Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, οι αλλαγές στη φορολογία, η αύξηση της ανεργίας, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, η κάμψη των ξένων αγορών, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τρίτης.

Ο Τύπος της Τρίτης
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, οι αλλαγές στη φορολογία, η αύξηση της ανεργίας, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, η κάμψη των ξένων αγορών, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τρίτης.

Αλογοσκούφης: Η ενίσχυση των επενδύσεων αποτελεί για τη χώρα όρο επιβίωσης στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον που κυριαρχεί σήμερα αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στο Κέρδος, όπου τονίζει επίσης πως σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα νέο αναπτυξιακό νόμο που μεταξύ άλλων θα καταργεί γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Απογραφή: Έκθεση-βόμβα για την απογραφή που έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης αποκαλύπτουν Τα Νέα, την οποία –όπως επισημαίνει η εφημερίδα– συνέταξε οικονομικός εμπειρογνώμων της κυβέρνησης, ενώ συμπληρώνει πως στην έκθεση η απογραφή χαρακτηρίζεται ”επιπόλαια, πολιτικά αφελής και πολλαπλώς επιζήμια για την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία”.

Έλλειμμα: Το πόσο δύσκολο είναι το έργο εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας που οφείλει να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση αναμένεται να αποκαλύψει στην πλήρη έκτασή του η έκθεση προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας που δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα στο Στρασβούργο, όπου συνεδριάζει η Επιτροπή, αναφέρει η Καθημερινή.

Πληθωρισμός: Οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και γενικότερα των καυσίμων εκτίναξαν τον πληθωρισμό πάνω από το 3% τον Οκτώβριο, αναφέρει Το Βήμα.

Φορολογία: Στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, στις αλλαγές της φορολογικής κλίμακας, αλλά και στην αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, προχωρά από το 2005 η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Η κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώρια φορολογικών ελαφρύνσεων που επιτρέπει η κακή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών με οριακές μειώσεις των συντελεστών κερδών των επιχειρήσεων, αλλά και την αύξηση του αφορολογήτου ορίου, τονίζει Το Βήμα.

Στις 11.000 ευρώ αυξάνεται το αφορολόγητο όριο αναφέρει η Καθημερινή.

Σοφοκλέους: Μειώνεται στο 1,5% ο φόρος των συναλλαγών στη Σοφοκλέους αναφέρει η Ημερησία, που σημειώνει πως η μείωση θα προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Νέος πρόεδρος του Χ.Α. είναι από χθες και επισήμως ο Σπύρος Καπράλος, καθώς το Δ.Σ. συνεδρίασε και τον όρισε ως μέλος και πρόεδρό του, σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Ανεργία: Το 11,2% του εργατικού δυναμικού αποτελούν οι άνεργοι σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία τονίζει πως ο νέος τρόπος μέτρησης από τη Στατιστική διαμορφώνει την ανεργία στο 11,2%, ενώ συμπληρώνει πως η Στατιστική αναμένει αύξηση και η ΓΣΕΕ υπολογίζει σε 60.000 τους νέους ανέργους.

Για έκρηξη της ανεργίας με θλιβερή πρωτιά των νέων και των γυναικών κάνει λόγο Το Βήμα.

Πετρέλαιο: Η ασταμάτητα ανοδική πορεία του πετρελαίου, που χθες έκανε ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στα 60 δολάρια το βαρέλι, και οι φωνές των πολιτικών και τραπεζιτών για τον αντίκτυπο που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία, κλόνισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ εβδομάδων, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Ακριβό πετρέλαιο και φθηνό δολάριο σκοτώνουν τις αγορές, σύμφωνα με Το Βήμα.

Τράπεζες: Υψηλή κερδοφορία και θετικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια προβλέπουν οι διεθνείες οίκοι για τις ελληνικές τράπεζες αναφέρει η Ναυτεμπορική, η οποία επικαλείται εκθέσεις των Moody’s και Merrill Lynch.

Το Βήμα σημειώνει πως η Credit Suisse First Boston αναμένει ότι η συνολική άνοδος των κερδών των τριών μεγάλων ελληνικών τραπεζών σε επίπεδο εννεαμήνου θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Εθνική Τράπεζα: Αναμένεται placement της Εθνικής Τράπεζας την άνοιξη αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως θα συμμετάσχουν ξένοι θεσμικοί.

ΟΤΕ: Με κρατική ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί η εθελουσία έξοδος του ΟΤΕ αναφέρει η Ημερησία, που συμπληρώνει πως το Δημόσιο θα διαθέσει κονδύλια στον ασφαλιστικό φορέα του Οργανισμού.

”Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα συνταξιοδοτηθούν πενηντάρηδες από τον ΟΤΕ” είπε χθες στη διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, αποστασιοποιούμενος πλήρως από τα σενάρια υποχρεωτικής συνταξιοδότησης, που από τον περασμένο Ιούλιο επιχειρεί να προωθήσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Π. Βουρλούμης, με αποτέλεσμα ο ΟΤΕ να βιώνει επιχειρησιακή αρρυθμία, τονίζει η Καθημερινή.

ΔΕΗ: Η ΔΕΗ ανοίγει τον κύκλο των αυξήσεων των τιμολογίων των ΔΕΚΟ σημειώνει η Ημερησία, που επισημαίνει πως από τα επιπλέον έσοδα 100 εκατ. ευρώ, τα 36 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τα νοικοκυριά.

Από την 1η Νοεμβρίου αυξάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 2,5% αναφέρει η Ναυτεμπορική, ενώ το Βήμα συμπληρώνει πως για τις πολύτεκνες οικογένειες θα ισχύουν μειωμένα τιμολόγια.

Τιτάν: Επενδύσεις ύψους 958 εκατ. ευρώ πραγματοποιεί η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που αναφέρει πως η διοίκηση προβλέπει άνοδο των μεγεθών για το τρέχον έτος.

Coca – Cola Τρία Έψιλον: Έμφαση στη διανομή δίνει τώρα η Τρία Έψιλον σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως έκλεισε δυο μονάδες, χωρίς να προχωρήσει σε απολύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v