Ο Τύπος της Τρίτης

Με το νομοσχέδιο για τον Βασικό Μέτοχο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, με το ασφαλιστικό των τραπεζών, αλλά και με τη φορολογία, τα ΔΛΠ και τους πόρους του Γ’ ΚΠΣ, καθώς και με το business plan της Alpha Bank ασχολείται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Τρίτης.

Ο Τύπος της Τρίτης
Με το νομοσχέδιο για τον Βασικό Μέτοχο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, με το ασφαλιστικό των τραπεζών, αλλά και με τη φορολογία, τα ΔΛΠ και τους πόρους του Γ’ ΚΠΣ, καθώς και με το business plan της Alpha Bank ασχολείται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Τρίτης.

Βασικός Μέτοχος: Για ενστάσεις τριών υπουργών όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τον Βασικό Μέτοχο κάνει λόγο η Ημερησία, η οποία εκτιμά πως οι ρυθμίσεις είναι ασυμβίβαστες με το ευρωπαϊκό δικαστήριο και το πνεύμα του Συντάγματος.

Από απλές επιφυλάξεις μέχρι έντονες αντιδράσεις για τα προβλήματα και την αποτελεσματικότητά του συναντά το νομοσχέδιο για τον Βασικό Μέτοχο που παρουσίασε η κυβέρνηση, αναφέρει το Κέρδος.

Τις σφοδρές αντιδράσεις των θιγόμενων επιχειρηματιών που συναλλάσσονται με το Δημόσιο και παράλληλα ελέγχουν ΜΜΕ, προκάλεσε η ανακοίνωση του νομοσχεδίου για τον βασικό μέτοχο, σημειώνει η Καθημερινή.

Τα Νέα παραθέτουν δέκα ερωτήματα για το εάν το νομοσχέδιο για τον Βασικό Μέτοχο είναι εφαρμόσιμο, ενώ επισημαίνει πως καταργεί οφ-σορ και ”συγγενείς” εταιρίες.

Η Ελευθεροτυπία κάνει λόγο για αυστηρότερες ρυθμίσεις κατά της διαπλοκής επισημαίνοντας παράλληλα ότι το νέο νομοσχέδιο ”βασικώς” άναψε φωτιές.

ΚΠΣ: Τον κίνδυνο να χάσουμε 500 εκατ. ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ επισημαίνει η Ημερησία.

Ακίνητα: Σημαντικό κίνητρο για εισαγωγές στο ΧΑ εταιριών εκμετάλλευσης ακινήτων είναι η υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, καθώς δημιουργούν ”ευκαιρίες” για σημαντικού ύψους ”λογιστικά κέρδη” και ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων, τονίζει το Κέρδος.

Πετρέλαιο: Η νέα άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου μετά την αναμενόμενη απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα στην ελληνική αγορά για να δράσουν και πάλι οι κερδοσκόποι, οι οποίοι δεν ενοχλούνται από τους ελέγχους, τονίζει Το Βήμα.

Ασφαλιστικό Τραπεζών: Η κάλυψη των αναλογιστικών ελλειμμάτων, τα οποία θα προκαλέσει στο ΙΚΑ η είσοδος των ειδικών ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων για την κύρια ασφάλισή τους στο ίδρυμα και η επαρκής χρηματοδότηση του νέου επικουρικού ταμείου του κλάδου αποτελούν τα δυο σημεία τριβής που θα κρίνουν την εξέλιξη του ασφαλιστικού των τραπεζών, σύμφωνα με Το Βήμα.

Επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών θα ζητήσει εντός των ημερών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, προκειμένου να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και να αποτραπούν οι κλυδωνισμοί στο πιστωτικό σύστημα, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Ρύθμιση Χρεών: Σπεύδουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις της περιόδου 1999-2002 και όπως φαίνεται από τα στοιχεία του προϋπολογισμού τα ποσά που καταβάλλονται αρκούν για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί, τονίζει η Καθημερινή.

Φορολογία: Αυξημένη θα είναι από το 2005, η παρακράτηση φόρου στις αποδοχές που ξεπερνούν σε μηνιαία βάση τα 1.000 ευρώ, λόγω των αλλαγών που επέρχονται από την 1η Ιανουαρίου στη φορολογία εισοδήματος, επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

Τράπεζες: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έρχονται τα business plans των τραπεζών σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία αναφέρει πως η Alpha Bank έθεσε νέους στόχους, ενώ έπονται Εθνική και Εμπορική.

ΟΤΕ: Σε ναυάγιο κινδυνεύει να οδηγηθεί, πριν καν ξεκινήσει, η διαπραγμάτευση της διοίκησης του ΟΤΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ για την πρόωρη συνταξιοδότηση έως και 6.000 εργαζομένων, τονίζει η Καθημερινή.

Alpha Bank: Η εξάπλωση στη ΝΑ Ευρώπη αποτελεί στόχο της Alpha Bank, σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία αναφέρει πως η Τράπεζα παρουσίασε τους στόχους της μέχρι το 2007.

Το Βήμα συμπληρώνει πως η Alpha Bank βάζει πλώρη για την Jubanka, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Σερβίας.

Εμπορική: Σε υποβάθμιση της Εμπορικής προχώρησε η Fitch, αναφέρει η Ημερησία, η οποία εξηγεί πως αιτία ήταν το τεράστιο έλλειμμα στο ασφαλιστικό.

Intracom: Επιπλέον κίνητρα για την εθελουσία έξοδο προσφέρει η Intracom σύμφωνα με Το Βήμα.

ΔΟΛ: Το Βήμα καλωσορίζει κάθε πρόταση που αποβλέπει στην κατοχύρωση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο, όπως επισημαίνει, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά πως ούτε οι κάτοχοι της μεγάλης πλειονότητας των μετοχών του ΔΟΛ ούτε οποιοσδήποτε βασικός μέτοχος έχει οικονομική ή επιχειρηματική σχέση με το Δημόσιο, ενώ μεταξύ άλλων επισημαίνει πως στο μετοχολόγιο του ΔΟΛ δεν υπάρχουν κρυφοί μέτοχοι με μορφή υπεράκτιων εταιριών ή με άλλες μεθόδους.

Βαλκάν: Τον υπαρκτό κίνδυνο λουκέτου στην εισηγμένη Βαλκάν, όπου οι εργαζόμενοι μόλις και επαρκούν για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της, επεσήμανε χθες από τη Θεσσαλονίκη το σωματείο εργαζομένων της εταιρίας, επισημαίνει η Ημερησία που συμπληρώνει πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι θεατής στο σκάνδαλο Εμφιετζόγλου.

ΟΛΠ: Το ”κλειδί” για την ανάπτυξη του Πειραιά ως διεθνούς ναυτιλιακού διαμετακομιστικού κέντρου είναι η κατασκευή προβλητών, η αγορά γερανογεφυρών και η αύξηση της παραγωγικότητας, τουλάχιστον σε 200 κινήσεις ανά φυλακή εργασίας, τονίζει σε συνέντευξή του στο Κέρδος ο Δημήτρης Θεοδωρίκας, πρόεδρος της Hellas MSC, της εταιρίας που φέρνει το 70% της κίνησης στο λιμάνι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v