Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νισάφι πια με τα ακίνητα…

Η κυβέρνηση οφείλει να μην επαναλάβει κατά την αναθεώρηση του νόμου περί επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων τα λάθη που περιέχει το υφιστάμενο νομοθέτημα. Οφείλει, δε, να το κάνει σύντομα, τερματίζοντας την ομηρία μιας ολόκληρης αγοράς…

Νισάφι πια με τα ακίνητα…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όσα διαδραματίζονται στις ημέρες μας με την υπόθεση της αγοράς ακινήτων συνιστούν μια μεθοδική και αποτελεσματική πολιτική εξόντωσης  ενός τομέα της οικονομίας που κάποτε συνεισέφερε σημαντικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, αλλά και της περιουσίας εκατομμυρίων πολιτών.

Ωσάν να μην έφθανε η πιστωτική ασφυξία και η ύφεση, που έχουν τσακίσει την αγορά, συνθλίβοντας τις αγοραίες τιμές των ακινήτων…

Ωσάν να μην έφθανε η υπερφορολόγηση στην οποία υποβλήθηκαν πέρυσι και εξακολουθούν να υποβάλλονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με την επιβολή τεσσάρων διαφορετικών φόρων επί των ιδιοκτησιών τους (ΦΑΠ 2011-2012-2013 και ΕΕΤΑ) μέσα σε μία και μόνον χρονιά…

Ωσάν να μην έφθανε και η εμμονή της κυβέρνησης να φορολογεί ανύπαρκτες περιουσίες, στη βάση αντικειμενικών αξιών που είναι αμιγώς πλασματικές και συνιστούν «τεχνητή υπερφορολόγηση», όπως η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος τη χαρακτηρίζει…

Πλέον, από τα τέλη Ιανουαρίου, ήτοι επί δίμηνο και πλέον, η αγορά ακινήτων είναι νεκρή, καθώς οι συμβολαιογράφοι αρνούνται, ευλόγως, να προχωρήσουν στη σύνταξη συμβολαίων αγοραπωλησιών, εξαιτίας των νομικών κενών και των ασαφειών που περιέχει ο νέος νόμος περί επιβολής φόρου υπεραξίας στην πώληση ακινήτων.

Αρνούνται, δε, οι άνθρωποι αυτοί να συντάξουν συμβόλαια, επικαλούμενοι ευθέως το ενδεχόμενο ζημίας των πελατών τους καθώς ο νέος νόμος «είναι ανεφάρμοστος στην πράξη λόγω των ατελειών του και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τα φορολογικά συμφέροντα του πωλητή - φορολογούμενου», όπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Πέραν της πρακτικής αδυναμίας υπολογισμού του φόρου υπεραξίας που πρέπει να καταβληθεί, κυρίως για παλαιότερα ακίνητα, το νομοθέτημα αυτό προβλέπει ότι οι αγοραστές ακινήτων θα φορολογούνται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας και στη συνέχεια θα πρέπει να δικαιολογούν το τεκμήριο που συνιστά η αγορά αυτή, στη βάση των στοιχείων «πόθεν έσχες» που θα υποβάλλουν.

Πρόκειται, ευλόγως, για μια συνειδητή λαθροχειρία, καθώς η αγοραία τιμή την οποία θα καταβάλλουν στον πωλητή θα είναι σαφώς κατώτερη της αντικειμενικής, άρα οι αγοραστές θα κληθούν να δικαιολογήσουν τεκμήρια που θα είναι αμιγώς εικονικά και μάλιστα να καταβάλουν επιπρόσθετο φόρο σε περίπτωση που αυτά υπολείπονται των στοιχείων πόθεν έσχες που θα υποβάλουν.

Επιπρόσθετα, τυχόν αλλοδαποί αγοραστές εξαιρούνται της υποχρέωσης κατάθεσης στοιχείων πόθεν έσχες, γεγονός που τοποθετεί τους Έλληνες αγοραστές σε δυσμενέστερη μοίρα έναντί τους.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στρ. Παραδιάς, «πρόκειται για μια άθλια μεταχείριση, η οποία αποκλείει τους Έλληνες αγοραστές από την αγορά ακινήτων».

Υπό το φως όλων αυτών, η κυβέρνηση οφείλει είτε να προχωρήσει στην άμεση αναθεώρηση του νόμου περί καταβολής φόρου υπεραξίας από την πώληση ακινήτων, αποκαθιστώντας τις αδικίες και ελλείψεις που αυτός περιέχει, είτε να παγώσει την εφαρμογή του τουλάχιστον έως το τέλος Ιουνίου, όπως ζήτησε χθες η Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδος με επιστολή της στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Ας υπάρξει μια περίοδος νηφαλιότητας και επανεξέτασης των προβλέψεων αυτών, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για την αγορά ακινήτων και τους συντελεστές της, αλλά και για τα δημόσια έσοδα από τον τομέα αυτό, καθώς οι μέχρι τώρα απώλειες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των κτηματομεσιτών υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ για τον δημόσιο κορβανά…

Νισάφι πια! Σώστε, ακόμη και αυτήν την ύστατη ώρα, μια πολύτιμη αγορά για την ελληνική οικονομία!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v