Το ευρώ είναι το νόμισμά μας

Την ώρα της κρίσης, όταν διακυβεύονται θεμελιώδεις αρχές και αξίες και τίθεται εν αμφιβόλω ολόκληρο το οικοδόμημα, η λύση, όπως μας θύμισε χθες ο Ν. Σαρκοζί, βρίσκεται ακριβώς σε αυτές τις αρχές και τις αξίες.

Το ευρώ είναι το νόμισμά μας
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα!

Την ώρα της κρίσης, όταν διακυβεύονται θεμελιώδεις αρχές και αξίες και τίθεται εν αμφιβόλω ολόκληρο το οικοδόμημα, η λύση, όπως μας θύμισε χθες και ο φίλτατος κ. Νικολά Σαρκοζί, βρίσκεται ακριβώς σε αυτές τις αρχές και τις αξίες.

Στα θεμελιώδη και στις θαρραλέες αποφάσεις πολιτικού χαρακτήρα, που καταδεικνύουν την ύπαρξη βούλησης, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας για την υπέρβαση μιας κρίσης.

Απλά και σταράτα λόγια. Απλές αλλά συνάμα και ηχηρές αλήθειες.

"Το ευρώ είναι το νόμισμά μας" και θα το στηρίξουμε με κοινό μέτωπο, είπε χθες ο φίλτατος Νικολά.

Τι απλούστερο, τι σαφέστερο, τι διαυγέστερο;

Πόσο πιο κατανοητό θα μπορούσε να το κάνει το θέμα ο άνθρωπος, απευθυνόμενος προς όσους βλέπουν την περίπτωση της Ελλάδας ως μια ευκαιρία για γρήγορο και εύκολο χρήμα;

Ως μια ευκαιρία εκμετάλλευσης των αδυναμιών, στη λειτουργία ενός νομίσματος που μετρά μόλις μία δεκαετία ζωής;

"Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η στάση μας θα ήταν η ίδια εάν η υπόθεση αφορούσε σε οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης", πρόσθεσε δε με νόημα ο κ. Σαρκοζί, γνωρίζοντας καλά τα δημοσιονομικά θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα συνολικά ο ευρωπαϊκός Νότος και τα δεινά στα οποία μπορούν τα ζητήματα αυτά να οδηγήσουν το ευρώ.

Η υπέρβαση που έκανε χθες ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, αρνούμενος να σταθεί στα νομικού χαρακτήρα κωλύματα, τα οποία είχε επικαλεστεί δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή της με τον κ. Παπανδρέου, αναφορικά με τις δυνατότητες "διάσωσης" μιας χώρας με δημοσιονομικά προβλήματα, αποτέλεσε ένα είδος ποιοτικού άλματος για την ίδια την ευρωζώνη.

Ενός άλματος το οποίο ήταν δυνατόν να γίνει μόνο με πολιτικούς όρους και με την επίκληση θεμελιωδών αξιών όπως η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών που απαρτίζουν και δίνουν οντότητα στο λεγόμενο κοινό νόμισμα.

Η θεσμική απουσία συγκεκριμένων "εργαλείων" για την υλοποίηση μιας τέτοιας διάσωσης παύει να αποτελεί πρόβλημα, από τη στιγμή και μετά όπου αφενός καθίσταται σαφής η ύπαρξη πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας για την ενεργοποίηση εναλλακτικών μηχανισμών διάσωσης, οι οποίοι σήμερα υφίστανται, και αφετέρου με την έναρξη διαδικασιών για την οριστική θεσμοθέτηση επίσημων μηχανισμών, όπως το εξαγγελθέν Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο θα μπορούν να προστρέξουν εφεξής κράτη-μέλη της ευρωζώνης, σε ώρες κρίσης.

Όλα είναι θέμα αποφάσεων.

Όπως ζήτημα αποφάσεων ήταν και η υπόθεση του νέου πακέτου σκληρών και επώδυνων για τον ελληνικό λαό μέτρων, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, πριν ο επικεφαλής της αποδυθεί σε αυτόν τον τελευταίο γύρο αναζήτησης κοινοτικής αλληλεγγύης.

Αποφάσεων οι οποίες εάν δεν είχαν ληφθεί ίσως να μη διευκόλυναν τον φίλτατο Νικολά να εκφράσει τόσο ανοιχτά αυτήν την αλληλεγγύη.

Κάτι που θα πρέπει να θυμούνται όσοι, εντός ή εκτός ΠΑΣΟΚ, προτάσσουν την εύκολη σημαία του λαϊκιστικού πατερναλισμού για να καυτηριάσουν την κυβέρνηση στο ζήτημα των μέτρων.

Μην ξεχνάμε εξάλλου.

Ακριβώς αυτός ο "ανέμελος" λαϊκισμός, από εκπροσώπους αμφότερων των κομμάτων εξουσίας, και οι πολιτικές παροχών, σπατάλης και αδιαφάνειας, που υιοθέτησαν τα προηγούμενα χρόνια, φέρουν το βάρος της ευθύνης για τα σημερινά δεινά μας.
 
[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v