Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Τα μέτρα που ζητά η Κομισιόν αναφορικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, το ασφαλιστικό των τραπεζών, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ, αλλά και το deal της Ρόκας με την ισπανική Iberdrola είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Τα μέτρα που ζητά η Κομισιόν αναφορικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, το ασφαλιστικό των τραπεζών, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ, αλλά και το deal της Ρόκας με την ισπανική Iberdrola είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Κομισιόν: Για ”διεθνή διασυρμό” της Ελλάδας εξαιτίας της απογραφής μίλησε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, σύμφωνα με Τα Νέα.

Ο διασυρμός είναι κατά την εκπρόσωπο του επιτρόπου Αλμούνια η μεγαλύτερη ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί στη χώρα λόγω ”απογραφής” επισημαίνει η Ελευθεροτυπία.

Στη ριζική αναμόρφωση του συστήματος συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας προσβλέπει η Κομισιόν, αναφέρει η Καθημερινή.

Αγωνία συνέχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την αυστηρή προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παράβαση κοινοτικών κανόνων που αφορά την τήρηση βιβλίων που απεικονίζουν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τα υπερβολικά ελλείμματα της τελευταίας τετραετίας.

ΣΔΟΕ: Εορταστική επιδρομή ξεκινά το ΣΔΟΕ με σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά, αναφέρουν Τα Νέα, που συμπληρώνουν πως η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, βγάζει παγανιά το ΣΔΟΕ, το οποίο υποτίθεται ότι θα καταργούσε με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες της.

Ακίνητα: Οριστικοποιείται το νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του έτους, σημειώνει η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία το νομοσχέδιο θα προβλέπει την επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα, που θα εισπράττουν οι δήμοι, ενώ παράλληλα θα ρυθμίζει ορισμένες εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων.

Ένα νέο έντυπο ”Ε9” αντικαθιστά το υπάρχον και έτσι το σύνολο των φορολογούμενων θα αναγκασθεί να καταγράψει εξ αρχής την ακίνητη περιουσία που κατέχει, ανεξαρτήτως εάν αυτή έχει μεταβληθεί ή όχι, σημειώνει το Κέρδος.

Ταλαιπωρία για 5,5 εκατ. φορολογούμενος που θα δηλώσουν για τρίτη φορά τα ακίνητά τους με την επόμενη δήλωση εισοδήματος προβλέπει η Ελευθεροτυπία.

Ασφαλιστικό Τραπεζών: Πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξει λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα των τραπεζών, σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία συμπληρώνει πως βάση για τη λύση του προβλήματος που θα συζητηθεί διεξοδικά στον διάλογο που δρομολογεί το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας είναι η πρόταση που έχει επεξεργαστεί ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας.

ΚΠΣ: Φτωχότερο από τα αναμενόμενα θα είναι για την Ελλάδα το Δ΄ΚΠΣ για την 7ετία 2007-2013 αναφέρει η Ημερησία, που επισημαίνει πως από τα 25 δισ. ευρώ που είχαν εξασφαλιστεί στις αρχές του 2004, τώρα το ποσό μειώνεται στα 19-20 δισ. ευρώ.

ΙΚΑ: Νέα σημαντική ρύθμιση χρεών, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, για τους οφειλέτες του ΙΚΑ προωθεί το υπουργείο Απασχόλησης με το νέο πολυνομοσχέδιο, τονίζει ο Ελεύθερος Τύπος.

Τουρισμός: Στη σωστή κατεύθυνση κινείται ο νέος αναπτυξιακός νόμος που έχει προσανατολισμό στήριξης των ξενοδοχειακών μονάδων και όχι των πολλών άλλων συνδεδεμένων τουριστικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τονίζει η Καθημερινή.

Αύξηση 5% πρόκειται να παρουσιάσει το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας το 2005, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΤΕΠ, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Τράπεζες: Ανοίγει το θέμα των εξαγωγών και των συγχωνεύσεων στις τράπεζες επισημαίνει η Ημερησία, που σημειώνει πως σε ομιλία του ο πρόεδρος της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλος ανέφερε πως είναι προτιμότερο να υπάρχουν 3 δυνατές τράπεζες παρά 5 αδύναμες.

Επανέρχονται στο προσκήνιο τα σχέδια συγχωνεύσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών για τη δημιουργία ισχυρότερων και πιο ανταγωνιστικών τραπεζικών ομίλων, τονίζει Το Βήμα.

ΟΤΕ: Σε κρατική αρωγή, προκειμένου να εφαρμοστεί το μεγάλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ, προσβλέπει η διοίκηση του Οργανισμού σύμφωνα με την Καθημερινή.

Εντός του Δεκεμβρίου θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την εθελουσία έξοδο 6.000 υπαλλήλων του ΟΤΕ, επισημαίνει η Ημερησία.

Αρκετά ”δύσκολο” σχέδιο παρουσίασε χθες για την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Π. Βουρλούμης, αναφέρει το Κέρδος.

ΔΕΗ: Για ενδιαφέρον της ΔΕΗ στα Βαλκάνια κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία η Επιχείρηση σχεδιάζει θυγατρική εταιρία real estate.

Σε Βαλκάνια και αξιοποίηση ακινήτων επεκτείνεται η ΔΕΗ σύμφωνα με Το Βήμα, που αναφέρει πως η Επιχείρηση εξετάζει την εξαγορά λιγνιτικών μονάδων σε Βουλγαρία, Ρουμανία, αλλά και θυγατρική real estate με εισαγωγή της στο Χ.Α.

Aspis Bank: Προς ομολογιακό ύψους 50-55 εκατ. ευρώ προχωράει η Aspis Bank σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως η κεφαλαιακή ενίσχυση οδηγεί σε άνοδο τη μετοχή της Τράπεζας.

Ρόκας: Σε συμμαχία με την ισπανική Iberdrola προχωράει η Ρόκας, αφού απέκρουσε την επιθετική εξαγορά της Ελληνικής Τεχνοδομικής – Άκτωρ, τονίζει η Καθημερινή, ενώ η εφημερίδα Χρηματιστήριο αναφέρει πως η ισπανική εταιρία θα αποκτήσει αρχικά το 21% της Ρόκας.

Το σημαντικότερο deal στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας αποτελεί από χθες γεγονός σύμφωνα με το Κέρδος, που αναφέρεται στη συμφωνία μεταξύ της Ρόκας και της Iberdrola, ενώ Το Βήμα συμπληρώνει πως οι Ισπανοί ανακοίνωσαν ότι θα αποκτήσουν το 49% της μεταλλοβιομηχανίας εντός τεσσάρων ετών.

Δυναμική Ζωή: Στον νέο γύρο πτώσης της μετοχής της Δυναμική Ζωής αναφέρεται η Εξπρές, που κάνει λόγο για αύξηση κεφαλαίου και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v