Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Στο ”καθεστώς επιτήρησης” που τίθεται η ελληνική οικονομία μετά την απογραφή, στον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου, στις συμβάσεις έργων του ΕΠΑΝ, στις ξένες επενδύσεις, στην εικόνα των κατασκευαστικών εταιριών αναφέρονται μεταξύ άλλων τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Στο ”καθεστώς επιτήρησης” που τίθεται η ελληνική οικονομία μετά την απογραφή, στον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου, στις συμβάσεις έργων του ΕΠΑΝ, στις ξένες επενδύσεις, στην εικόνα των κατασκευαστικών εταιριών αναφέρονται μεταξύ άλλων τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Παρασκευής.

Κυβέρνηση: ”Λάθη και ρουσφέτια” ταλανίζουν την κυβέρνηση τονίζει Το Βήμα που επισημαίνει πως υπουργοί και βουλευτές αλληλοκατηγορούνται για ”καρφώματα”.

Η Ημερησία κάνει λόγο για πολιτικό πινγκ-πονγκ όσον αφορά στις μετεγγραφές, ενώ επισημαίνει πως ο Γ. Καλός μεσολάβησε υπέρ του Σ. Τσιτουρίδη.

Οικονομία: Τα αποκαλυπτήρια του δημοσιονομικού ψεύδους, ηχηρά όσο τίποτε άλλο, συνοδεύτηκαν χθες από απειλές για παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην περίπτωση που συνεχιστεί και στο μέλλον η παραποίηση των στατικών στοιχείων, τονίζει η Καθημερινή, που παράλληλα επισημαίνει πως αφενός ο έλεγχος θα αφορά και στοιχεία προ του 2000 και αφετέρου πως δεν απειλείται η ένταξη στην ΟΝΕ.

Σε καθεστώς διαρκούς επιτήρησης από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ουσιαστικά θα επαληθεύει τα στοιχεία που θα λαμβάνει από την κυβέρνηση, τίθεται πλέον η ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνει Το Βήμα.

Πληθωρισμός: Οριακή επιτάχυνση αναμένεται να παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός φτάνοντας στο 2,9% από 2,7% τον Αύγουστο αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Ολυμπιακά Ακίνητα: Η παραχώρηση ορισμένων ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε ιδιώτες με οικονομικά ανταλλάγματα, η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, η ανάγκη εκπόνησης χωροταξικής μελέτης για το παραλιακό μέτωπο και η φύλαξη των χώρων μέχρι την εξεύρεση των τελικών χρηστών ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν χθες στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ολυμπιακών ακινήτων, σημειώνει η Καθημερινή.

Η μεταολυμπιακή αξιοποίηση των μεγάλων αθλητικών έργων υποδομής μπορεί να προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Ανταγωνιστικότητα: Αναδρομικό έλεγχο νομιμότητας των έργων που έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝ) επιβάλλει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ξένες Επενδύσεις: Ήταν στραβό το κλίμα – με τις ξένες επενδύσεις προς τη χώρα μας – το έφαγε κι ο γάιδαρος τονίζει Το Βήμα, που συμπληρώνει πως χθες η Τράπεζα της Ελλάδος αναγνώρισε ότι έγινε λάθος από την αρμόδια για την οικονομική υπηρεσία του ΟΗΕ, η οποία υποεκτίμησε το ύψος των ξένων επενδύσεων προς τη χώρα και δεν το πρόλαβαν οι υπηρεσίες της.

Μερίσματα: Η Σοφοκλέους κινείται με εμφανή διστακτικότητα, η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται σε ”χαμηλά” επίπεδα και μόνο μερικές από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον στην αγορά σημειώνει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις που συμπληρώνει πως παρά το ”νωθρό” κλίμα στην ελληνική αγορά μετοχών, την παρούσα στιγμή υπάρχουν αρκετές εταιρίες με μερισματικές αποδόσεις σημαντικές υψηλότερες από τις αποδόσεις των ομολόγων και του Ταμιευτηρίου.

Αθήνα 2004: Στις απαντήσεις της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη όσον αφορά στο πόρισμα των ελεγκτών για την ΟΕ ”Αθήνα 2004” αναφέρεται Το Βήμα.

Τράπεζες: Εκκρεμότητες με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην κερδοφορία αλλά και στην αναπτυξιακή στρατηγική των ελληνικών τραπεζών συσσωρεύονται τους τελευταίους μήνες από εξωγενείς παράγοντες προς τη λειτουργία τους, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Κατασκευές: Θολό είναι πλέον το τοπίο για αρκετούς εισηγμένους κατασκευαστικούς ομίλους που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας καθώς οι αιτήσεις πτώχευσης, οι πλειστηριασμοί ακινήτων, οι διαταγές πληρωμής και οι επισχέσεις εργασίας στα εργοστάσια αυξάνονται με επικίνδυνους πλέον ρυθμούς, ενώ οι καθυστερήσεις πληρωμών αλλά και καταβολής μισθών σε εργαζομένους αποτελούν πλέον σύνηθες φαινόμενο όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Κέρδος.

Πληροφορική: Η χάραξη μιας στρατηγικής για την κατάτριστη στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, σημειώνει το Κέρδος που συμπληρώνει πως η Ελλάδα υστερεί απελπιστικά στην πληροφορική.

ΟΤΕ: Φθηνότερα τιμολόγια έως και 13,6% θα εφαρμόσει ο ΟΤΕ από 1/10/2004 τονίζει το Βήμα.

Εμπορική Τράπεζα: Στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου θα προχωρήσει η Εμπορική Τράπεζα για την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας της τράπεζας και τη ”χρηματοδότηση” των εργασιών της, σημειώνει η Καθημερινή που συμπληρώνει πως η Τράπεζα σχεδιάζει να αντλήσει περί τα 400 εκατ. ευρώ εντός του έτους.

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Στην επόμενη και πλέον κρίσιμη φάση εισέρχεται το θέμα της εκποίησης της συμμετοχής της καναδικής Alcan στην Αλουμίνιον της Ελλάδος τονίζει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

ΒΙΟΤΕΡ: Τα ακίνητά της πουλά η ΒΙΟΤΕΡ σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο που σημειώνει πως τα έσοδα από τις πρώτες συμφωνίες ανέρχονται στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Ευρωπαϊκή Πίστη: ”Οριστικά και δια παντός” απέκλεισε με χθεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση της ασφαλιστικής εταιρίας οποιαδήποτε πιθανότητα επιθετικής εξαγοράς της, σημειώνει το Κέρδος.

Μαρίνα Ζέας: Νέα εμπόδια ανακύπτουν από τη μαρίνα Ζέας σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που επισημαίνει πως η νομαρχία προσέφυγε στο ΣτΕ για ακύρωση της απόφασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v