Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Στον φημολογούμενο ανασχηματισμό, ίσως και σήμερα, στις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας όπως τις εντοπίζει ο οίκος Fitch, στο κόστος της εθελούσιας εξόδου του ΟΤΕ, αλλά και στο deal μεταξύ Intracom και Sistema αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Τρίτης.

Ο Τύπος της Τρίτης
Στον φημολογούμενο ανασχηματισμό, ίσως και σήμερα, στις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας όπως τις εντοπίζει ο οίκος Fitch, στο κόστος της εθελούσιας εξόδου του ΟΤΕ, αλλά και στο deal μεταξύ Intracom και Sistema αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Τρίτης.

Ανασχηματισμός: Στις φήμες για ανασχηματισμό ίσως και σήμερα αναφέρεται η Ημερησία, που επισημαίνει ότι επισφαλής είναι η θέση των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας.

Μετά τους ”κοριούς” και τα πτηνά, ο ”ιός” του ανασχηματισμού κατατρώει την κυβέρνηση Καραμανλή, αναφέρει η Ελευθεροτυπία.

Υποκλοπές: Για νέα διάσταση στο σκάνδαλο των υποκλοπών κάνει λόγο η Ημερησία, που επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να εμφανίσει ως θύμα την κυβέρνηση, αναζήτησε επικοινωνιακή διέξοδο στο σκάνδαλο των υποκλοπών, χωρίς ωστόσο να προσθέσει κάτι συγκεκριμένο πέρα από διακηρύξεις προθέσεων για διαφάνεια και μη συγκάλυψη.

Γρίπη: Ψυχραιμία και όχι πανικό συνιστούν οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δηλώνουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες επαρκούν για να αποτρέψουν την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, επισημαίνει Το Βήμα.

Επιτόκια: Ακριβότερο έως 4,4 ποσοστιαίες μονάδες είναι το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων στην Ελλάδα, σε σχέση με το αντίστοιχο στις υπόλοιπες χώρες του ευρώ, τονίζει η Καθημερινή.

Μπολκενστάιν: ”Ναι” της κυβέρνησης στην (πρώην) οδηγία Μπολκενστάιν και ”όχι” του ΣΥΝ προέκυψαν χθες, με επίσημες ανακοινώσεις, ενώ σήμερα εν μέσω διαδηλώσεων αρχίζει στο Στρασβούργο η συζήτησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Fitch: Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για αναβολή στη λήψη μέτρων την επόμενη 4ετία, ενώ προβλέπει έλλειμμα πάνω από 3% για φέτος, σημειώνει η Ημερησία.

Το υψηλό δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα, η προβληματική δημόσια διοίκηση και η έλλειψη αξιοπιστίας των οικονομικών δεδομένων που δημοσιεύονται, οι ανεπαρκείς μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία, στην πολιτική ανταγωνισμού, στην εκπαίδευση και κυρίως στο ασφαλιστικό, η διαφθορά και η παραοικονομία αποτελούν τις βασικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας κατά τον διεθνή οίκο Fitch, αναφέρει η Καθημερινή.

Ασφαλιστικό: Τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος για να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο δημοσιονομικό κόστος από τη γήρανση του πληθυσμού ζήτησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με Το Βήμα.

Άμεσες αλλαγές, λόγω γήρανσης του πληθυσμού, στο συνταξιοδοτικό των χωρών της Ε.Ε. συνιστά η Κομισιόν, αναφέρει η Ναυτεμπορική, που συμπληρώνει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε δεινή θέση, αφού έχει από τις υψηλότερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σοφοκλέους: Στις θέσεις τους μένουν πολλοί επενδυτές παρά την πτώση, αναφέρει το Κέρδος, που συμπληρώνει πως είναι ”παρήγορο” το γεγονός ότι ο τζίρος διαμορφώθηκε κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ.

Τράπεζες: Για τιτλοποιήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ από τρεις τράπεζες κάνει λόγο η εφημερίδα Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει την έκδοση ομολογιακού δανείου.

Τηλεπικοινωνίες: Τη θέσπιση αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου στις τηλεπικοινωνίες προανήγγειλες χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αναφέρει η Καθημερινή.

Κατασκευές: Αποσύρουν σταδιακά το ενδιαφέρον τους κατασκευαστικοί όμιλοι από έργα που προωθούνται με συμβάσεις παραχώρησης και τα οποία θεωρούν ότι δεν είναι ανταποδοτικά, σημειώνει η Εξπρές, σύμφωνα με την οποία η τάση αυτή διαπιστώθηκε για το έργο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σήμερα, που κατατίθενται προσφορές για την Ιόνια οδό.

Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη ”έκπληξη” αναμένονται από την Τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που εκτιμά πως θα ενισχυθούν κατά 66%, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι το μέρισμα θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,55 – 0,60 ευρώ.

ΟΤΕ: Απόκλιση τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ στο αρχικώς προϋπολογισθέν κόστος της εθελούσιας εξόδου στον ΟΤΕ προκύπτει από την αναλογιστική μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομίας η εταιρία Prudential αναφέρει το Κέρδος, που συμπληρώνει ότι η μελέτη υπολογίζει το κόστος στα 696,7 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ: Η μείωση των κερδών της ΔΕΗ, που ενδέχεται να φτάσει και στο 58% το 2005 σε σύγκριση με το 2004, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούνται από τους υποψήφιους για ηλεκτροπαραγωγή ιδιώτες επενδυτές, καθιστούν αναπόφευκτη την αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, επισημαίνει η Εξπρές, η οποία επικαλούμενη πληροφορίες συμπληρώνει ότι η ΔΕΗ ζητεί αύξηση τιμολογίων της τάξης του 8% από τον Απρίλιο.

Intracom: Στη ρωσική Sistema περνάει το 51% της Intracom Telecom έναντι 120 εκατ. ευρώ αναφέρει η Ημερησία, η οποία συμπληρώνει ότι ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες συμφωνίες μεταξύ των δύο ομίλων.

Για ρωσικό ”σωσίβιο” στην Intracom κάνει λόγο η Καθημερινή, που παράλληλα αναφέρεται στις επιχειρήσεις που ελέγχει ο όμιλος Sistema.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v