Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μας πρήξατε με το θρίλερ της δόσης...

Κάθε φορά πρέπει να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, να ζήσει η χώρα την αγωνία της διακοπής χρηματοδότησης, για να ικανοποιηθούν κάποιες δεσμεύσεις έναντι των δανειστών. Νισάφι πια. Τελειώνετε με την υπόθεση αυτή...

Μας πρήξατε με το θρίλερ της δόσης...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ο αγώνας δρόμου στον οποίο εμφανίζεται να έχει επιδοθεί η κυβέρνηση με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεών της με την τρόικα πριν από το Eurogroup της επόμενης εβδομάδος, καθιστά σαφές το ενδεχόμενο ναυαγίου και αναβολών ή τμηματικών καταβολών της χρηματοδότησης που λαμβάνει η χώρα μας από τους διεθνείς δανειστές της.

Πρόκειται για ένα σενάριο που έχει βιώσει επανειλημμένως ο τόπος, μέσω είτε της πολύμηνης διακοπής της χρηματοδότησής του είτε της κατεπείγουσας προώθησης νομοθετημάτων «σκούπα» με τα οποία υλοποιούνται την ύστατη ώρα, και κυρίως «στο χαρτί», οι δεσμεύσεις μας έναντι δανειστών και εταίρων.

Με τον τρόπο αυτόν, ωστόσο, η χώρα χάνει αξιοπιστία, αντί να κερδίζει, η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της εντείνεται και η οικονομία της διολισθαίνει βαθύτερα στην ύφεση και στην ανεργία.

Ωσάν να μην βρισκόταν στη δίνη της χειρότερης μεταπολεμικής ύφεσης και να μην είχε ανάγκη κάθε σταγόνα χρηματοδότησης, η χώρα όχι μόνον δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών, αλλά εμφανίζεται άπραγη και σε ό,τι αφορά τις βαθιές τομές που έχει δραματικά ανάγκη ο τόπος.

Το τερατώδες ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, με το οποίο υποτίθεται ότι θα αντιμετωπιζόταν μία από τις κυριότερες πηγές του «κακού» και της σπατάλης σε αυτόν τον τόπο, παραμένει κενό γράμμα, ενώ ζητούνται νέες χρονικές παρατάσεις για τη διευθέτησή του.

Το μείζον ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης, με το οποίο θα άρχιζε η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, που εξακολουθεί να αποτελεί την κυριότερη εστία κοινωνικής αδικίας στον τόπο, βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά και σε επίπεδο νομοσχεδίων.

Οι τομές στον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης και η μείωση του χρόνου απονομής της παραμένουν ακόμη ζητούμενο, με σαφείς επιπτώσεις τόσο στην ικανοποίηση της ανάγκης για ένα κράτος δικαίου όσο και στην επίλυση δικαστικών διαφορών σε επίπεδο δημοσίου, πολιτών ή επιχειρήσεων.

Η απουσία πραγματικής απελευθέρωσης των αγορών και των επαγγελμάτων κρατά ακόμη δέσμια την οικονομία σε καρτέλ και συντεχνίες και αποτρέπει την αποκλιμάκωση των τιμών, μειώνοντας περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο κατάλογος τόσο των δεσμεύσεών μας έναντι των εταίρων και δανειστών όσο και των πραγματικών τομών που χρειάζεται ο τόπος για να πάει μπροστά είναι μακρύς.

Ελάχιστα όμως καλύπτεται το απαραίτητο έδαφος και με συχνότητα τριμήνου ή και νωρίτερα η Ελλάδα βιώνει το θρίλερ της επόμενης δόσης, οδηγούμενη κάθε φορά σε έναν νέο γύρο εσωστρέφειας.

Νισάφι πια! Ας κάνουν αυτοί που κρατούν τα ηνία του τόπου τη δουλειά τους.
Η χώρα χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις για να σταθεί ξανά στα πόδια της και να ξεφύγει από τον βούρκο του χρέους και της ύφεσης.

Όσο η Αθήνα δεν εκπληρώνει, τουλάχιστον, τις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων και δανειστών άλλο τόσο ανοίγει ο δρόμος για την αθέτηση και των δικών τους υποχρεώσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται τόσο στην ομαλή χρηματοδότησή της, όσο και στη διαδικασία επιστροφής των κερδών που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά.

Καλώς ή κακώς, εσφαλμένα ή ορθώς, αμφότερες οι πλευρές έχουν βάλει την υπογραφή τους σε σειρά εκατέρωθεν δεσμεύσεων, οι οποίες οφείλουν να εκπληρωθούν.

Εάν τούτο δεν γίνεται με τρόπο συνεπή και συστηματικό, οι ζημίες προφανώς δεν θα περιοριστούν στη μία πλευρά...

 

***Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v