Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και πάλι καλά που δανειζόμαστε…

Τι το διαφορετικό περιμέναμε ακριβώς χθες από τις διεθνείς αγορές; Πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα από το 5,9% που έπιασε τελικά το επταετές ομόλογο;

Και πάλι καλά που δανειζόμαστε…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!


Τι το διαφορετικό περιμέναμε ακριβώς χθες από τις διεθνείς αγορές;

Πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα από το 5,9% που έπιασε τελικά το επταετές ομόλογο;

Πίστευε κανείς ότι, αφού κάναμε την Ευρώπη άνω-κάτω και γίναμε παγκόσμιο πρωτοσέλιδο ως η χώρα με την υψηλότερη σχέση χρέους προς ΑΕΠ στην υφήλιο και ως το «μαύρο πρόβατο» της ευρωζώνης, το απανταχού επενδυτικό κοινό θα έσπευδε μαζικά να προσφέρει τα λεφτά του και να ικανοποιηθεί με κανένα επιτοκιάκι «μπιρ-παρά», σαν αυτά που πληρώναμε έως πέρυσι τον Σεπτέμβριο; 

«Και πάλι καλά» να λέμε.

Αφού μπορούμε να δανειζόμαστε, αφού μπορούμε να καλύπτουμε τις δανειακές μας ανάγκες μόνοι μας και δεν χρειάζεται να έρθουν οι ισχυροί της Γης και τα κάθε λογής Ταμεία για να βάλουν «πλάτη», το μόνο που μπορούμε να λέμε είναι «και πάλι καλά», ακόμη και σε αυτές τις τιμές.

Διότι, σύμφωνοι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δανειζόμαστε ακριβά και ότι τυχόν διατήρηση των spreads στα παρόντα επίπεδα οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία, με μαθηματική ακρίβεια.

Εάν όμως θέλουμε χαμηλότερα spreads και εάν δεν θέλουμε να φορτώνουμε τις πλάτες του κάθε Έλληνα εργαζόμενου και οικογενειάρχη με τζάμπα κόστος, ενώ τον υποβάλλουμε και στις κάθε λογής θυσίες για την επιτυχή προώθηση του Προγράμματος Σταθερότητας, τότε θα πρέπει να αντιληφθούμε, εμείς αλλά και οι κυβερνώντες, ότι έχει φτάσει η ώρα των έργων.

Ότι έχει φτάσει η ώρα η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου να σταματήσει να μαλώνει με τον εαυτό της και να αρχίσει να παράγει έργο.

Ότι έχει φτάσει η ώρα το οικονομικό επιτελείο να πάψει να θυμίζει πεδίο μάχης εμφυλίου πολέμου και να αρχίσει να συνεννοείται και να συνεργάζεται, ώστε να προωθηθούν μια ώρα νωρίτερα οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Τώρα είναι η ώρα για τις πραγματικές αλλαγές.

Τώρα πρέπει να γίνουν οι βαθιές τομές για τη μείωση της σπατάλης στο κράτος, στα δημόσια νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στις εφορίες, στις πολεοδομίες και όπου αλλού αυτές σημειώνονται.

Τώρα είναι η ώρα να διορθωθούν όλα όσα συζητάμε χρόνια τώρα και κακίζουμε ως τα αίτια των δεινών μας.

Διότι εάν δεν εξαλειφθούν τώρα οι πραγματικές αιτίες δημιουργίας των ελλειμμάτων και δεν κατορθώσει ο προϋπολογισμός της χώρας να αποκτήσει τουλάχιστον ένα πρωτογενές πλεόνασμα, πώς θα μειωθεί το χρέος;

Πώς, εν τέλει, θα αρχίσουμε να ανακτούμε αυτήν την περίφημη «αξιοπιστία» μας στο εξωτερικό;

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v