Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Η μετα-ολυμπιακή εικόνα της ελληνικής οικονομίας, η έκθεση της Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη Σοφοκλέους, αλλά και το ασφαλιστικό των τραπεζών είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τρίτης.

Ο Τύπος της Τρίτης
Η μετα-ολυμπιακή εικόνα της ελληνικής οικονομίας, η έκθεση της Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη Σοφοκλέους, αλλά και το ασφαλιστικό των τραπεζών είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τρίτης.

Καραμανλής: Με το κατηγορηματικό μήνυμα προς τους υπουργούς ότι δεν υφίσταται θέμα πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρενέβη στην έντονη εικοτολογία των τελευταίων μηνών περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και επαναβεβαίωσε ότι ισχύει στο ακέραιο η πάγια επιδίωξη για συναίνεση στην προεδρική εκλογή και εξάντληση της τετραετίας, τονίζει η Καθημερινή.

Οικονομία: Γκρίζα εικόνα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προκύπτουν από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την οικοδομική δραστηριότητα, τον δείκτη τιμών χονδρικής και το εμπορικό έλλειμμα, επισημαίνει η Ημερησία.

Ο άνεμος της οικονομικής αβεβαιότητας κινείται πλέον απειλητικά πάνω από την ελληνική οικονομία, η οποία εμφανίζεται ανήμπορη να ενεργοποιήσει μηχανισμούς αντίδρασης, σημειώνει το Κέρδος.

Έλλειμμα: Προθεσμία δύο ετών, ώστε το έλλειμμα του ελληνικού Δημοσίου να περιοριστεί στο όριο του 3% που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχ, θα ζητήσει σήμερα από το Ecofin ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, σημειώνει η Καθημερινή.

Η αλλαγή των κανόνων διόγκωσε το έλλειμμα σύμφωνα με την Ημερησία, που αναφέρεται στα οριστικά συμπεράσματα του Ecofin για την απογραφή.

Δυσμενέστατες καθίστανται πλέον οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής απογραφής που επιχείρησε η κυβέρνηση για το κύρος της χώρας, αναφέρει Το Βήμα, το οποίο συμπληρώνει πως χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί των χωρών της ευρωζώνης, ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια παρουσίασε έκθεση της Eurostat, με την οποία αμφισβητούνται και τα δεδομένα στα οποία στηρίχθηκε η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν μπορεί νομικά να τεθεί υπό αίρεση, λόγω του γεγονότος ότι το 1999 μπήκε στην ΟΝΕ με δημόσιο έλλειμμα υψηλότερο του ανώτατου επιτρεπτού, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Επιτροπής, επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

Μείζον δημοσιονομικό πρόβλημα παραμένει το δημόσιο χρέος και για το 2005, καθώς η εξυπηρέτησή του θα απαιτήσει το 74,6% των καθαρών εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού, τονίζει η Εξπρές.

Δεν υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει αμφισβήτηση της ένταξης της Ελλάδας στον ΟΝΕ, μετά τη νέα εκτίμηση της Eurostat ότι το 1999 είχε υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα και δεν τηρούσε τα κριτήρια του Μάαστριχτ, αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Σοφοκλέους: Σε κακουργήματα μετατρέπονται τα αδικήματα της χειραγώγησης και της προνομιακής εσωτερικής πληροφόρησης με το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη Σοφοκλέους, σύμφωνα με την Καθημερινή, που παράλληλα επισημαίνει ότι ο νέος πρόεδρος του Χ.Α., κ. Σπύρος Καπράλος, δήλωσε ότι η Σοφοκλέους πρέπει να γίνει ελκυστική τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επενδυτές.

Τρία επιχειρηματικά deals που αφορούν στην πώληση εισηγμένων βιομηχανικών μονάδων είναι σε διαπραγμάτευση αυτή την περίοδο από τα αρμόδια τμήματα ελληνικών και ξένων τραπεζών, τονίζει Το Βήμα, που επισημαίνει πως και οι τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις αφορούν σε υγιείς εταιρίες από διαφορετικούς κλάδους δραστηριότητας.

Τράπεζες: Το γόρδιο δεσμό του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών επιχειρεί να κόψει η κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται πως το σύστημα δεν αντέχει άλλο αυτόν τον βραχνά, επισημαίνει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως η λύση για το ασφαλιστικό των τραπεζών είναι έτοιμη, καθώς το Δημόσιο θα εισφέρει σε ομόλογα.

Αν και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ανοίξει το ασφαλιστικό ζήτημα την πρώτη τετραετία, η εφαρμογή των ΔΛΠ καθιστά επιτακτική την εξεύρεση λύσης στο Ασφαλιστικό των τραπεζών, τονίζει Το Βήμα.

Τουρισμός: Κάμψη 5,5% παρατηρήθηκε στην τουριστική κίνηση αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία οι τουρίστες φέτος ήταν κατά 500.000 λιγότεροι.

Ναυτιλία: Να ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό νόμο τα επιβατηγά πλοία, τα κρουαζιερόπλοια, τα κρατικά και τα ιδιωτικά λιμάνια, οι μαρίνες, τα ναυπηγεία προτείνει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με το Κέρδος.

ΟΤΕ: Δημόσια όψη λαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση του ΟΤΕ με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που σοβεί επί έναν τουλάχιστον χρόνο, ενώ η ΟΜΕ-ΟΤΕ, που επί χρόνια εγκαλεί τη Ρυθμιστική Αρχή προσάπτοντάς της μεροληψία υπέρ των εναλλακτικών παρόχων, ζητεί τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν για αλλαγή στη σύνθεσή της, τονίζει η Καθημερινή.

Alpha Bank: Το 0,89% της Alpha Bank πωλεί η ΔΕΚΑ αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία επισημαίνει παράλληλα πως υπάρχουν ερωτηματικά όσον αφορά στο 6,59% της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εμπορική: Αναγκαία προϋπόθεση για την αποχώρηση της ΔΕΚΑ από την Εμπορική αποτελεί το ασφαλιστικό, σύμφωνα με την Ημερησία, που αναφέρεται παράλληλα και στις διαρθρωτικές αλλαγές στην τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v