Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοροτρέλα με τις αποδείξεις

Με πειραματισμούς, «φαεινές ιδέες» και άλλα κωμικοτραγικά δεν αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή σε αυτόν τον τόπο. Για να παταχθεί το φαινόμενο υπάρχουν τρόποι, αλλά πρέπει να υπάρχει και η θέληση εφαρμογής τους…

Φοροτρέλα με τις αποδείξεις

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το φορολογικό καθεστώς στη χώρα μας, και ειδικότερα με το ζήτημα των αποδείξεων, θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπό άλλες συνθήκες από γραφικά έως αστεία.

Στην Ελλάδα της κρίσης, όμως, είναι αδιανόητο να παίζει και να πειραματίζεται κανείς με ζητήματα όπως η φοροδιαφυγή, η οποία παραμένει η κυριότερη πηγή οικονομικής και κοινωνικής αδικίας στον τόπο.

Από το φιάσκο της εκτεταμένης χρήσης αποδείξεων, προ διετίας, που καταργήθηκε καθώς αποδείχθηκε ότι στερούσε, αντί να προσφέρει, έσοδα στον προϋπολογισμό, έως τα αλλεπάλληλα μπρος-πίσω που κάνει τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το μέτρο της συλλογής αποδείξεων, μια υπόθεση ιδιαίτερα σοβαρή έχει καταντήσει ανέκδοτο.

Τελευταία πτυχή του, δε, οι πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, κατόπιν σχετικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», ότι οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν κάθε είδους αποδείξεις και στο τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει ποιες από αυτές θα ισχύουν στην εφορία και ποιες όχι, ώστε να τύχουν κάποιου «φορομπόνους»...

Κερασάκι σε όλα αυτά, μάλιστα, είναι και οι «κληρώσεις» αυτοκινήτων ή ακόμη μετρητών, που υποτίθεται, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ότι θα συνδέονται με τη διαδικασία αυτή, αναδεικνύοντας «νικητές» σε μηνιαία ή εξαμηνιαία βάση τους κατόχους ορισμένων αποδείξεων...

Σε ποιους νομίζουν ότι απευθύνονται οι κύριοι του υπουργείου Οικονομικών προσφέροντας «χάντρες προς ιθαγενείς» και τι πιστεύουν ότι θα κατορθώσουν με «πονηρά» μέτρα όπως αυτά; Ασφαλώς όχι την πάταξη της φοροδιαφυγής...

Φίλτατοι, μην προσπαθείτε να εφεύρετε τον τροχό.

Εάν θέλετε να παταχθεί η φοροδιαφυγή στον τόπο μας, ακυρώστε τα κίνητρα που υπάρχουν σήμερα και τη συντηρούν ως φαινόμενο.

Πρώτα από όλα, μειώστε τους φορολογικούς συντελεστές. Υψηλοί συντελεστές σημαίνουν υψηλά κίνητρα φοροδιαφυγής. Εφαρμόστε εδώ και τώρα το περίφημο flat rate 15%.

Μετά, εφαρμόστε στη φορολογία φυσικών προσώπων ό,τι ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Έσοδα μείον έξοδα και φορολόγηση μόνον του τελικού αποτελέσματος.

Με τον τρόπο αυτόν, πρώτον, τονώνετε την κατανάλωση και οδηγείτε τον τόπο μια ώρα αρχύτερα εκτός κρίσης και, δεύτερον, δίνετε πραγματικά και ουσιαστικά κίνητρα στους πολίτες να συλλέγουν κάθε απόδειξη για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν.

Αν θέλετε να κάνετε ορισμένες εξαιρέσεις για είδη που θεωρούνται κραυγαλέα ως πολυτελείας, πράξτε το, αλλά μόνον γι' αυτά.

Η οικονομία θα τονωθεί, τα έσοδα από τους φόρους στην κατανάλωση θα τονωθούν και η φοροδιαφυγή, είναι βέβαιον, θα μειωθεί.

Αντίστοιχα, η εξάλειψή της θα βελτιώσει και τους όρους ανταγωνισμού που υφίστανται σήμερα στην αγορά, καθώς θα αρθεί το ανταγωνιστικό μειονέκτημα όσων εκδίδουν αποδείξεις έναντι εκείνων που δεν εκδίδουν...

Τώρα, αν τα έσοδα που θα προκύψουν για τον κρατικό κορβανά δεν σας φτάνουν, την ξέρετε την απάντηση. Μειώστε τις δαπάνες σας.

Φέρτε το κράτος στα μέτρα εκείνων που πληρώνουν για τη συντήρησή του.

Κάποτε σε αυτόν τον τόπο πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει δημόσιο χρήμα. Υπάρχει το χρήμα που δίνει ο φορολογούμενος πολίτης.

Απελευθερώστε το από την υπερφορολόγηση και αφήστε το να ρεύσει στην οικονομία ώστε να τονωθεί η ζήτηση, να βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών και να βρει και πάλι αυτός ο τόπος τον ρυθμό του...

Όχι, όμως, αύριο... Σήμερα!

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v