Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άσπρη μέρα με τη «λευκή νύχτα»

Την τελευταία Κυριακή του έτους τα αθηναϊκά καταστήματα έμειναν κλειστά, βάσει απόφασης της Περιφέρειας. Έτσι, όμως, ούτε οι πολίτες μπόρεσαν να κάνουν αγορές δώρων της τελευταίας στιγμής, ούτε και τζίρος έγινε. Είχε γίνει όμως το προηγούμενο βράδυ, ελέω «λευκής νύχτας»…

Άσπρη μέρα με τη «λευκή νύχτα»
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, πιστωτικής συρρίκνωσης και δραματικής μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, το τελευταίο πράγμα που περιμένει, ίσως, να δει κανείς είναι καταναλωτές να διαμαρτύρονται που το κατάστημα κλείνει και δεν πρόλαβαν να ψωνίσουν.

Κι όμως, στις 8 το βράδυ του Σαββάτου, 28 του μηνός, αυτή ήταν η εικόνα στην κεντρική πύλη γνωστού πολυκαταστήματος στο κέντρο της Αθήνας, καθώς οι υπεύθυνοί του δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνολική διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας, που ήταν έως τις 11 το βράδυ και αποφάσισαν να τερματίσουν νωρίτερα τη «λευκή νύχτα» του Δήμου Αθηναίων, αφήνοντας έτσι στα «κρύα του λουτρού» όσους είχαν σπεύσει να κάνουν τις αγορές τους.

Αντίθετα, οι πόρτες δεκάδων άλλων καταστημάτων ειδών ένδυσης, υπόδησης, δώρων ή άλλων προϊόντων, έμειναν ανοικτές εξυπηρετώντας το καταναλωτικό κοινό το οποίο είχε κατακλύσει το κέντρο της πόλης, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η αγορά λειτουργεί βάσει των κανόνων της ζήτησης και της προσφοράς και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια χαλιναγώγησής της αποτελεί απλώς μια στρέβλωση.

Οι φωνές διαμαρτυρίας που ορθώθηκαν για ακόμη μια φορά εκ μέρους τόσο των συνδικαλιστικών φορέων των εμποροϋπαλλήλων όσο και ορισμένων καταστηματαρχών, προεξοφλούσαν ότι η «λευκή νύχτα» που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων θα ήταν μια αποτυχία. Διαψεύστηκαν.

Ο κόσμος κατέκλυσε το κέντρο. Το έπραξε, δε, γνωρίζοντας ότι την αμέσως επομένη ημέρα, την τελευταία Κυριακή του έτους, δηλαδή μια ημέρα που παραδοσιακά οι πολίτες αξιοποιούν για τις αγορές δώρων, τα καταστήματα θα ήταν κλειστά στην Αθήνα.

Ανοικτά ήσαν χθες τα καταστήματα από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, μόνον στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και σε ένα τμήμα του Ηρακλείου Κρήτης (Χερσόνησο και Μαλεβύζι).

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης οι κατά τόπους περιφέρειες, οι οποίες έχουν πλέον την ευθύνη να ορίζουν ποιες είναι οι επτά Κυριακές του χρόνου κατά τις οποίες τα καταστήματα θα λειτουργούν, απλά, άφησαν «απέξω» την τελευταία Κυριακή του έτους, αφήνοντας και αυτές με τη σειρά τους στα «κρύα του λουτρού» όσους είχαν αφήσει για την τελευταία στιγμή τις αγορές τους.

Όλα αυτά, δε, γιατί; Διότι κάποιοι σε αυτήν τη χώρα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εμποδίσουν την αγορά να λειτουργήσει βάσει του κυριότερου κανόνα της. Της προσφοράς και της ζήτησης.

Αντί να αφήσουν το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων να κριθεί από ακριβώς αυτόν τον κανόνα και τον κάθε καταστηματάρχη και το πελατειακό του κοινό, επέλεξαν να δημιουργήσουν για ακόμη μια φορά ένα πλέγμα υποτιθέμενης προστασίας των «μικρών» καταστηματαρχών, βάσει του οποίου οι κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες ορίζουν ποιες θα είναι οι 7 από τις 52 Κυριακές του έτους που θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων...

Φυσικά, έσφαλαν.

Έσφαλαν οι αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι άφησαν απέξω την εμπορικά πλέον σημαντική Κυριακή του έτους, έσφαλαν αυτοί που τους ανέθεσαν την αρμοδιότητα αυτή, διότι έτσι περιορίζουν την όποια δυναμική έχει ή μπορεί να έχει το λιανεμπόριο και φυσικά έσφαλαν και οι «μικροί» καταστηματάρχες, διότι το μόνο κατάστημα που κατέβασε ρολά προχθές, στη διάρκεια της «λευκής νύχτας», ήταν ένα κεντρικότατο και επώνυμο πολυκατάστημα....

Το «ανάθεμα» δηλαδή από το οποίο υποτίθεται ότι θέλουν να προστατευτούν...

Σε μια εποχή, όμως, που τα λουκέτα πέφτουν σαν το χαλάζι στο λιανεμπόριο, ουδείς έχει την πολυτέλεια να σφάλει και αντίθετα όλοι πρέπει να κάνουν την πραγματική τους δουλειά και όχι αυτή του «προστάτη».

Το κράτος οφείλει να διασφαλίζει μόνον ένα πράγμα: ότι τηρείται η ασφαλιστική και φορολογική νομοθεσία, έναντι υπαλλήλων και πελατών...

Τα υπόλοιπα αφήστε τα. Η αγορά έχει τρόπους να τα λύνει....


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v