Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση σε καθεστώς μηδενικής ανοχής

Οι άνθρωποι που θα βάλουν σήμερα το χέρι τους στο Ευαγγέλιο και θα ορκιστούν ως μέλη της νέας κυβέρνησης οφείλουν να γνωρίζουν ότι το έργο τους θα κριθεί υπό καθεστώς «μηδενικής ανοχής». Δεν υπάρχει χώρος για άλλα λάθη…

Κυβέρνηση σε καθεστώς μηδενικής ανοχής

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η βαθειά κρίση που εξακολουθεί να μαστίζει τον τόπο μας, οδηγώντας τους πολίτες στα όρια της ανέχειας και ενίοτε της αξιοπρέπειας, καθιστά έργο εθνικής σωτηρίας τη δουλειά που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση.

Ούτε χρόνος ανοχής υπάρχει, ούτε και περιθώρια λαθών.

Αρκετά από αυτά βίωσε ο τόπος στο διάστημα της τελευταίας τριετίας, από αμφότερα τα κόμματα που κρατούν σήμερα το τιμόνι της χώρας.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη και η κοινωνία μας βιώνει μια πρωτοφανή ένταση, που συχνά την οδηγεί στα άκρα του πολιτικού φάσματος.

Πρέπει να μπει ένας φραγμός, ένα τέλος στην κατρακύλα και οι άνθρωποι να δουν ότι υπάρχει ελπίδα και όραμα. Δίχως αυτά, δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος.

Οι τομές που χρειάζεται ο τόπος είναι βαθιές και αν γίνουν, ευλόγως, θα προκαλέσουν συγκρούσεις με τα κατεστημένα συμφέροντα που εξακολουθούν να λυμαίνονται τη χώρα.

Αυτόν το μονόδρομο, ωστόσο, η κυβέρνηση του κ. Α. Σαμαρά οφείλει να τον περπατήσει προσεκτικά. Με μέθοδο, σχεδιασμό και αποτέλεσμα. Στοιχεία τα οποία απουσίασαν συχνά κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής της.

Το πρόσφατο παράδειγμα της ΕΡΤ, καθιστά σαφές γιατί είναι απαραίτητο αυτό.

Είναι αδιανόητο να επιλέγονται «λύσεις»-σοκ για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, οι οποίες μάλιστα κινούνται στα όρια της νομιμότητας, όταν επί ένα έτος δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία πρόοδος στον τομέα αυτόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χρόνια τώρα, μιλά για βαθιές τομές. Έχει την ευκαιρία να κάνει τα λόγια του πράξη.

Όσο απαραίτητη, όμως, κι αν είναι η αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, ο οποίος συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από έλλειμμα δυνατότητας υλοποίησης, γραφειοκρατία και αδιαφάνεια, άλλο τόσο κρίσιμη είναι και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της χώρας.

Όσο η κοινωνία μας βλέπει ότι τα μόνιμα υποζύγια του κρατικού προϋπολογισμού είναι εκείνοι που δεν μπορούν, κατά τεκμήριο, να φοροδιαφύγουν, άλλο τόσο θα συνεχίζει να τρέφει αισθήματα απαξίωσης για όσους κρατούν τα ηνία του τόπου.

Τίποτε δεν μπορεί να πάει μπροστά στην Ελλάδα, εάν δεν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Όσο αλλοιώνονται οι συνθήκες του ανταγωνισμού και όσο συντηρείται το αίσθημα της κατάφορης αδικίας, ο τόπος δεν μπορεί να πάει μπροστά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας οφείλει να βάλει ένα τέλος στην υπόθεση αυτή, τουλάχιστον, στο βαθμό που άλλες, ανεπτυγμένες χώρες, έχουν δείξει ότι μπορεί αυτό να μπει. Αν ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ζητούμενο, είναι βέβαιον ότι ο ιδιωτικός είναι πρόθυμος να το πράξει.

Αντίστοιχα, η χώρα μας οφείλει, μετά από τρία χρόνια στη δίνη της ύφεσης, να απεγκλωβίσει την οικονομία από τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό στον οποίο υποβάλλεται αλλά και από τα δεσμά των συντεχνιών, σε κάθε τομέα της, μικρό ή μεγάλο.

Στην ενέργεια, στις μεταφορές, στα επαγγέλματα και σε κάθε αγορά οφείλουν να επικρατήσουν συνθήκες ανταγωνισμού.

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει το κράτος να μάθει κάποτε σε αυτόν τον τόπο να κάνει τη δουλειά του καλά και μόνον αυτή.

Υπό το πρίσμα αυτό, ερασιτεχνισμοί και μεταρρυθμίσεις υπό προϋποθέσεις ή «στο πόδι», δεν αρκούν.

Η οικονομία μαραζώνει, οι πολίτες χάνουν, κάθε ημέρα που περνά, τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο και η κοινωνία οδηγείται σε λύσεις απόγνωσης.

Ανοχή, στα λάθη και τις αμαρτίες του παρελθόντος, δεν θα δείξει ο κόσμος...

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v