Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, στις δημόσιες δαπάνες, στις θέσεις του ΣΕΒ για την οικονομική πολιτική, αλλά και στους κανόνες της Βασιλείας ΙΙ για τις τράπεζες αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, στις δημόσιες δαπάνες, στις θέσεις του ΣΕΒ για την οικονομική πολιτική, αλλά και στους κανόνες της Βασιλείας ΙΙ αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Πέμπτης.

Δαπάνες: Τα βάρη της λεγόμενης ”δημιουργικής λογιστικής”, το πλήθος των αποκρυπτόμενων δαπανών της προηγούμενης διακυβέρνησης που ανελήφθησαν χωρίς να υπάρχει κάλυψη χρηματοδοτική, όλ’ αυτά που ανέβασαν το δημόσιο έλλειμμα το 5,3% του ΑΕΠ και εκτίναξαν το χρέος πάνω από το 110% του ΑΕΠ, αποκαλύπτονται τώρα, ασκώντας έντονες πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τονίζει η Καθημερινή.

Στο μικροσκόπιο τίθενται οι κρατικές δαπάνες, στο πλαίσιο των προσπαθειών εξορθολογισμού της δημοσιονομικής διαχείρισης, με πρόσφατη αφορμή τις εισπράξεις εικονικών επιδομάτων, τονίζει η Εξπρές.

Ελληνική Βιομηχανία: Το ”λουκέτο” που έβαλε ο όμιλος Κλωνατέξ στο εργοστάσιο Τρικολάν αφήνοντας στον δρόμο 98 εργαζόμενους και η προαναγγελία απολύσεων στην εταιρία Rilken φέρνουν στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, αναφέρει Το Βήμα.

Μύθος είναι σύμφωνα με την Ημερησία το θέμα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας, ενώ συμπληρώνει πως οι εργαζόμενοι φοβούνται λουκέτα και σε άλλα εργοστάσια.

ΣΕΒ: ”Η κυβέρνηση αναπόφευκτα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ασφαλιστικό μέχρι το τέλος της τετραετίας” δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος παίρνοντας θέση, με αρκετή διακριτικότητα, υπέρ του διαλόγου για το ασφαλιστικό σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σύμφωνα με Το Βήμα οι βιομήχανοι πιέζουν για φοροαπαλλαγές, αναπτυξιακά κίνητρα.

Ο ΣΕΒ θέτει πάλι θέμα αλλαγών στο ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς καθώς οι ξενοδόχοι ζητούν απελευθέρωση του ωραρίου τονίζει η Ημερησία, ενώ η Ναυτεμπορική επισημαίνει πως η βιομηχανία διαφωνεί με την ήπια πολιτική.

ΥΠΕΧΩΔΕ: Οι κανόνες δόμησης σε όλη τη χώρα ανατρέπονται για μια ακόμη φορά τονίζει Το Βήμα σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Χωροταξίας προχωρεί στην καθιέρωση χρήσεων γης για κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν που μπορούν να χτίσουν νόμιμα.

Σινούκ: Στην υπόθεση του Σινούκ αναφέρονται Τα Νέα επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό για τα ψέματα, ενώ τονίζει πως είτε θα πρέπει ο πρωθυπουργός να παραδεχθεί πως γνώριζε πολύ νωρίτερα από την ώρα που έχει επισήμως ανακοινώσει, είτε θα πρέπει να παραδεχθεί πως μια πλειάδα κυβερνητικών στελεχών γνώριζαν για τις έρευνες που είχαν ξεκινήσει.

Ανατιμήσεις: Εκπρόσωποι 28 φορέων της αγοράς προαναγγέλλουν τις παραδοσιακές ανατιμήσεις Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Ημερησία.

Εν αναμονή ανατιμήσεων τελεί το οργανωμένο λιανεμπόριο, πως εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ (ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ) Π. Παντελιάδης, ”παραδοσιακά” και φέτος τον Οκτώβριο η βιομηχανία θα ανακοινώσει νέους αυξημένους τιμοκαταλόγους, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Συντάξεις: Παρατείνεται τον χρόνο συνταξιοδότησης, προτρέπει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, που τονίζει πως με αυτόν τον τρόπο αφενός ωριμάζουν τα δικαιώματα και αφετέρου από το 2005 ισχύουν ευνοϊκότερες διατάξεις.

ΡΑΕ: Την παραίτησή του από τη θέση του πρόεδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναφέρει η Καθημερινή πως υπέβαλε χθες ο κ. Κάπρος.

Εφορία: Ακριβά φαίνεται πως θα στοιχίσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το νέο ελεγκτικό δόγμα της εφορίας, καθώς για να απαλλαγούν από οποιοδήποτε φορολογικό έλεγχο, τα δηλωθέντα κέρδη θα πρέπει να ξεπερνούν τον υψηλό πήχη που ετοιμάζεται να θέσει το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της εφαρμογής των αντικειμενικών κριτηρίων τονίζει το Κέρδος.

ΟΠΕΚ: Αύξηση του επίσημου πλαφόν παραγωγής πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ή 4%, στα 27 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αποφάσισε ο ΟΠΕΚ σημειώνει το Κέρδος.

Τράπεζες: ”Σφίγγουν” τα λουριά για τις δανειοδοτήσεις τονίζει Το Βήμα που συμπληρώνει πως όλες οι τράπεζες θα ελέγξουν τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες έχουν χορηγήσει δάνεια σε μια προσπάθεια να αξιολογήσουν τον κίνδυνο που έχουν αναλάβει και να αναπροσαρμόσουν ανάλογα τα επιτόκια με τα οποία τις δανείζουν.

Σε χαμηλότερη τιμολόγηση θα οδηγήσουν οι νέοι Κανόνες της Βασιλείας ΙΙ και ωφελημένοι θα είναι οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Κέρδος.

Κλωστοϋφαντουργικές: Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει αποτελεσματικότερο έλεγχο στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που εισάγονται στην αγορά της από τα τέλη του 2004, με στόχο την παρεμπόδιση αθέμιτων πρακτικών από τρίτες χώρες, τονίζει το Κέρδος.

Alpha Bank: Επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιήσει στη Ρουμανία η Alpha Bank εντός της προσεχούς διετίας για βελτίωση του δικτύου αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Γενική Τράπεζα: Με βήμα γοργό βαδίζει η Γενική Τράπεζα σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο που σημειώνει πως θα τηρηθεί οπωσδήποτε 18μηνο χρονοδιάγραμμα.

Γερμανός: Με την είσοδο της Γερμανός στην κινητή τηλεφωνία του Ουζμπεκιστάν ασχολείται ο Τύπος της Πέμπτης.

Ελληνική Τεχνοδομική: Θετικά αποτελέσματα και για τις δυο πλευρές εκτιμάται πως θα φέρει μια πιθανή συνεργασία ανάμεσα στον όμιλο της Ελληνικής Τεχνοδομικής και την εταιρία Ρόκας, σύμφωνα με την Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v