Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληρώστε τους τώρα ή πηγαίνετε σπίτια σας…

Η ιστορία με τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου θυμίζει το γεφύρι της Άρτας. Από τη μια τα ξεπληρώνουν με το σταγονόμετρο κι από την άλλη δημιουργούν νέα, περίπου ισόποσα. Πρόκειται περί πραγματικού εμπαιγμού…

Πληρώστε τους τώρα ή πηγαίνετε σπίτια σας…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Πέρα και πάνω από τους όποιους επικοινωνιακούς χειρισμούς συνόδευσαν την υπόθεση αυτή, το μήνυμα που στάλθηκε χθες ήταν σαφές: Τελειώνετε με αυτήν την παρωδία που ακούει στο όνομα «γραφειοκρατία» και τροφοδοτήστε την άνυδρη οικονομία με πολύτιμη για την επιβίωσή της ρευστότητα. Αν δεν μπορείτε, πηγαίνετε σπίτι σας.

Το μήνυμα αυτό, που απηύθυνε χθες ο φίλτατος Α. Σαμαράς προς τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, οφείλει, σε πανομοιότυπη έκδοση, να φθάσει στα αφτιά οποιουδήποτε είναι υπεύθυνος για την αποπληρωμή των συνολικά 6,84 δισ. ευρώ που ακόμη χρωστά το ελληνικό δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα.

Αν και από την αρχή του έτους έχουν γίνει πληρωμές ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ και έχουν εγκριθεί συνολικά 5,4 δισ. ευρώ προς πληρωμή, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ελάχιστα απέχει από τα 7,087 δισ. ευρώ, όπου διαμορφώνονταν τον Δεκέμβριο του 2012.

Πρόκειται περί ενός πραγματικού εμπαιγμού...

Από τη μια πληρώνουν με το σταγονόμετρο, από την άλλη δημιουργούν περίπου ισόποσες νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ήτοι ποσά τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα πληρωμής περισσότερο από 90 ημέρες.

Όλα αυτά, δε, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα κονδύλια είναι διαθέσιμα και έχουν ήδη εγκριθεί για την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου.

Χαρακτηριστική η περίπτωση των ασφαλιστικών ταμείων όπου από το συνολικό ποσό του 1,9 δισ. ευρώ έχουν καταβληθεί μόλις τα 500 εκατ. ευρώ, και το υπολειπόμενο 1,4 δισ. ευρώ παραμένει αδιάθετο, παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί η εκταμίευσή του.

Υπό το φως των στοιχείων αυτών, και λίγα τους είπε χθες ο Α. Σαμαράς, ακούγοντας δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Ζούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην έκτακτη ανάγκη, μη μου λέτε ότι στείλατε επιστολή...», τους είπε και τόνισε: «Η Ελλάδα είναι σαν την έρημο που περιμένει μια στάλα βροχής και τα ληξιπρόθεσμα είναι αυτή η στάλα. Μην τα καθυστερείτε».

Στο τέλος του μήνα θα υπάρξει και νέα πανομοιότυπη σύσκεψη με αυτήν που πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή μελών της πολιτικής ηγεσίας των εμπλεκόμενων υπουργείων Υγείας, Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και φυσικά με τους διοικητές των ταμείων, ώστε να εξεταστεί η μέχρι τότε πορεία των αποπληρωμών.

Το μήνυμα δε προς τους επικεφαλής των ταμείων ήταν σαφές: «Η παρουσία ή μη διοικητού στη θέση του θα κριθεί από την πορεία των ληξιπρόθεσμων».

Με άλλα λόγια, οργανωθείτε και κάντε επιτέλους τη δουλειά σας.

Για να υποβοηθηθεί, μάλιστα, το έργο σας, επιστρατεύονται όχι μόνον οι αρμόδιες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού αλλά και ελεγκτικές εταιρίες από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπάρξει εκκαθάριση των όποιων υποθέσεων αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ίδια ακριβώς πρακτική, ωστόσο, οφείλει να ακολουθηθεί και με τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.

Σε μια εποχή κατά την οποία ο πιστωτικός τομέας, καθ' ομολογίαν του, αδυνατεί να παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, είναι κυριολεκτικά εγκληματικό να λυγίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, αλλά και οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφές φόρων, εξαιτίας των χρεών που έχει προς αυτούς το ελληνικό δημόσιο.

Αν τις ώρες τούτες δεν κατορθώσει ο τόπος να απαλλαγεί από φαινόμενα που τον οδήγησαν στη σημερινή του κατάντια, όπως η γραφειοκρατία, τι ελπίδες θα έχει, άραγε, να βγει από την κρίση;

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε; To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v