Ο Τύπος της Τετάρτης

Η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών στο πρώτο εξάμηνο του 2004, το νέο ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του πετρελαίου, η ιδιωτική κατανάλωση τον Μάιο, αλλά και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κλωνατέξ και τραπεζών απασχολούν μεταξύ άλλων τον Τύπο της Τετάρτης.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών στο πρώτο εξάμηνο του 2004, το νέο ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του πετρελαίου, η ιδιωτική κατανάλωση τον Μάιο, αλλά και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κλωνατέξ και τραπεζών απασχολούν μεταξύ άλλων τον Τύπο της Τετάρτης.

Καραμανλής: Τη βεβαιότητα ότι ”όλοι μαζί θα πετύχουμε τον κοινό στόχο να διοργανώσουμε επιτυχείς Αγώνες σε συνθήκες μέγιστης ασφάλειας” εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σύμφωνα με την ”Καθημερινή”.

Προϋπολογισμός: Κίνδυνο εκτροχιασμού του προϋπολογισμού εντοπίζει η ”Ημερησία”, σύμφωνα με την οποία το έλλειμμα για το 2004 προβλέπεται να διαμορφωθεί υψηλότερα του 4% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως υπάρχει μεγάλη υστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ.

Για ανεξέλεγκτη διόγκωση του ελλείμματος κάνει λόγο η ”Εξπρές”, που σημειώνει πως στο εξάμηνο διευρύνθηκε κατά 20,2%, ενώ ”Το Βήμα” τονίζει πως ο στο πρώτο εξάμηνο ο προϋπολογισμός είναι μείον κατά 8.476 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας πως βρίσκεται σε πορεία εκτροχιασμού.

Οι ”σειρήνες” του δημοσιονομικού συναγερμού ηχούν για τα καλά πλέον στα γραφεία του οικονομικού επιτελείου, το οποίο βλέπει με έκδηλη ανησυχία το έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας να προσεγγίζει, στην πιο κρίσιμη χρονική συγκυρία, ακόμη και αυτό το 4% του ΑΕΠ, τονίζει το ”Κέρδος”.

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών στο πρώτο εξάμηνο του 2004, αυξάνοντας τις απαιτήσεις της προσαρμογής με τον προϋπολογισμό του 2005, τονίζει η ”Καθημερινή”.

Αποκρατικοποιήσεις: Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ έως τον Σεπτέμβριο ελπίζει ότι θα εισπράξει το Δημόσιο από τη μεταβίβαση των μετοχών αναφέρει ”Το Βήμα”, σύμφωνα με το οποίο ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ θα αποτελέσουν τις δύο πρώτες αποκρατικοποιήσεις.

Ιδιωτική κατανάλωση: Για τρίτο συνεχή μήνα σημειώνεται επιβράδυνση στον δείκτη αξίας των λιανικών πωλήσεων, σημειώνει η ”Ημερησία”, που συμπληρώνει πως ο τζίρος τον Μάιο αυξήθηκε μόλις κατά 2,6%.

Κεφαλαιοποιήσεις: Μαίνεται η μάχη των κεφαλαιοποιήσεων σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που επισημαίνει πως η διαφορά μεταξύ Εθνικής και Eurobank έχει μειωθεί στα μόλις 160 εκατ. ευρώ.

Πετρέλαιο: Στα 44 δολάρια εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου σύμφωνα με την ”Εξπρές”, που συμπληρώνει πως ο πρόεδρος του OPEC δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επιπλέον ποσότητες πετρελαίου, ενώ το ”Κέρδος” τονίζει πως στις αγορές υπάρχει έντονη ανησυχία από το νέο άλμα στις τιμές του πετρελαίου.

Η ”Ναυτεμπορική” τονίζει πως ο καλπασμός των τιμών του πετρελαίου και η κατάρριψη του ενός ρεκόρ μετά το άλλο οδηγούν στο επίπεδο των 50 δολαρίων το βαρέλι.

Εθνικό Δημοτολόγιο: Η θεσμοθέτηση Εθνικού Δημοτολογίου, που θα επιτρέπει στους πολίτες την έκδοση πιστοποιητικών από όποιο σημείο της χώρας βρίσκονται εγκρίθηκε χθες μεταξύ άλλων, αναφέρει η ”Καθημερινή”.

Υπηρεσίες Δημοσίου: Μετά τα δημόσια έργα σχεδιάζεται και η παραχώρηση δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιώτες επισημαίνει η ”Ναυτεμπορική”, που συμπληρώνει πως το ”κρατικό outsourcing” θα αφορά σε τομείς με σπατάλη χρήματος και κακή εξυπηρέτηση του πολίτη.

Eurobank: Για συμφωνία μεταξύ Eurobank – Interamerican κάνει λόγο η ”Ημερησία”, σύμφωνα με την οποία τα ασφαλιστικά προϊόντα του ομίλου Eureko θα πωλούνται στα καταστήματα της Eurobank.

Η ”Εξπρές” αναφέρεται στη συνεργασία της Eurobank με την Kantor, με βάση την οποία θα προσφέρονται υπηρεσίες μελέτης ένταξης και διαχείρισης επιχειρηματικών σχεδίων ελληνικών επιχειρήσεων σε αναπτυξιακούς νόμους και προγράμματα.

Κλωνατέξ: Χρονικό περιθώριο έως την Παρασκευή, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις είτε να καταλήξουν σε συμφωνία είτε να οδηγηθούν σε ναυάγιο έθεσαν οι πιστώτριες τράπεζες στην Κλωνατέξ, υπενθυμίζει η ”Εξπρές”.

Το ”Κέρδος” επισημαίνει πως σε μείζον θέμα εξελίσσεται η διένεξη του επιχειρηματία Θωμά Λαναρά με 5 κορυφαίες ελληνικές τράπεζες.

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Πρόκληση για τρεις ελληνικούς ομίλους (Βιοχάλκο, S&B και Μυτιληναίου) αποτελούν τα ”Άσπρα Σπίτια” σύμφωνα με την ”Καθημερινή”.

ΕΤΜΑ: Τα ακίνητα θα σώσουν την ΕΤΜΑ σημειώνει ”Το Βήμα”, που επισημαίνει πως η εταιρία ποντάρει στην αξιοποίηση των ακινήτων.

Τράπεζα Κύπρου: Σημαντική αύξηση κερδών, στα 38 εκατ. ευρώ, αναμένεται να παρουσιάσει σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο” η Τράπεζα Κύπρου στο πρώτο εξάμηνο του 2004.

Αποτελέσματα Εξαμήνου: Στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου της Lavipharm, η οποία εμφάνισε θεαματική αύξηση των κερδών και της Μουζάκης, που παρά την αύξηση του τζίρου τα κέρδη της υποχώρησαν ως αποτέλεσμα της κρίσης, αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v