Ο Τύπος της Τρίτης

Οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής του 2006, οι κινητοποιήσεις κατά της φοροδιαφυγής, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, τα σενάρια πώλησης ποσοστού του ΟΤΕ, αλλά και οι υψηλές τιμές της αμόλυβδης είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Τρίτης.

Ο Τύπος της Τρίτης
Οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής του 2006, οι κινητοποιήσεις κατά της φοροδιαφυγής, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, τα σενάρια πώλησης ποσοστού του ΟΤΕ, αλλά και οι υψηλές τιμές της αμόλυβδης είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Οικονομία: Η κεντρική γραμμή της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη χρονιά είναι να μην επιβληθούν νέοι φόροι (πλην του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και της αύξησης αντικειμενικών αξιών), αλλά και να μην υπάρξουν ούτε παροχές (πλην της ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων του ΟΓΑ και των δικαιούχων του ΕΚΑΣ), επισημαίνει Το Βήμα.

Φοροδιαφυγή: Την προσωπική ευθύνη για την πάταξη της φοροδιαφυγής ανέλαβε από χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία συμπληρώνει πως η πάταξη της φοροδιαφυγής και η είσπραξη 5 δισ. ευρώ από αυτήν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης και παράλληλα ”στοίχημα” για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της στον τομέα των δημοσίων εσόδων, όπου έως τώρα σημειώνεται υστέρηση.

Στο ”στόχαστρο” του ελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν άμεσα οι 4.145 επιχειρήσεις στα τιμολόγια των οποίων διαπιστώθηκε μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων φοροδιαφυγή ύψους 5,3 δισ. ευρώ, επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

Απρόσμενη πηγή εσόδων, που αναμένεται να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία με κεφάλαια άνω του 1,5 δισ. ευρώ αποδεικνύεται η ηλεκτρονική διασταύρωση των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών και πελατών, σημειώνει η Εξπρές.

MSCI: Οι αγορές της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας εμφανίζονται οι πλέον κερδισμένες από την τελευταία αναδιάρθρωση της σειράς των δεικτών της Morgan Stanley Capital International που ακολουθούν το 76% των θεσμικών επενδυτών παγκοσμίως, αναφέρει Το Βήμα, συμπληρώνοντας πως οι πλέον χαμένες αγορές εμφανίζονται αυτές της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Φινλανδίας και του Βελγίου, ενώ για την Ελλάδα δεν υπήρξαν συνέπειες.

Πετρέλαιο: Οι φόβοι για σημαντικές ελλείψεις στις παγκόσμιες προμήθειες αργού έδωσαν νέα ώθηση στις τιμές του ”μαύρου χρυσού”, που χθες ”φλέρταρε” με το επίπεδο των 66 δολαρίων στην αγορά της Νέας Υόρκης, αναφέρει το Κέρδος.

Αμόλυβδη: Πάνω από το ένα ευρώ το λίτρο πωλείται πλέον η αμόλυβδη στο 70% των πρατηρίων, γεγονός που έχει δημιουργήσει ”πονοκέφαλο” στο κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με Το Βήμα.

Ευρωζώνη: Ιδιαίτερα απαισιόδοξο είναι το ΔΝΤ για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη αναφέρει Το Βήμα, το οποίο επικαλούμενο σχετική έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωζώνη αναφέρει πως ο διεθνής οργανισμός αναμένεται να μειώσει εκ νέου τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης των δώδεκα χωρών του ευρώ στο 1,3% από 1,6%.

Στεγαστικά Δάνεια: Νέα ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα θα δώσει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών στον χώρο της στεγαστικής πίστης, ανοίγοντας ”παράθυρο” ακόμη και για διασυνοριακές χορηγήσεις δανείων που θα συνάπτουν οι καταναλωτές με τράπεζες στο εξωτερικό, τονίζει το Κέρδος.

Τράπεζες – Μεγέθη Εξαμήνου: Βελτίωση στα κέρδη των τραπεζών παρά το ”κόστος” της απεργίας προβλέπει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία αναφέρει πως τα κέρδη της Εθνικής θα ανέλθουν στα 288 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank στα 208 εκατ. ευρώ και της Αγροτικής στα 73 εκατ. ευρώ.

Eurobank: Στην ίδρυση θυγατρικής τράπεζας στην Πολωνία προχωράει ο όμιλος της Eurobank με στόχο την απόκτηση 200 καταστημάτων στα ερχόμενα 2-3 έτη, σημειώνει η Ημερησία.

ΟΤΕ: Στελέχη του ΟΤΕ διέψευσαν τις φήμες για ενδιαφέρον της Portugal Telecom επισημαίνει η Ημερησία.

Νέα σενάρια πώλησης ποσοστού του ΟΤΕ εν όψει της διάθεσης πακέτου του Οργανισμού από το Δημόσιο έρχονται στο προσκήνιο αναφέρει Το Βήμα, που επισημαίνει πως χθες Portugal Telecom και ΟΤΕ διέψευσαν φήμες που ήθελαν την πορτογαλική εταιρία να εξετάζει την απόκτηση ποσοστού 11%-15%, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο να διεξάγονται σχετικές συζητήσεις και να υπάρχουν σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΕΗ: Κλιμακωτές αυξήσεις, ανάλογα με την κατανάλωση, εφαρμόζει η ΔΕΗ από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Ημερησία.

Στα όρια του πληθωρισμού θα είναι για την πλειονότητα των νοικοκυριών οι αυξήσεις που θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αναφέρει η Καθημερινή, η οποία διευκρινίζει ότι οι αυξήσεις θα είναι μηδενικές για το 42,9% των καταναλωτών που δεν ξεπερνούν τις 800 kwh ανά τετράμηνο, ενώ για το 95,9% των νοικοκυριών που καταναλώνουν μέχρι 4.000 kwh ανά τετράμηνο οι αυξήσεις είναι μεταξύ 3% με 3,9%.

Νέο ”ηλεκτροσόκ” έρχεται για χιλιάδες νοικοκυριά με τις αυξήσεις έως και 6,5% στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Μηδενικές είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια έως 800 kwh, με αυξήσεις από 3,5% έως 6,5% για τις μεγάλες καταναλώσεις διευκρινίζει Το Βήμα.

Αγροτική: Νέες θυγατρικές με ξένες τράπεζες δημιουργεί η ΑΤΕ Bank, και συγκεκριμένα στον τομέα των πιστωτικών καρτών και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Αστήρ: Τρεις ξένοι κολοσσοί διεκδικούν τον ”Αστέρα” σύμφωνα με την Ημερησία, που αναφέρεται στους ομίλους Starwood, Hilton και Four Seasons, ενώ επισημαίνει πως εντός δέκα ημερών θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την ανάληψη του μάνατζμεντ.

ΑΛΤΕ: Δεν έχει γίνει δεκτό μέχρι σήμερα το σχέδιο εξυγίανσης της ΑΛΤΕ που εκπόνησε η εταιρία συμβούλων KPMG, ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Lannet: Στις διευκρινίσεις της Lannet για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αναφέρεται η εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία αναφέρει πως μετατράπηκαν σε μακροπρόθεσμες ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.

Αλλατίνη: Καθυστέρηση σημειώνεται στην έναρξη των εργασιών της ”Πολιτεία Αλλατίνη” λόγω προσφυγής, αναφέρει το Κέρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v