Ο Τύπος της Παρασκευής

Οι δαπάνες και ο προϋπολογισμός του 2005, το νέο άλμα του ευρώ, τα δημόσια έργα, αλλά και τα έργα πληροφορικής στο Δημόσιο, οι ακάλυπτες επιταγές, το κόστος της οικοδομής, αλλά και η κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Οι δαπάνες και ο προϋπολογισμός του 2005, το νέο άλμα του ευρώ, τα δημόσια έργα, αλλά και τα έργα πληροφορικής στο Δημόσιο, οι ακάλυπτες επιταγές, το κόστος της οικοδομής, αλλά και η κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Γκάλοπ: Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης εγκρίνει τη στάση της κυβέρνησης στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, αναφέρει η Καθημερινή, η οποία, επικαλούμενη έρευνα της RASS, αναφέρει πως το 57,8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο που μπορούσε υπό τις παρούσες συνθήκες και προστάτευσε αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας και της Κύπρου, έναντι 37,7% που διαφωνεί.

Δαπάνες: Φρένο στις σπατάλες της ”κρατικής μηχανής” επιχειρεί να βάλει για το 2005 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να επιτευχθούν οι δύσκολοι στόχοι του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Επιταγές: Εξαιρετικώς άσχημη χρονιά αποδείχτηκε για τις εμπορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις το 2004, σύμφωνα με Το Βήμα, που αναφέρει πως η υποχώρηση της καταναλωτικής ζήτησης προκαλεί ήδη τεράστιες παρενέργειες, επισημαίνοντας πως από τις αρχές του έτους έως και το τέλος Νοεμβρίου οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ενώ συμπληρώνει πως οι τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως θα ξεπεράσουν σε αξία το 1 δισ. ευρώ.

Ευρώ: Με ξέφρενη κούρσα, πάνω και από το φράγμα των 1,35 δολαρίων, οδεύει το ευρώ προς το 2005, πυροδοτώντας ευρύτερες αναταράξεις στις αγορές, αλλά και προβλέψεις ιλίγγου από τους αναλυτές, σημειώνει το Κέρδος.

ΣΕΒ: Την ιδιωτικοποίηση όλων των διεθνών λιμένων της χώρας και ταυτόχρονα την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, μεταφορών και λιμενικών υποδομών ζητεί ο ΣΕΒ, αναφέρει Το Βήμα.

Ανταλλαγή Πληροφοριών: Σε πλήρη εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη κοινοτική σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών για τα πάσης φύσεως καταθετικά προϊόντα προχωρά το υπουργείο Οικονομίας, με ειδικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, αναφέρει το Κέρδος.

Δημόσια Έργα: Ολοκληρώνεται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου παραγωγής δημοσίων έργων με την κατάθεση στη Βουλή του νέου σχεδίου νόμου για τις μελέτες των έργων, το οποίο θα συζητηθεί, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, αμέσως μετά τις γιορτές.

Τράπεζες: Στα οφέλη των τραπεζών από την ακίνητη περιουσία αναφέρεται η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που επισημαίνει πως περιμένουν υπεραξίες ύψους 450-500 εκατ. ευρώ.

Πληροφορική: Με νέο βραχυκύκλωμα απειλούνται τα έργα πληροφορικής στο Δημόσιο έπειτα από παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επισημαίνει η Καθημερνή, που συμπληρώνει πως το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ήδη μπλοκάρει τέσσερις σημαντικές συμβάσεις, με το αιτιολογικό ότι η εταιρία Κοινωνία της Πληροφορίας που υλοποιεί τα έργα για λογαριασμό υπουργείων ή φορέων του Δημοσίου πρέπει να υπογράψει συμβάσεις με τους τελευταίους και όχι απλά συμφωνητικά.

Οικοδομή: Νέες αυξήσεις–σοκ έρχονται το 2005 στα οικοδομικά υλικά, που αναμένεται να ανεβάσουν το κόστος οικοδομής κατά 10% και να κάνουν ακριβότερη την αγορά κατοικίας, τονίζουν Τα Νέα.

Eurobank: Σε αύξηση του ποσοστού της κατά 5,13% στη ρουμανική Τράπεζα Bancpost προχώρησε η Eurobank, μετά τη συμφωνία με τον οργανισμό SIF Munteria, αναφέρει το Κέρδος.

ΟΠΑΠ: Για διαφυγόντα κέρδη στον ΟΠΑΠ ύψους 400 εκατ. ευρώ κάνει λόγο η εφημερίδα Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία ο παράνομος τζόγος ”ψαλιδίζει” τα έσοδα του Οργανισμού.

Εμπορική: Τρία εναλλακτικά σενάρια για το πρόβλημα του Ασφαλιστικού εξετάζει η Εμπορική Τράπεζα, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

ΕΥΔΑΠ: Διευρύνεται η ”μαύρη τρύπα” στην ΕΥΔΑΠ, καθώς ο οικονομικός και νομικός έλεγχος που διενεργήθηκε οδηγεί στη συρρίκνωση όχι μόνο των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2004 αλλά και για τα επόμενα έτη, καθώς και στην επιδείνωση της καθαρής θέσης της Επιχείρησης, αναφέρει η Καθημερινή.

Τα πάνω κάτω στην κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ για το 2004 και για τις επόμενες χρονιές φέρνει ο οικονομικός έλεγχος, σύμφωνα με Το Βήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v