ιδιωτικός τομέας και ο κάθε συνεπής φορολογούμενος...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v