Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πεθαίνοντας σε μια ανελεύθερη αγορά...

Είναι, άραγε, ο αντιπεριφερειάρχης ο ύστατος κριτής των κανόνων της αγοράς και πόσο «άθεοι» είναι όσοι εργάζονται πριν από τις 11 το πρωί της Κυριακής; Απορίες όπως αυτές συνοδεύουν τον νέο νόμο για τη λειτουργία των καταστημάτων...

Πεθαίνοντας σε μια ανελεύθερη αγορά...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η αγορά έχει μια αξιοθαύμαστη ικανότητα να ανταμείβει όσους μπορούν να την αφουγκραστούν και να της προσφέρουν ό,τι γυρεύει.

Εάν υπάρχει «αγορά» για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, η αγοραπωλησία θα γίνει και θα αποτελέσει πόλο έλξης και για περισσότερες.

Αντίθετα, εάν δεν υπάρχει, η προσφορά αυτού του προϊόντος ή της υπηρεσίας θα ατονήσει, οδηγώντας σε τερματισμό τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Αυτό που ασφαλώς δεν μπορεί να κάνει μια αγορά είναι να λειτουργήσει «καθ'υπαγόρευση».

Υπό αυτό το πρίσμα, εάν όντως υπάρχει μια «αγορά της Κυριακής», εάν δηλαδή υπάρχει ζήτηση για προϊόντα τη συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, οι διατάξεις που ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή, ίσως, προσφέρουν την ευκαιρία σε ορισμένους ανθρώπους να πουλήσουν τα προϊόντα τους προς όσους είναι πρόθυμοι να τα αγοράσουν για να ικανοποιήσουν την όποια ανάγκη τους.

Εάν ο φίλτατος κ. Κ. Χατζηδάκης έχει δίκιο, τότε η όποια συναλλακτική κίνηση υπάρχει κατά την ημέρα αυτή θα προσφέρει επιπρόσθετα έσοδα στον εμπορικό κόσμο, πράγμα που δεν μπορεί να είναι εντελώς λάθος σε καιρό ύφεσης.

Κατά πόσον θα «αξίζουν» αυτά τα επιπρόσθετα έσοδα, έναντι των δαπανών που θα τα συνοδεύσουν, ας το κρίνουν οι ίδιοι οι έμποροι.

Ούτως ή άλλως, προαιρετική είναι η λειτουργία των καταστημάτων, βάσει του θεσμικού πλαισίου που ψηφίστηκε χθες και το οποίο αφορά, επί της ουσίας, στην ημιαπελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων κάτω από τα 250 τ.μ.

Ημιαπελευθέρωση διότι, πρώτον, την οριστική απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων θα τη λαμβάνει ανά περιοχή ο αντιπεριφερειάρχης, ωσάν να είναι αυτός ο ανώτατος γνώστης των αναγκών της κάθε αγοράς και, δεύτερον, δεδομένου ότι το ωράριο λειτουργίας αποφασίστηκε να είναι από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Κάτι που έγινε κατόπιν των αντιδράσεων τις οποίες διατύπωσαν ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, λοιποί εμπορικοί σύλλογοι, συνδικάτα εμποροϋπαλλήλων, αλλά και η Εκκλησία, η οποία διαμαρτυρόταν για τις «απώλειες» που ενδεχομένως να σήμαινε γι' αυτήν η λειτουργία των καταστημάτων πριν από τις 11 το πρωί...

Όλα αυτά, δε, κατά τρόπο ιδιαίτερα παράδοξο, δεδομένου ότι μεταξύ των μελών της ΓΣΕΒΕΕ συγκαταλέγονται όλοι εκείνοι που ήδη λειτουργούν τις Κυριακές (καφετέριες, ταβέρνες, λοιπά καταστήματα εστίασης κ.λπ.) και μάλιστα πολλές φορές καθ'υπέρβαση του νομίμου ωραρίου λειτουργίας.

Αντίστοιχα είναι άραγε «άθεοι» όσοι ανθοπώλες ή ζαχαροπλάστες ήδη εργάζονται τις Κυριακές, και μάλιστα από πολύ νωρίς έως αργά το βράδυ;

Ας μην το κουράζουμε το θέμα, φίλτατοι.

Μια απλή κυριακάτικη βόλτα θα δείξει την πορεία του πράγματος.

Στα κατάμεστα από τουριστική κίνηση στενά των κυκλαδίτικων νησιών, για παράδειγμα, θα καταδειχθεί κατά πόσον ήταν σοφή η θέσπιση της λειτουργίας των καταστημάτων μόνον έως τις 8 το βράδυ...

Αντίστοιχα, στην ερημωμένη από εμπορική κίνηση Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, τα λουκέτα έχουν ήδη δείξει την πορεία του πράγματος.

Σε μια κοινωνία η οποία μαστίζεται από πρωτοφανή ύφεση και ανεργία, το θέμα του ωραρίου και των ημερών λειτουργίας των καταστημάτων δεν θα έπρεπε καν να μπαίνει στο τραπέζι.

Η αγορά όφειλε να είναι ελεύθερη να κρίνει η ίδια εάν υπάρχει ζήτηση που πρέπει να ικανοποιηθεί και να κινείται αναλόγως.

Ούτε ο αντιπεριφερειάρχης, ούτε η Εκκλησία, ούτε οποιοσδήποτε άλλος όφειλαν να το ορίζουν αυτό...

Αντίθετα, δουλειά του κράτους όφειλε να είναι η σωστή εποπτεία και ο έλεγχος των καταστημάτων για την τήρηση των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος σε ό,τι αφορά τις υπερωριακές αποδοχές, την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων και βεβαίως τις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρηματιών.

Ας κάνει τη δουλειά του σωστά το κράτος και τα υπόλοιπα ας τα αφήσει επιτέλους στην αγορά.

Η χώρα μας δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να μηρυκάζει ένα ζήτημα όπως αυτό...

Όταν η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει εκμηδενιστεί, λόγω υπερφορολόγησης και μείωσης εισοδημάτων, ας αφεθεί ελεύθερος όποιος θέλει να βγάλει μια δεκάρα παραπάνω εάν κρίνει ότι μπορεί...

 

***Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v