Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Οι νέες εκρήξεις στο Λονδίνο, η ”ελεύθερη” πορεία του γουάν, οι πόροι του Γ’ ΚΠΣ, το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο του ΟΤΕ, η ”κρίσιμη” γενική συνέλευση της Εμπορικής Τράπεζας είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Οι νέες εκρήξεις στο Λονδίνο, η ”ελεύθερη” πορεία του γουάν, οι πόροι του Γ’ ΚΠΣ, το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο του ΟΤΕ, η ”κρίσιμη” γενική συνέλευση της Εμπορικής Τράπεζας είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Λονδίνο: Ακριβώς δύο εβδομάδες μετά τα πολύνεκρα χτυπήματα της 7ης Ιουλίου, ο εφιάλτης της ισλαμικής τρομοκρατίας επέστρεψε χθες στο Λονδίνο αναφέρει Το Βήμα, επισημαίνοντας πως οι τέσσερις νέες εκρήξεις προκάλεσαν πανικό.

Με νέο τρόμο, ευτυχώς χωρίς αίμα, σημαδεύτηκε η δεύτερη επίθεση στο Λονδίνο, όπου ο φόβος φωλιάζει αναφέρει η Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με την οποία σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις σε τρεις σταθμούς του μετρό και σε ένα λεωφορείο.

Γουάν: Η Κίνα αποδέσμευσε το γουάν από το δολάριο και το ανατίμησε, αναφέρει Το Βήμα.

”Κάλλιο αργά παρά ποτέ” είναι η ρήση που αρμόζει στην απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τη σταθερή ισοτιμία του νομίσματός της, του γουάν, έναντι του δολαρίου, που ισοδυναμεί με ανατίμησή του κατά 2,1% στην παρούσα φάση, σημειώνει το Κέρδος, επισημαίνοντας πως σε συνέχεια της αιφνίδιας απόφασης του Πεκίνου ακριβαίνουν τα κινεζικά προϊόντα στην Ευρώπη.

Προϋπολογισμός: ”Παγώνουν” στα φετινά επίπεδα οι κρατικές επιχορηγήσεις προς εκατοντάδες φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΝΠΔΔ) και καθιερώνονται παράλληλα αυστηροί περιορισμοί στις λειτουργικές δαπάνες για το 2006, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Δημόσιες Εγγραφές: Οι δημόσιες εγγραφές νέων εταιριών αποτελούν σημαντική παράμετρο για την πορεία και το βάθος μιας αγοράς, αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, επισημαίνοντας πως στην εγχώρια αγορά για την περίοδο 2003 έως σήμερα έχουν λάβει χώρα 32 νέες εισαγωγές, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις δευτερεύουσες προσφορές από ήδη εισηγμένες εταιρίες, ενώ συμπληρώνει πως από τις 32 περιπτώσεις δημόσιων εγγραφών μόλις επτά καταγράφουν κέρδη από την ημερομηνία εισαγωγής τους.

Σοφοκλέους: Η είδηση για το νέο σκηνικό τρόμου που διαμορφώθηκε στο Λονδίνο λίγο μετά τα μέσα της συνεδρίασης στην Ελλάδα άγγιξε και τη Σοφοκλέους, χωρίς, ωστόσο, αυτή να απολέσει όλα τα κέρδη που είχε νωρίτερα, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

ΚΠΣ: Περίπου 331 εκατ. ευρώ μηνιαίως θα πρέπει να απορροφήσει η Ελλάδα μέσω του Γ’ ΚΠΣ ως το τέλος του 2005 για να μην υπάρξει απώλεια πόρων, όπως το 2004 που ”κόπηκαν” 518 εκατ. ευρώ, σημειώνει ο Βήμα.

ΔΕΚΟ: Κρίσιμοι μήνες είναι οι επόμενοι για την οικονομία, καθώς κάθε φθινόπωρο αρχίζουν τα δύσκολα, επισημαίνει η Καθημερινή, συμπληρώνοντας πως χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις οικονομικές εξελίξεις και για τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς, ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε να δοθεί έμφαση στον απογαλακτισμό των ΔΕΚΟ από συμφέροντα.

Φοροδιαφυγή: Η φοροδιαφυγή συνεχίζει να καλπάζει με αμείωτους ρυθμούς στο σύνολο της οικονομίας, αφού μία στις τρεις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν στο πρώτο εξάμηνο διέπραξε φορολογικά αδικήματα, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Καταστήματα – Ωράριο: Χρονικό όριο και στην έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων, την 5η πρωινή, εισηγήθηκε χθες την τελευταία στιγμή στη Βουλή η κυβέρνηση διά του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γ. Παπαθανασίου, και μάλιστα αφού το σχετικό άρθρο είχε ψηφιστεί από τους κυβερνητικούς βουλευτές, τονίζει το Κέρδος.

Μεγαλύτερη ευελιξία στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα υπάρξει για τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω από 21 εργαζομένους, με τροποποίηση που κατατέθηκε χθες κατά το στάδιο της επεξεργασίας των άρθρων του νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή αναφέρει η Εξπρές.

Δύο τροπολογίες-προσθήκες προκάλεσαν θύελλα στη Βουλή σύμφωνα με την Ημερησία, που αναφέρει πως εισάγεται το διευθυντικό δικαίωμα στη ρύθμιση του χρόνου εργασίας για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 άτομα και ορίζεται χρόνος έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων η 5η πρωινή.

ΟΠΑΠ: ”Ευκαιρία για τον ΟΠΑΠ αποτελεί η απελευθέρωση της αγοράς” αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Βασίλης Νειάδας.

ΟΤΕ: Νέο ”πονοκέφαλο” σε κυβέρνηση και ΟΤΕ προκαλεί το θέμα με το μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο που λήγει μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, αλλά και το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης αναφέρει Το Βήμα, το οποίο παράλληλα τονίζει πως ξέσπασε χθες δημόσιος καβγάς μεταξύ των υπουργών Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Μεταφορών Μ. Λιάπη για το ποιος ελέγχει τον ΟΤΕ.

Η τύχη του ομολογιακού του ΟΤΕ που λήγει στις 2 Αυγούστου και αντιστοιχεί στο περίπου 10% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον πρόεδρο του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη, σημειώνει η Καθημερινή.

Η νέα μετοχοποίηση του ΟΤΕ το φθινόπωρο επιταχύνει τις διαδικασίες εθελουσίας του προσωπικού σύμφωνα με την Ημερησία.

Εμπορική: Στις 16 Αυγούστου θα συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Εμπορικής Τράπεζας, με βασικά θέματα τη λύση – καταγγελία της σύμβασης μεταξύ της τράπεζας και του συλλόγου εργαζομένων της Εμπορικής σε σχέση με το ΤΕΑΠΕΤΕ και υπαγωγή αυτού στις διατάξεις του νέου νόμου, αλλά και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αναφέρει Το Βήμα.

Η Καθημερινή συμπληρώνει πως στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας αποφασίσθηκε η διάθεση ιδίων μετοχών μέχρι το τέλος του έτους.

Η Εμπορική Τράπεζα αποφάσισε την αύξηση κεφαλαίου και την πώληση ιδίων μετοχών σύμφωνα με την Ημερησία, που προσθέτει ότι η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου.

ΔΕΗ: Διχάζονται οι ξένοι για τη μετοχή της ΔΕΗ σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που σημειώνει πως η τιμή-στόχος από τη Morgan Stanley είναι στα 19 ευρώ, από τη UBS στα 22 και από την CSFB στα 26.

Νεοχημική: Στην αγορά των λιπασμάτων δραστηριοποιείται δυναμικά μια νέα εταιρία, προσδοκώντας να αποκτήσει σημαντικά μερίδια αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, σημειώνοντας πως πρόκειται για τη Lamda Fertilizers, εταιρία του ομίλου της Νεοχημικής, η οποία ελέγχει σχεδόν το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v