Τα μακροβούτια συνεχίζονται!

Καθημερινά οι χρηματιστηριακές αγορές καταγράφουν νέα χαμηλά. Η Ευρώπη και η Αμερική έχουν γυρίσει το ρολόι τους πέντε ολόκληρα χρόνια πίσω. Αλλά και η Σοφοκλέους έκανε κάτι ανάλογο και επέστρεψε στο Μάρτιο του 1998.

Τα μακροβούτια συνεχίζονται!
Αντί τα μακροβούτια να αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο των τυχερών εκείνων που αναζητούν τις χάρες του καλοκαιριού σε ονειρικά και παραδείσια ακρογιάλια, έχουν δυστυχώς γίνει το σήμα κατατεθέν των ανά τον κόσμο χρηματιστηριακών αγορών. Ο μήνας Ιούλιος του 2002 θα μείνει χαραγμένος στην μνήμη των επενδυτών ως μία από τις πιο σκληρές δοκιμασίες των τελευταίων δέκα ετών.

Καθημερινά οι χρηματιστηριακές αγορές καταγράφουν νέα χαμηλά. Η Ευρώπη και η Αμερική έχουν γυρίσει το ρολόι τους πέντε ολόκληρα χρόνια πίσω. Αλλά και η Σοφοκλέους έκανε κάτι ανάλογο και επέστρεψε στο Μάρτιο του 1998, λίγο μετά από εκείνη την υποτίμηση που πυροδότησε όλη την ενδιαφέρουσα και άκρως διδαχτική συνέχεια.

Τις ημέρες αυτές μην ψάχνετε για ”προβλέψεις”. Οποιαδήποτε πρόβλεψη καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων, αν οι συνεδριάσεις στη Wall Street είναι σαν τις χτεσινές. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι επαγγελματίες έχουν σταματήσει να τραβούν γραμμές στα διαγράμματα και αναζητούν την σωτηρία τους σε προσευχές και δεήσεις...

Για να μην είμαστε υπερβολικοί και συνάμα κατηγορηθούμε για υπερβολικό συναισθηματισμό, ας βάλουμε και ορισμένες άλλες παραμέτρους. Μετά από μία τέτοια βουτιά, οι αγορές, είναι αλήθεια, ότι οφείλουν ένα ριμπάουντ. Ένα ξέσπασμα. Το θέμα είναι αν αυτή η ”διόρθωση” θα είναι ουσιαστική και θα οδηγήσει σε ισορροπία τις αγορές ή αν θα πρόκειται για μία αντίδραση τεχνικού και μόνο περιεχομένου, μία ”ευκαιρία” για νέες ρευστοποιήσεις. Αν κάτι, πάντως, μας ανησυχεί είναι το γεγονός ότι κλονίζεται η πίστη των αερικανών επενδυτών στο χρηματιστήριο. Κι όσοι άκουσαν τις δηλώσεις Μπους, σίγουρα θα θυμήθηκαν την ελληνική περιπέτεια του 2000-2001 και τις ανάλογες τότε δηλώσεις των πολιτικών μας...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v