Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Στη δημοσιονομική απογραφή και στα στοιχεία της περιόδου 1997-1999, στη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και σούπερ μάρκετ, αλλά και στο νέο καθεστώς στα δημόσια έργα αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Στη δημοσιονομική απογραφή και στα στοιχεία της περιόδου 1997-1999, στη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και σούπερ μάρκετ, αλλά και στο νέο καθεστώς στα δημόσια έργα αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Πέμπτης.

Καραμανλής: Πέντε μέτωπα στην οικονομία και συγκεκριμένα το έλλειμμα, η απεργία δημοσίων υπαλλήλων, το ασφαλιστικό, η ”άγρια κόντρα” κυβέρνησης με επιχειρηματίες σούπερ μάρκετ και η θέρμανση απαιτούν λύσεις από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, σημειώνει η Ελευθεροτυπία, που επισημάνει πως η κυβερνητική άρνηση να στηρίξει τη σύγκλιση μισθών κλείνει σήμερα βασικούς τομείς του Δημοσίου, ενώ συμπληρώνει πως η Ε.Ε. τρίζει τα ”δόντια” για την απογραφή.

Εξεταστική: Νεοδημοκράτες βουλευτές της εξεταστικής επιτροπής περί εξοπλισμών ανακαλύπτουν τη μεγάλη ”φούσκα” και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τα εισαγγελικά έγγραφα και για τον ”ζήλο” του γενικού γραμματέα Εξοπλισμών κ. Γ. Ζορμπά, τονίζει Το Βήμα.

Δημοσιονομικά: Περαιτέρω στοιχεία για τη δημοσιονομική διαχείριση της περιόδου 1997-1999 αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την Καθημερινή, που συμπληρώνει πως ο αρμόδιος Επίτροπος για τα οικονομικά Ζοακίν Αλμούνια τόνισε ότι η πρόσφατη επίσκεψη των ελεγκτών της στατιστικής υπηρεσίας της Ε.Ε., Eurostat, δεν απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς σε ό,τι αφορά την παροχή από ελληνικής πλευράς ολοκληρωμένων στοιχείων για τα κρίσιμα έτη 1997-1999.

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. αναμένεται να επανέλθει εκ νέου σήμερα από το Λουξεμβούργο, με αφορμή την αναθεώρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων, στο ζήτημα της αξιοπιστίας των δεδομένων που παρέχουν στις Βρυξέλλες τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Πιο οδυνηρός απ’ ό,τι αναμενόταν αποδεικνύεται ο ”λογαριασμός” της δημοσιονομικής απογραφής Αλογοσκούφη, αναφέρουν Τα Νέα, που συμπληρώνουν πως η Ευρώπη αμφισβητεί πλέον ανοικτά ακόμα και το κατά πόσον η Ελλάδα μπήκε με το σπαθί της στην ΟΝΕ, ενώ η Εξπρές τονίζει πως ο επίτροπος Αλμούνια απειλεί την Ελλάδα με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

”Μαύρο πρόβατο” αποτελεί η Ελλάδα για τις Βρυξέλλες σύμφωνα με την Ημερησία, που συμπληρώνει πως το κλίμα για τη χώρα μας είναι άκρως αρνητικό στο Eurogroup και στην Κομισιόν, ενώ η εφημερίδα Χρηματιστήριο αναφέρει πως άνοιξε ο ”ασκός του Αιόλου” επισημαίνοντας πως αμφισβητούνται εκ νέου τα στοιχεία του φακέλου ΟΝΕ.

Κενά στα στοιχεία που αφορούν στα ελλείμματα και στο δημόσιο χρέος της ευαίσθητης περιόδου 1997-2000 διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητεί νέες εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Πληθωρισμός: ”Ένοχες” για τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων θεωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος πολλές μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις, οι οποίες κατά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν υψηλές τιμές που δεν δικαιολογούνται από τους παράγοντες κόστους και περιθώρια κέρδους που είναι υψηλότερα απ’ ό,τι θα δικαιολογούσε η αύξηση των πωλήσεών τους, αναφέρει το Κέρδος.

Σοφοκλέους: Μεταβολές και στους τρεις δείκτες FTSE αποφάσισε η Επιτροπή Δεικτών, αναφέρει η Καθημερινή, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών του διεθνούς οίκου Financial Times.

Πετρέλαιο: Πτωτικά θα αναθεωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις εκτιμήσεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2005, λόγω των επιπτώσεων των υψηλών τιμών του πετρελαίου, ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις επίτροπος Αλμούνια, σημειώνει η Καθημερινή.

Super Markets: Έξι μεγάλα ονόματα του ελληνικού λιανεμπορίου κατηγορούνται ότι συνέπραξαν προκειμένου να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό και να πλήξουν τα συμφέροντα των καταναλωτών, αυξάνοντας ή διατηρώντας τεχνητά σε υψηλά επίπεδα τις τιμές στα ράφια των super markets, τονίζει Το Βήμα.

Έντονη δυσαρέσκεια εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν η κυβέρνηση και η Επιτροπή Ανταγωνισμού το ζήτημα των τιμών, σύμφωνα με το Κέρδος.

”Πόλεμος” ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και λιανεμπορίου, με παραπομπή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού του Συνδέσμου Σούπερ Μάρκετ και 5 μελών του, σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Πόλεμος για τις τιμές ξέσπασε χθες μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και σούπερ μάρκετ με αφορμή την παραπομπή έξι αλυσίδων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την κατηγορία της εναρμονισμένης πρακτικής, τονίζει ο Ελεύθερος Τύπος.

Δημόσια Έργα: Νέα εμπλοκή σημειώνεται στην ομαλή εκτέλεση των δημοσίων έργων της χώρας, λόγω της συνέχισης των προσφυγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κύκλοι των εργοληπτικών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι και με τον νέο νόμο που καταργεί τον μαθηματικό τύπο και εισάγει τη μειοδοσία δεν πρόκειται να σταματήσουν οι προσφυγές, με συνέπεια να παρατείνεται το αδιέξοδο, επισημαίνει Το Βήμα.

Με νέα επιστολή του, προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη αυτή τη φορά, ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων ζητά την επανεξέταση του θέματος σε σχέση με τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και επανέρχεται και στο τεράστιο, όπως το χαρακτηρίζει, πρόβλημα της καθυστέρησης πληρωμών στις εταιρίες αναφέρει το Κέρδος.

Συρίγος: ”Τραύματα πολλαπλά και βαθιά, επικίνδυνα για τη ζωή του, με ανθρωποκτόνο πρόθεση” δήλωσε χθες ο ιατροδικαστής Φιλ. Κουτσαύτης, που εξέτασε τον Φιλ. Συρίγο, σημειώνει η Ελευθεροτυπία.

Ναυπηγείο Σκαραμαγκά: Με βαρύ πρόστιμο απειλείται η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την επιδότηση της εθελουσίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, όπως επισημαίνει Το Βήμα.

Eurobank: Αμοιβαίο δημιουργεί η Eurobank για επενδύσεις σε 50 μετοχές σύμφωνα με την Ημερησία, που συμπληρώνει πως η επιλογή των μετοχών έγινε από τη μικρή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Αγροτική: Για κεφαλαιακή στήριξη της Αγροτικής κάνει λόγο η εφημερίδα Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία η Τράπεζα προχωράει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 285 εκατ. ευρώ και ομολογιακό δάνειο.

Media Markt: Στο δεύτερο εξάμηνο του 2005 αναμένεται να εγκαινιάσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα η λιανική εκπτωτική αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών Media Markt αναφέρει η Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v