Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ταμπελάκι γράφει «Ελλάδα», σύντροφε…

Οι πολιτικές τοποθετήσεις είναι ένα πράγμα και οι θεσμικοί ρόλοι κάτι εντελώς διαφορετικό. Κατά τα φαινόμενα, ο φίλτατος κ. Τσίπρας, απουσιάζοντας χθες από την τελετή ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, ξέχασε το γεγονός αυτό…

Στο ταμπελάκι γράφει «Ελλάδα», σύντροφε…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η απουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα, χθες, κατά την τελετή ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα για το τρέχον εξάμηνο συνιστά κατά πολλούς ένα σαφές ατόπημα.

Ατόπημα όχι μόνον θεσμικού χαρακτήρα, καθώς ο κ. Τσίπρας ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και με ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό, καθώς καθιστά σαφές προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας αλλά και σε κάθε τρίτο ότι το κυριότερο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα, εκτός κυβέρνησης, το οποίο εξασφάλισε τη δεύτερη θέση στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, προηγείται στις δημοσκοπήσεις και αποτελεί εν δυνάμει νικητή των επόμενων εκλογών, «γυρνά την πλάτη του» στην Ευρώπη.

Στην τελετή ανάληψης της προεδρίας ο κ. Σαμαράς εκπροσώπησε τη χώρα ως ο νόμιμα εκλεγμένος πρωθυπουργός της.

Δεν την εκπροσώπησε ως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μολονότι προφανώς είναι, ούτε με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα, πλην εκείνης που του όρισε το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας, στη βάση του αποτελέσματος των τελευταίων εκλογών και της ψήφου εμπιστοσύνης την οποία εξασφάλισε η κυβέρνησή του, στη συνέχεια, από τη Βουλή.

Έτσι, λοιπόν, όταν απουσίαζε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας από την τελετή αυτή, κατά ακριβώς την ίδια αντιστοιχία, απουσίαζε ο άνθρωπος που έχει, ως εκ του Συντάγματος και των νόμων, αναλάβει να ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο της χώρας μας.

Εάν ο φίλτατος Α. Τσίπρας επιθυμούσε να διατρανώσει την όποια αντίθεσή του, είτε ως προς τα χθεσινά δρώμενα, είτε ως προς τον ρόλο της Ε.Ε. γενικώς ή κατά την τρέχουσα κρίση, είτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα, τι τον εμπόδιζε να το πράξει γραπτώς, προφορικώς ή με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο;

Το έχει επανειλημμένως πράξει κατά το παρελθόν, εξάλλου…

Είναι, άραγε, απαραίτητο να θυμίσουμε στον κ. Τσίπρα, ότι αυτοί που χαρακτηρίζει ως «η Μέρκελ και οι σύμμαχοί της» αποτελούν τους νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κρατών και των εκλογικών τους σωμάτων; Διά της λαϊκής ετυμηγορίας αναδείχθηκαν οι άνθρωποι αυτοί, και μάλιστα στην περίπτωση της κ. Μέρκελ λίαν προσφάτως.

Η «εθελόδουλη υποταγή» προς την Ε.Ε., που καταλόγισε χθες ο κ. Τσίπρας στον κ. Σαμαρά, αφορά στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της;

Αν όντως αφορά τη συγκεκριμένη διαδικασία, το μήνυμα που έστειλε χθες ο κ. Τσίπρας, τόσο προς τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και εγχωρίως είναι ότι ο ίδιος και ο πολιτικός σχηματισμός του οποίου ηγείται αδιαφορούν για αυτές τις δεσμεύσεις.

Είναι ένα μήνυμα ιδιαίτερα κρίσιμο εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών.

Αυτό που ίσως ξεχνά ο κ. Τσίπρας είναι ότι όταν η χώρα μας έβαζε την υπογραφή της αναλαμβάνοντας τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις, έναντι χρηματοδότησης αντίστοιχη της οποίας δεν έχει δοθεί σε κανένα κράτος της υφηλίου, το έπραττε διά του τότε νομίμου εκπροσώπου της, ενώπιον του οποίου είχε τοποθετηθεί ένα ταμπελάκι με την επιγραφή «Ελλάδα».

Πρόκειται για ακριβώς το ίδιο ταμπελάκι το οποίο η χώρα μας ευτέλισε δύο φορές κατά το παρελθόν, επιλέγοντας να πει προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, διά στόματος των τότε υπουργών Οικονομικών, «συγγνώμη, σας είπαμε ψέματα» και σας δώσαμε τη μία φορά «απογραφή» και την άλλη «Greek Statistics».

Κατά τα φαινόμενα, το κακό θα τριτώσει…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v