Τριτοκοσμικές διακυμάνσεις

Η Σοφοκλέους έχει ήδη εξανλτήσει τα συνήθη όπλα των νομοθετικών παρεμβάσεων, των αγορών ιδίων μετοχών, των συντονισμένων παρεμβάσεων των θεσμικών επενδυτών. Σε μας δεν έπιασαν...

Τριτοκοσμικές διακυμάνσεις
Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί πριν από λίγα χρόνια ότι σε μία και μόνο συνεδρίαση οι διακυμάνσεις του Dow Jones θα έφταναν το 9% και του DAX το 10%; Ότι την μία στιγμή οι αγορές θα φοβόντουσαν το Κράχ και την αμέσως επόμενη θα πανηγύριζαν ξέφρενα για το γεγονός ότι αυτό απετράπη!

Αυτό ήταν λοιπόν; Συμφώνησαν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι στην Αμερική σ’ έναν νέο αυστηρό νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση και η κρίση τελείωσε; Μακάρι! Από την κατάρρευση των αγορών δεν έχουν παρά να κερδίσουν ελάχιστοι. Οι πολλοί ελπίζουν στην ανάκαμψη.

Αυτού του τύπου όμως οι διακυμάνσεις δίνουν και το μέγεθος του προβλήματος. Οι αγορές είναι βαθιά άρρωστες και ίσως χρειαστούν περισσότερα πράγματα από έναν νέο αυστηρό νόμο. Το κυριότερο είναι ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και οι ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις του 10% δεν βοηθούν. Θυμίζουν περισσότερο καζίνο και λιγότερο χρηματιστήριο.

Οι Έλληνες επενδυτές θα διαπιστώσουν έκπληκτοι ότι οι αμερικανοί συνάδελφοί τους διανύουν μία περίοδο ανάλογη με εκείνη που ζήσανε εκείνοι την περίοδο 2000 - 2001. Ασφαλώς και είναι ιεροσυλία να συγκρίνει κανείς την μικρή και ανώριμη Σοφοκλέους με την Μέκκα του Καπιταλισμού. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορεί να μην ανατριχιάζει κανείς από την σύμπτωση των γεγονότων.

Για τη Σοφοκλέους το ερώτημα είναι αν η πολύ καλή της συμπεριφορά των τελευταίων δύο μηνών (σε σχέση με τους ώριμους συναιτέρους της) ήταν αποτέλεσμα της δικής της δυναμικής ή απλά και μόνο της αδιαφορίας που επιδεικνύουν οι επενδυτές. Πολύ φοβόμαστε ότι πρόκειται για το τελευταίο...

Βλέπετε, η Σοφοκλέους έχει ήδη εξανλτήσει τα συνήθη όπλα των νομοθετικών παρεμβάσεων, των αγορών ιδίων μετοχών, των συντονισμένων παρεμβάσεων των θεσμικών επενδυτών. Σε μας δεν έπιασαν...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v