Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Ο προϋπολογισμός του 2005 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η αντίδραση της αντιπολίτευσης, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη για την ελληνική οικονομία, η θέση του ΣΕΒ για τις φοροελαφρύνσεις, καθώς και τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων απασχολούν τον Τύπο της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Ο προϋπολογισμός του 2005 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η αντίδραση της αντιπολίτευσης, οι δηλώσεις του υπουργού οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη για την ελληνική οικονομία, η θέση του ΣΕΒ για τις φοροελαφρύνσεις, καθώς και τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων απασχολούν τον Τύπο της Παρασκευής.

Προϋπολογισμός: Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή κατάθεση του προϋπολογισμού σύμφωνα με ”Το Βήμα”, που κάνει λόγο για μετωπική επίθεση του Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι του έκλεισαν τα μικρόφωνα για να μην ακούγεται στο Κοινοβούλιο.

Τούμπα ήρθαν στην οικονομική πολιτική σε σχέση με τα υπεσχημένα τονίζει η ”Ελευθεροτυπία”, σύμφωνα με την οποία τρία είναι τα θύματα του προϋπολογισμού (οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και η περιφέρεια), ενώ συμπληρώνει πως ταυτόχρονα υπάρχουν και απώλειες παράπλευρες.

Προϋπολογισμό διαφάνειας κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, η οποία συμπληρώνει πως ο προϋπολογισμός είναι αισιόδοξος και προσπαθεί να εντάξει στα δημόσια οικονομικά τη διαφάνεια στην απεικόνιση των αριθμών.

Χωρίς αιφνιδιασμούς εκτιμά η ”Ναυτεμπορική” πως είναι ο προϋπολογισμός του 2005, επισημαίνοντας πως εμπεριέχει στοίχημα για ανάπτυξη 3,9% και έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ.

Οι φόροι μειώνονται, οι μισθοί αυξάνονται, το ΠΔΕ ”ψαλιδίζεται”, αλλά η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί και το έλλειμμα θα μειωθεί αναφέρει το ”Κέρδος”, που συμπληρώνει πως την παράδοξη αυτή εξίσωση καλείται να λύσει ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος στηρίζεται στη βασική αρχή ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, ενώ κράτος και φορολογούμενοι θα αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.

Στην Standard and Poor’s με ανυπόστατους χειρισμούς επιτέθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης σύμφωνα με την ”Ημερησία”, η οποία τονίζει πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε νευρική κρίση.

Ελληνική Οικονομία: Και ο οίκος Fitch απειλεί με υποβάθμιση σημειώνει ”Το Βήμα”, σύμφωνα με το οποίο ο γενικός διευθυντής του ξένου οίκου αποκάλυψε ότι παρακολουθεί στενά την ελληνική οικονομία.

Αποκρατικοποιήσεις: Δυνατές συγκινήσεις για την αγορά ”υπόσχεται” το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης για το επόμενο έτος, ενώ μέχρι το τέλος του 2004 δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις, αναφέρει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις”, που παρουσιάζει τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις του 2005.

ΣΕΒ: Σημαντικές φοροελαφρύνσεις για τους μισθωτούς ζητεί ο ΣΕΒ τονίζει ”Το Βήμα”, επισημαίνοντας πως, σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις του Συνδέσμου, η φορολογία των μισθωτών θα πρέπει να μειώνεται σταδιακά με ετήσιο ρυθμό τουλάχιστον 2%, ώστε να φτάσει το επίπεδο φορολογίας των ανωνύμων εταιριών.

Δεν χρειάζεται νόμος για τον βασικό μέτοχο, αλλά ενίσχυση του ανταγωνισμού, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, ενώ το ΣτΕ απέρριψε χθες και νέα προσφυγή της Μηχανικής, επισημαίνει η ”Ημερησία”.

Σοφοκλέους: Οι μικρομεσαίες εισηγμένες επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να μεγαλώσουν αν θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στο μέλλον και να προσελκύσουν κεφάλαια από το εξωτερικό, επισημαίνει η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις”, που συμπληρώνει πως αν η αγορά βρίσκεται σήμερα στον αστερισμό των placements, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ζήσει νέες συγκινήσεις.

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Διευρυμένες αρμοδιότητες που περιλαμβάνουν και τη διενέργεια ερευνών στις κατοικίες επιχειρηματιών και στελεχών αποκτά η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”.

Συνθήκες ”μίνι 1999” δημιουργούνται βήμα βήμα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς μετά τις προσδοκίες που δημιούργησαν η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η αύξηση της συμμετοχής των ξένων με την ενεργοποίηση και αμερικανικών οίκων και οι επικείμενες μετοχοποιήσεις – αποκρατικοποιήσεις πληθαίνουν πλέον τα σενάρια εξαγορών και στρατηγικών συνεργασιών, τονίζει η ”Εξπρές”.

Παπαληγούρας: Την τακτική της αιδήμονος σιωπής επέλεξε αυτή τη φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας σύμφωνα με την ”Ημερησία”, που κάνει λόγο για ανοίκεια επίθεση και απειλές κατά δικαστών από τον Μ. Έβερτ.

Ευρώ: Με τα 1,31 δολάρια ”φλερτάρει” το ευρώ σύμφωνα με ”Το Βήμα”, που συμπληρώνει πως οι ρευστοποιήσεις κερδών που αποκόμισαν οι επενδυτές έδωσαν κάποια άνοδο στο δολάριο.

ΟΤΕ: Κείμενο συμφωνίας προέκυψε μεταξύ του ΟΤΕ και της αρμενικής κυβέρνησης, ύστερα από διαπραγματεύσεις 4,5 μηνών, με το οποίο επαναδιευθετούνται συμβατικά, κανονιστικά και τιμολογιακά θέματα, εξαιτίας των οποίων έχει πληγεί η επένδυση του ΟΤΕ στην Armentel, τονίζει η ”Καθημερινή”.

Εμπορική: Οριστική απόφαση για την ”τύχη” των προτάσεων Προβόπουλου σχετικά με την επίλυση του Ασφαλιστικού της Εμπορικής, που για τη διοίκηση αποτελεί μονόδρομο, αναμένεται να λάβει ο σύλλογος εργαζομένων της τράπεζας που συνεδρίασε χθες, αναφέρει το ”Κέρδος”.

Ένεργος: Κεφάλαια 5,1 εκατ. ευρώ αντλεί η Ένεργος σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, η οποία συμπληρώνει πως η άσκηση του δικαιώματος προτίμησης είναι μέχρι τις 2/12.

Μεγέθη Εννεαμήνου: Με τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου των Cosmote, S&B, Notos Com, Ελληνικής Υφαντουργίας ασχολείται ο Τύπος της Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v