Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία το 2005, η ελληνική ανταγωνιστικότητα, η τοποθέτηση του ΣΕΒ για τη ”διαπλοκολογία”, αλλά και η ”επόμενη μέρα” της απόφασης του ΕΣΡ να μην εκδώσει πιστοποιητικό διαφάνειας στην Άκτωρ είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία το 2005, η ελληνική ανταγωνιστικότητα, η τοποθέτηση του ΣΕΒ για τη ”διαπλοκολογία”, αλλά και η ”επόμενη μέρα” της απόφασης του ΕΣΡ να μην εκδώσει πιστοποιητικό διαφάνειας στην Άκτωρ είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Έλλειμμα: Περισσότερα στοιχεία για τη δημοσιονομική διαχείριση της περιόδου 1997-1999 ζήτησαν και θα λάβουν τις προσεχείς ημέρες οι εμπειρογνώμονες της Eurostat που εξέτασαν την πορεία της οικονομίας, εκτάκτως, τονίζει η Καθημερινή.

Προϋπολογισμός: ”Υπεραισιόδοξη” θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί το 2005 περί το 3,9% του ΑΕΠ, όπως επισημαίνει Το Βήμα.

Ανταγωνιστικότητα: Στάσιμη παραμένει η κατάταξη της χώρας όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αναφέρει η Καθημερινή.

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η θέση της Ελλάδας στο παγκόσμια κατάταξη με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, σημειώνει Το Βήμα, ενώ το Κέρδος τονίζει πως η ελληνική ανταγωνιστικότητα είναι θύμα του δημοσίου τομέα.

Ανεργία: Την ερχόμενη εβδομάδα τελικώς θα ανακοινώσει η ΕΣΥΕ τα ποσοστά της ανεργίας για το πρώτο τρίμηνο του έτους αναφέρει Το Βήμα, σύμφωνα με πληροφορίες του οποίου το ποσοστό ανεβαίνει στο 12%.

ΣΕΒ: Αμφισβητεί τον ρεαλισμό των μακροοικονομικών στόχων του προϋπολογισμού του 2005 ο ΣΕΒ και ζητεί προσαρμογή τους στα δεδομένα της πετρελαϊκής ανάφλεξης, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα λύνονται με περισσότερους νόμους, αποτέλεσμα είναι να δημιουργούμε νέα εμπόδια, χωρίς να λύνουμε το πρόβλημα, δήλωσε ο πρόεδρός του ΣΕΒ σύμφωνα με την Ημερησία.

Η διαπλοκολογία επηρεάζει αρνητικά την οικονομία υποστήριξε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, αναφέρει το Κέρδος, που συμπληρώνει πως ο ίδιος τα έβαλε και κατά του Νόμου 3029 περί βασικού μετόχου.

ΕΣΡ: Αναστατώσεις μεγάλες και έντονες διεργασίες στους κύκλους της πολιτικής και της οικονομίας προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να μην εκδώσει πιστοποιητικό διαφάνειας στην τεχνική εταιρία Άκτωρ, τονίζει η Καθημερινή.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξορκίζουν τη διαπλοκή και περιμένουν τονίζει η Ελευθεροτυπία, που συμπληρώνει πως ο πρωθυπουργός ζητεί συνεχώς συναίνεση για την πάταξή της, αλλά δεν κάνει βήμα και δείχνει, στη φάση αυτή, να αναθέτει στο ΕΣΡ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Στο παρασκήνιο της απόφασης του ΕΣΡ για τον Άκτωρα αναφέρεται Το Βήμα, επισημαίνοντας πως άλλαξε η πλειοψηφία μετά τον ”Μπαϊρακτάρη”.

ΥΠΕΧΩΔΕ: Διαφωνούν οι εργολήπτες με τα τιμολόγια που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή από το ΥΠΕΧΩΔΕ, γιατί όπως υποστηρίζουν είναι περιγραφικά, ασαφή και περίπλοκα και θα οδηγήσουν σε εμπλοκές στα έργα του Δημοσίου, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Ακίνητα: Φακελώνουν πάλι τα ακίνητα, τονίζουν Τα Νέα, σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Οικονομίας σκέφτεται για την εκ νέου υποβολή του Ε9 από τους φορολογούμενους.

ΟΤΕ: Τακτική αναδίπλωση έναντι προηγούμενων θέσεων και δηλώσεις περί αναζήτησης συναινετικού σεναρίου κατέθεσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, ενώπιον πολυπληθούς συνδικαλιστικού σώματος εκπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων, αλλά και της ΟΜΕ-ΟΤΕ, κατά την πρώτη συνάντηση ορισμού του πλαισίου συζήτησης για τη δραστική μείωση του προσωπικού, τονίζει η Καθημερινή.

Για δάνειο-μαμούθ του ΟΤΕ από την Alpha Bank όσον αφορά στην εθελούσια έξοδο κάνει λόγο η Ημερησία, που επισημαίνει πως ο πρόεδρος του Οργανισμού Π. Βουρλούμης βρίσκεται σε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλο για την έκδοση δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές.

Ανοικτοί στην εθελούσια έξοδο είναι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως αρνούνται αλλαγές όμως στον κανονισμό προσωπικού.

Από μηδενική βάση ξεκινάει ο διάλογος για τον ΟΤΕ σύμφωνα με το Κέρδος, που επισημαίνει πως αυτό ήταν το μήνυμα που πέρασε χθες ο Π. Βουρλούμης στη συνάντηση με την Ομοσπονδία Εργαζομένων.

Eurobank: Αισιόδοξη είναι η Eurobank για τη Σοφοκλέους αναφέρει η Καθημερινή, που συμπληρώνει πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurobank οι ξένοι πραγματοποιούν περίπου το 55% του ημερήσιου τζίρου.

Στις εκτιμήσεις της Eurobank για τις μετοχές και τα ομόλογα αναφέρεται Το Βήμα.

Τράπεζα Πειραιώς: Η διεύρυνση των μεριδίων και η επέκταση στα Βαλκάνια είναι οι στόχοι της Τράπεζας Πειραιώς σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της Τράπεζας Βασιλική Κάμπελλ, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Άκτωρ: Για ελεύθερη πτώση της τιμής της μετοχής της Άκτωρ κάνει λόγο η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που επισημαίνει πως η μετοχή υποχώρησε κατά 5,45% στα 3,12 ευρώ.

Ολυμπιακή: Μια απο τις τελευταίες τους ευκαιρίες -αν όχι την τελευταία- έχασαν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές το καλοκαίρι που πέρασε σύμφωνα με την Εξπρές, που επισημαίνει πως παρά την ευνοϊκή συγκυρία λόγων των Ολυμπιακών Αγώνων, τα έσοδα της εταιρίας στο 8μηνο μειώθηκαν κατά 17 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v