Χωρίς... ”μεγάλες προσδοκίες”

Το ”ράλι της... ημιαργίας” στη Wall Street, ενδέχεται να οδηγήσει σε (ψυχολογική;)... ανάταση τις αγορές. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές δεν είναι καθόλου πεπεισμένοι οτι υπάρχουν- προς το παρόν- εχέγγυα για μια ανοδική κίνηση με ουσία. ”Μία από τα ίδια” και στη Σοφοκλέους.

Χωρίς... ”μεγάλες προσδοκίες”
Κι όμως, η ενθουσιώδης ”αντίδραση” των αγορών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δεν έχει εντυπωσιάσει τους αναλυτές. Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για μια ”τεχνική αντίδραση” των ”υπερπουλημένων αγορών” και υποδεικνύουν με νόημα το χαμηλό όγκο συναλλαγών του NYSE αλλά και του NASDAQ.

Με απλά λόγια, θα χρειαστεί σημαντική αύξηση των συναλλαγών, αλλά και κάμποσες ανοδικές συνεδριάσεις για να πεισθούν οι επενδυτές οτι ξεκινά το πολυπόθητο ”καλοκαιρινό” ραλι!! Ενα ράλι που ίσως εκτονώσει προσωρινά τις μετοχικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι έχουν ήδη περιορίσει τις προσδοκίες τους για το σύνολο του έτους. Σε προχθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal On line καταγράφονται οι απόψεις εκείνων των αναλυτών που στις αρχές του 2002 ανέμεναν μεγάλη άνοδο της Wall Street(έως και κατα...35% σε μία περίπτωση).

Tώρα, στο μέσο της χρονιάς, οι προσδοκίες τους για την πορεία του βασικότερου δείκτη, του S&P 500, είναι... ψαλιδισμένες κατα περίπου 8-10%(σ.σ. τα ποσοστά αυτά δεν είναι αστεία προκειμένου περι προβλέψεων για την αμερικανική αγορά όπου τα πάντα μετρούνται στον... πόντο).

Μιλάμε άλλωστε για τους strategists μεγάλων διεθνών επενδυτών οίκων , οι οποίοι πάντως παραμένουν στην... αισιόδοξη πλευρά, γνωρίζοντας ήδη οτι οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν πανηγυρικά το 2001, αλλά και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Στενά προσκολλημένη στα εκτός Ελλάδος τεκταινόμενα, είναι βέβαια και η Σοφοκλέους. Ο χαμηλός τζίρος δυσχεραίνει τόσο την πτώση όσο και την άνοδο, ενω το ”πρόβλημα” των τραπεζών αντανακλάται στην ευρύτερη αγορά.

Μια ανοδική κίνηση σε συνάρτηση με τις ξένες αγορές, θεωρείται πιθανή, ωστόσο ουδείς προς το παρόν ”τολμά” να δώσει ”σήμα αγοράς”.

Σημείο ”κλειδί” στο ενδεχόμενο μιας ανοδικής κίνησης,(οι πιθανότητες για την οποία ενισχύονται και από το ”κλίμα” που πρέπει να δημιουργηθεί εν όψει τις δευτερης μετοχοποίησης του ΟΠΑΠ μεσα στην εβδομάδα...) θεωρείται η υπέρβαση των 2250-2270 μονάδων με ικανοποιητικό τζίρο, ενώ στον αντίποδα, όλοι απεύχονται τη διάσπαση της ισχυρής - όπως αποδείχθηκε ως τώρα- στήριξης στις 2140-2150 μονάδες.

Γιώργος Παπανικολάου


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v