Ο Τύπος της Πέμπτης

Η διαφωνία της Κομισιόν σχετικά με το νομοσχέδιο για τον Βασικό Μέτοχο, η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στο εννεάμηνο του 2004, τα ”υψηλά” τριετίας της Σοφοκλέους, το deal της Μυτιληναίος με την Alcan για το Αλουμίνιον είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Η διαφωνία της Κομισιόν σχετικά με το νομοσχέδιο για τον Βασικό Μέτοχο, η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στο εννεάμηνο του 2004, τα ”υψηλά” τριετίας της Σοφοκλέους, το deal της Μυτιληναίος με την Alcan για το Αλουμίνιον είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Απογραφή: Σαφείς αιχμές για παραποίηση των στοιχείων που έστελνε η προηγούμενη κυβέρνηση στις Βρυξέλλες αφήνει με επιστολή του στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας Financial Times ο γενικός διευθυντής της Eurostat κ. Γκίντερ Χανράιχ, αναφέρει η Καθημερινή.

Βασικός Μέτοχος: Την πλήρη διαφωνία του με το επίμαχο νομοσχέδιο εκφράζει ο γενικός διευθυντής Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν, Alexander Schaub, και προειδοποιεί την Αθήνα με ”έναρξη της διαδικασίας παραβιάσεως” τονίζει η Ημερησία.

Και τη ΝΔ διχάζει ο Βασικός Μέτοχος μέσω Βρυξελλών τονίζει Το Βήμα, που παράλληλα σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επιστολή της μιλάει για αντικοινοτικές διατάξεις.

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Το Πρόγραμμα Σταθερότητας ανοίγει τον φάκελο ”ασφαλιστικό” σύμφωνα με την Ημερησία.

Εμπορικό Έλλειμμα: Νέα εκρηκτική αύξηση 19,3% κατέγραψε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο εννεάμηνο και ανήλθε στα 21,2 δισ. ευρώ, τονίζει το Κέρδος.

Η ανατίμηση του ευρώ έχει πλήξει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων επισημαίνει Το Βήμα, κάνοντας παράλληλα λόγο για εκρηκτική διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος.

Σοφοκλέους: Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 37 μηνών βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης τονίζει Το Βήμα.

Οικοδομικές Άδειες: Αλλάζει άρδην το καθεστώς έκδοσης οικοδομικών αδειών, του γενικού πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, ενώ τίθεται φραγμός στη δημιουργία της τέταρτης γενιάς αυθαιρέτων, με το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του ερχόμενου Φεβρουαρίου, αναφέρει η Εξπρές.

Αναλυτές: Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το 2005 θα είναι η χρονιά του εξορθολογισμού αναφέρει η Ημερησία, επικαλούμενη τις προβλέψεις αναλυτών για την οικονομία και τις αγορές.

ΥΠΕΧΩΔΕ: Στην ιδιωτική πρωτοβουλία προσβλέπει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ υπό τον κ. Σουφλιά, προκειμένου να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την προώθηση έργων με συμβάσεις παραχώρησης συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 δισ. ευρώ, από αποτελούν την πρώτη προτεραιότητά της για το 2005.

Ευρώ: Η σταδιακή διάβρωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας μας, μέσω της μεγάλης ανατίμησης του ευρώ και του υψηλού ρυθμού αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης τα ερχόμενα χρόνια, επισημαίνουν οι αναλυτές της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, σύμφωνα με το Κέρδος.

Τράπεζες: Πρώτο στην ατζέντα του τραπεζικού συστήματος για το 2005 παραμένει το ασφαλιστικό θέμα αναφέρει η Ναυτεμπορική, που συμπληρώνει πως συνολικά για τη νέα χρονιά οι τραπεζικές προκλήσεις αφορούν τη λύση του ασφαλιστικού, την υιοθέτηση των ΔΛΠ, την προσαρμογή στους κανόνες της Βασιλείας ΙΙ, την ανάπτυξη στη βαλκανική αγορά και πάνω απ’ όλα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Λιανικό Εμπόριο: Η προσδοκώμενη συν τω χρόνω αλλαγή τοπίου σε βασικούς τομείς του λιανεμπορίου στη χώρα μας, με την είσοδο μεγάλων ξένων ”παικτών” μέσα στους πρώτους μήνες του 2005 να θεωρείται η βασικότερη, ουδόλως φαίνεται να πτοεί τις ελληνικές αλυσίδες, επισημαίνει το Κέρδος.

ΔΕΚΟ: Την άρση του αποκλεισμού των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιριών και των πιστωτικών ιδρυμάτων ως προς την παροχή των υπηρεσιών τους σε ξένους θεσμικούς επενδυτές στις περιπτώσεις διάθεσης πακέτων μετοχών ΔΕΚΟ από ΔΕΚΑ έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της Εξπρές, ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών από την κυβέρνηση.

ΟΤΕ: Πριν κατασιγάσει ο θόρυβος της μεγάλης χορηγίας αξίας 108,4 εκατ. ευρώ του ΟΤΕ προς τους βασικούς προμηθευτές του (Intracom – Siemens) με τριετή σύμβαση τεχνικής υποστήριξης για τα έτη 2005-2007, μέγα κομφούζιο έχει προκληθεί σε ευρεία πυραμίδα διευθύνσεων και υπηρεσιών του Οργανισμού τονίζει η Καθημερινή, που αναφέρει πως οι δύο οίκοι τιμολόγησαν κατά το δοκούν τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Σε νέα επένδυση στην πΓΔΜ προσανατολίζεται ο ΟΤΕ σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που σημειώνει πως ο Οργανισμός ευνοείται από την απελευθέρωση της αγοράς.

Αλουμίνιον: Αλλάζει οριστικά σελίδα η Αλουμίνιον της Ελλάδος αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, που συμπληρώνει πως ο όμιλος Μυτιληναίου απέκτησε τον έλεγχο της εταιρίας, διαδεχόμενος τον καναδικό κολοσσό Alcan.

Έκλεισε η συμφωνία για την Αλουμίνιον τονίζει Το Βήμα, που επισημαίνει πως η μεταβίβαση στον όμιλο Μυτιληναίου αναμενόταν μετά τα μεσάνυχτα.

ΑΕΓΕΚ: Συνεχίζεται η ρύθμιση χρεών της ΑΕΓΕΚ αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία η εταιρία απέστειλε και νέα επιστολή προς το Χ.Α.

Lamda Development: Με μια αρνητική εξέλιξη για τη Lamda Development ”κλείνει” το 2004, αφού από το νέο έτος και συγκεκριμένα από τις 3 Ιανουαρίου 2005 η εταιρία διαγράφεται από τον διεθνή χρηματιστηριακό δείκτη EPRA/NAREIT, σημειώνει το Κέρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v