Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μερεμέτια δεν αρκούν!

Όπως και να βαφτίσουν το νέο φόρο ακινήτων, αν δεν αλλάξει η συνολική στρατηγική, δεν θα γίνει δικαιότερος. Με το «τόσα μου λείπουν και τόσα σου ζητάω» τα συνήθη υποζύγια θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν.

Τα μερεμέτια δεν αρκούν!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με τον νέο φόρο ακινήτων η κυβέρνηση, προφανώς, δεν τα πάει πολύ καλά.

Όταν όμως θέλει να ικανοποιήσει και τους βουλευτές της Ν.Δ. (περιφέρειας), οι οποίοι είναι στα κάγκελα διότι θα φορολογηθεί για πρώτη φορά η ακίνητη περιουσία της εκλογικής τους πελατείας, αλλά και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επειδή ανακάλυψαν την ύστατη ώρα ότι ο φόρος οφείλει να έχει προοδευτικότητα, ενώ ταυτόχρονα προσδοκά να βάλει στα ταμεία του κράτους και ένα συγκεκριμένο ποσό, που αυθαιρέτως έχει επιλεγεί, τότε πώς να τα πάει καλά;

Ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας, είτε του αφήσουν το σημερινό του όνομα, είτε τον βαφτίσουν «τραλαλάκη», ή όπως αλλιώς τον πουν, δεν θα γίνει δικαιότερος ελαφρύνοντας το φορολογικό βάρος των αγροτών, ή βάζοντας ολίγη από ΦΑΠ, ολίγη από αυξημένο αφορολόγητο, αλλά και μια πινελιά ΦΜΑΠ.

Μια σαλάτα θα γίνει, άδικη, περιπεπλεγμένη και εξοντωτική για την πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας.

Άδικη, πρώτον, διότι θα σερβιριστεί με αντικειμενικές αξίες και τιμές ζώνης οι οποίες είναι αμιγώς πλασματικές και δεν ανταποκρίνονται στις αγοραίες. Όφειλαν να έχουν αναθεωρηθεί βάσει του μνημονίου από πέρυσι και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία πρέπει να αναθεωρούνται ανά διετία, κάτι που δεν έχει γίνει από το 2007, οπότε αναπροσαρμόστηκαν για τελευταία φορά.

Άδικη, δεύτερον, διότι έτσι όπως έχει δομηθεί το παρόν νομοσχέδιο αλλά και όπως δρομολογείται η σύνταξη του νέου, αδικεί τους αστικούς πληθυσμούς, οι οποίοι καλούνται να επωμιστούν ποσοστό άνω του 92% του συνολικού φορτίου του φόρου, έναντι του πληθυσμού της υπαίθρου, το φορτίο του οποίου μικραίνει, κατά τα φαινόμενα, ακόμη περισσότερο.

Και άδικη, τρίτον, διότι επιχειρείται η προώθηση της νομοθεσίας αυτής στη βάση των ταμειακών αναγκών του κράτους και όχι ως απόρροια είτε του προσήκοντος μέσου αντίστοιχου φορτίου που επωμίζονται οι λαοί άλλων ευρωπαϊκών κρατών, είτε των ειδικών συνθηκών που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Γιατί, δηλαδή, το «κοστουμάκι» που μας έραψε η τρόικα και το οικονομικό επιτελείο να είναι 3,5 δισ. ευρώ και να συρρικνώνεται λόγω «εισπραξιμότητας» στα 2,9 δισ. ευρώ;

Τόσα λείπουν από τον κρατικό κορβανά; Ας μειώσουν τις δαπάνες τους οι φίλτατοι της κυβέρνησης.

Η δε ιστορία της «εισπραξιμότητας», που τόσο επιτακτικά θέτει η τρόικα, σε ποιο εγχειρίδιο ηθικής ή δικαίου ανακαλύφθηκε; Ό,τι δεν πληρώνουν ορισμένοι ας το χρεώσουμε στους υπολοίπους;

Δεν αντιλαμβάνονται αυτοί οι άνθρωποι ότι μετά από ένα έτος πρωτοφανούς υπερφορολόγησης, με την επιβολή τεσσάρων διαφορετικών φόρων για τα ακίνητα, δεν είναι δυνατόν να μας σερβίρουν ακόμη έναν φόρο για το 2014, ο οποίος αθροιστικά θα είναι περίπου ισόποσος με τους σημερινούς;

Τι δεν καταλαβαίνουν οι φίλτατοι της τρόικας και της κυβέρνησης όταν βλέπουν ότι ο ένας στους τρεις Έλληνες είναι αδύναμος να εκπληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις  για τα ακίνητα και ότι μόνον ο ένας στους δύο θα το πράξει, επειδή προτιμά να θρέφει την οικογένειά του με το όποιο διαθέσιμο εισόδημα του απέμεινε;

Οι αντοχές της κοινωνίας μας, φίλτατοι, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, έχουν φθάσει στα όριά τους και για πολλούς αυτά τα όρια είναι η αξιοπρέπεια του καθενός.

Ο νέος φόρος για τα ακίνητα πρέπει πάνω από όλα να είναι δίκαιος και να κατανέμεται ισομερώς στα διάφορα στρώματα  της κοινωνίας.

Ο πλούτος πρέπει να φορολογείται, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύεται και ο αδύναμος.

Αυτό ζητά η κοινωνία, αυτό είναι το σωστό και αυτό πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, δίνοντας μια καθαρή λύση στο ζήτημα της φορολογίας ακινήτων. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v