Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο φοροκλέφτης δεν φοβάται τον ΦΠΑ....

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε, αναρωτιόμαστε όταν βλέπουμε τα λουκέτα στην αγορά αλλά και την οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Μεταξύ άλλων, έχουν και τη φοροδιαφυγή του γείτονα...

Ο φοροκλέφτης δεν φοβάται τον ΦΠΑ....
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ποιο το νόημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, σε μια αγορά η οποία πλήττεται από φοροδιαφυγή έως και 85%;

Ποιο το νόημα της «αγωνίας» εάν θα περάσει αυτή η μείωση ΦΠΑ στις τελικές τιμές προς τους καταναλωτές, όταν οι ίδιοι άνθρωποι, σε περίπτωση που είναι φορολογούμενοι πολίτες στην Ελλάδα, θα αναγκαστούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους εξαιτίας των τερατωδών διαστάσεων που έχει η φοροδιαφυγή στην πατρίδα μας;

Κακά τα ψέματα, φίλτατοι.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το ΣΔΟΕ σε σχέση με τα αποτελέσματα των ελέγχων τους οποίους διενήργησε από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου, καταδεικνύουν ότι τζάμπα χαίρονται όσοι επικαλούνται τη σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης εφέτος ως σανίδας σωτηρίας ή έστω βελτίωσης των φοροεσόδων και άρα αποτροπής του ενδεχομένου νέων μέτρων για τους συνεπείς φορολογουμένους.

Όταν η παραβατικότητα ανέρχεται στο 85% στη Ρόδο, σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, και ακολουθούν η Ζάκυνθος με 80%, η Σαντορίνη με 77,14%, η Τήνος με 72,73%, η Πάρος με 68,18%, η Σύρος με 57,89%, η Αίγινα με 37,14%, η Αργολίδα με 45,45%, η Μεσσηνία με 44,44%, η Κορινθία με 40%, η Μύκονος με 43,33% και η Χαλκιδική με 37%, ποιο το νόημα να ελπίζει κανείς, και ιδίως η κυβέρνηση, σε αυξημένα έσοδα από τον τουριστικό κλάδο;

Το χρήμα μπορεί να ρεύσει αυξημένο, όμως η τελική του κατάληξη δεν θα είναι ο δημόσιος κορβανάς, αλλά, κυρίως, οι τσέπες όσων φοροδιαφεύγουν.

Θα ρεύσει, δε, κατά τρόπο τέτοιο ώστε, πρώτον, θα καταστήσει αδύνατο τον ανταγωνισμό των ανθρώπων αυτών από φορολογικά συνεπείς εμπόρους, εστιάτορες, ξενοδόχους ή άλλους που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα και, δεύτερον, θα κάνει ακόμη πιο αφόρητο το φορολογικό βάρος που θα πρέπει να κουβαλήσει ο κάθε συνεπής φορολογούμενος, και κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Όσο υφίσταται η πληγή, η μάστιγα, της φοροδιαφυγής, η ελληνική οικονομία αλλά και τα δημόσια οικονομικά δεν θα έχουν καμία ελπίδα σωτηρίας.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα θα διεξάγεται με άνισους όρους, καθώς οι φοροδιαφεύγοντες θα έχουν μονίμως συγκριτικό πλεονέκτημα και χαμηλότερο κόστος έναντι των συνεπών φορολογουμένων, συνθλίβοντας έτσι κάθε έννοια ελεύθερου ανταγωνισμού.

Το βάρος των δημοσίων εσόδων θα πέφτει πάντα στους ώμους των ίδιων και των ίδιων και θα είναι αυξημένο, αφού η φορολογητέα ύλη θα είναι μικρότερη της προσήκουσας.

Ως αποτέλεσμα, οι φορολογικοί συντελεστές θα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, εμποδίζοντας έτσι τόσο την ανάπτυξη των φορολογικά συνεπών επιχειρήσεων, όσο και το επίπεδο της ζήτησης και της ιδιωτικής κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η έξοδος της χώρας από την κρίση.

Σε ατομικό επίπεδο, η πρόσφατη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% ίσως να μην συνεπάγεται μεγάλες διαφορές στις καταναλωτικές συνήθειες του κάθε πολίτη.

Αν όμως η κίνηση αυτή συνοδευτεί από αυξημένη εγρήγορση εκ μέρους του καθενός από εμάς έναντι φαινομένων φοροδιαφυγής, ίσως υπάρξει αποτέλεσμα για όλους.

Τα αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής μπορούν να πετύχουν τον σκοπό μόνον μέχρις ενός σημείου.

Η στάση η δική μας, ωστόσο, του καθενός από εμάς, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η επίδειξη μηδενικής ανοχής έναντι φαινομένων φοροδιαφυγής δεν πρέπει να υιοθετηθεί μόνον από τις αρμόδιες Αρχές. Είναι δουλειά όλων μας.

 

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v