Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, το πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές, το ενδιαφέρον του Αιγυπτίου Νaguib Sawiris για την TIM Hellas, η άποψη των Ελλήνων για την ανταγωνιστικότητα, αλλά και η σήμανση του παστεριωμένου και συμπυκνωμένου γάλακτος απασχολούν, μεταξύ άλλων, τον Τύπο της Τετάρτης.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, το πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές, το ενδιαφέρον του Αιγυπτίου Νaguib Sawiris για την TIM Hellas, η άποψη των Ελλήνων για την ανταγωνιστικότητα, αλλά και η σήμανση του παστεριωμένου και συμπυκνωμένου γάλακτος απασχολούν, μεταξύ άλλων, τον Τύπο της Τετάρτης.

Ζορμπάς: Με το πρόσχημα ότι θα αναλάβει νέα ανεξάρτητη Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος απομακρύνεται από τη Γραμματεία του υπ. Άμυνας ο Γ. Ζορμπάς, αναφέρει η Ελευθεροτυπία, επισημαίνοντας ότι καθίσταται έτσι το δεύτερο, μετά τον Γ. Παλαιοκρασσά, θύμα της κάθαρσης που επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός, επιλογή του οποίου ήταν αμφότεροι.

Ελληνική Οικονομία: Θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες περιορισμού του ελλείμματος συνάντησε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Υπό την κρίση της Eurostat τελούν τα έκτακτα έσοδα του προϋπολογισμού 2006, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, όπως προέκυψε από χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη με τον επίτροπο Χ. Αλμούνια, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Επιφυλάξεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2006 εκφράζει η Κομισιόν, καθώς δεν έχει ακόμη γνωμοδοτήσει η Eurostat για τα προσωρινά μέτρα που έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό, σημειώνει η Εξπρές.

Πληθωρισμός: Μικρή κάμψη στο 3,5%, που θα είναι όμως προσωρινή, σημείωσε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο (από 3,8% τον Οκτώβριο) λόγω της υποχώρησης των τιμών των καυσίμων, τα οποία θα καθορίσουν την πορεία του και τον Δεκέμβριο, αναφέρει Το Βήμα.

Ο μέσος πληθωρισμός έτους εκτιμάται σε 3,5%-3,6%, ενώ από τον Μάιο αλλάζει το ”καλάθι” του τιμαρίθμου και γίνεται πιο σύγχρονο, συμπληρώνει η Ναυτεμπορική.

Ασφαλιστικές: Σοβαρό πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας έχει δημιουργηθεί στον ασφαλιστικό κλάδο λόγω της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, αναφέρει η Ημερησία, που συμπληρώνει ότι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις πέντε εισηγμένες στο Χ.Α. κατεγράφη μείωση των κεφαλαίων τους κατά 92%, γεγονός που αντιμετώπισαν με αυξήσεις κεφαλαίου.

Γαλακτοβιομηχανίες: Πόλεμος ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και γαλακτοβιομηχανιών επισημαίνει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Ανάπτυξης δημοσιοποίησε ξαφνικά έρευνα του ΕΦΕΤ, στην οποία αναφέρεται πως χρησιμοποιούνται παραπλανητικές ενδείξεις για το γάλα.

Πόλεμος ξέσπασε για το γάλα μετά την ανακοίνωση των

–απογοητευτικών– αποτελεσμάτων πολύμηνης έρευνας του ΕΦΕΤ στις ετικέτες του φρέσκου και του συμπυκνωμένου γάλακτος, επισημαίνουν Τα Νέα.

Έλεγχοι σε συσκευασίες γαλακτοκομικών προϊόντων έδειξαν ότι δεν είναι σύννομες οι ετικέτες των συσκευασιών παστεριωμένου και συμπυκνωμένου γάλακτος και ότι οι εταιρίες παραβιάζουν όσα η νομοθεσία ορίζει για την ορθή πληροφόρηση του κοινού, αναφέρει Το Βήμα.

Ανταγωνιστικότητα: Θετικά αντιλαμβάνεται την έννοια της ανταγωνιστικότητας το 68,5% των Ελλήνων, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της MRB που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΒ, σημειώνει η Καθημερινή.

Εφορία: Ενώπιον της εφορίας καλούνται να απολογηθούν περισσότεροι από 340.000 ”ξεχασιάρηδες” επιτηδευματίες, που αμέλησαν να υποβάλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις για τις συναλλαγές του 2003, αναφέρει το Κέρδος.

Μετρό: Με απίστευτα χαμηλές εκπτώσεις της τάξης του 4% ανατίθενται οι επεκτάσεις του μετρό Αθηνών, αν και στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί για τη διαφάνεια των διαγωνισμών, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει στο αρχείο σχετικές προσφυγές, επισημαίνει η Καθημερινή.

”Τειρεσίας”: Στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών επαφίεται ο τρόπος αντιμετώπισης των ”εγγεγραμμένων” στη μαύρη λίστα του ”Τειρεσία”, σύμφωνα με το Κέρδος.

Αθήνα: Η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός ικανοποιεί πάνω από το 90% των επισκεπτών, οι οποίοι τη θεωρούν ασφαλή και φιλόξενη πόλη, σημειώνει η Εξπρές.

Εμπορική: Στις παραμέτρους όσον αφορά στις εξελίξεις για την Εμπορική αναφέρεται η εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία επισημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομίας αναζητά το αντίπαλον δέος της Credit Agricole.

ΤΙΜ: Ριζικές ανακατατάξεις στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της χώρας μας προμηνύει η προσφορά αιγυπτιακού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού για την εξαγορά της ΤΙΜ Hellas, αναφέρει η Ημερησία.

ΜΕΤΚΑ: Την ίδια ώρα που ο αποπεμφθείς πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσάς το μεσημέρι της Δευτέρας αναφερόταν εκτενώς σε προνομιακούς προμηθευτές της επιχείρησης και σε φωτογραφικούς όρους διαγωνισμών που εκπονούνται από πυρήνα υπηρεσιακών παραγόντων, άλλη μια νέα δουλειά όδευε προς τη ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου, τονίζει η Καθημερινή.

Τράπεζα Αττικής: Στο πρώτο εξάμηνο του 2006 θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την Τράπεζα Αττικής σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως στο τέλος του έτους ολοκληρώνεται η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων της τράπεζας.

Μουζάκης: Βελτίωση στα οικονομικά του μεγέθη αναμένει ο όμιλος, ο οποίος εμφανίζει ήδη στο 9μηνο 2005 άνοδο στα μικτά περιθώρια κέρδους, αναφέρει το Κέρδος.

Αστραία: Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν –επιτέλους– οι υπεύθυνοι του μεγάλου σκανδάλου της Αστραία ΕΠΕΥ, το οποίο συγκλόνισε τη χρηματιστηριακή κοινότητα τον χειμώνα του 2001, έπειτα από απόφαση του Αρείου Πάγου, αναφέρει η Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v