Ο Τύπος της Τρίτης

Το χθεσινό black out, οι βελτιώσεις στη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, το αναθεωρημένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, αλλά και τα προβλήματα του ομίλου Κλωνατέξ είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο της Τρίτης.

Ο Τύπος της Τρίτης
Το χθεσινό black out, οι βελτιώσεις στη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, το αναθεωρημένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, αλλά και τα προβλήματα του ομίλου Κλωνατέξ είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο της Τρίτης.

ΔΕΗ: ”Άλλοι προκάλεσαν το πολύωρο black out” τονίζει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία ο διεθνής Τύπος σχολίασε αρνητικά το θέμα.

Σε ατυχείς και λανθασμένους χειρισμούς στη διαχείριση της υψηλής τάσης του συστήματος τροφοδοσίας απέδωσε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης το χθεσινό εκτεταμένο black out στο νότιο τμήμα της χώρας, αναφέρει το Κέρδος.

Για απίστευτο black out ένα μήνα πριν από τους Αγώνες, κατά τη διάρκεια του οποίου η μισή Ελλάδα έμεινε χωρίς ρεύμα, κάνει λόγο η Καθημερινή, που παράλληλα αναφέρεται και στα προβλήματα οργάνωσης και υποδομών.

Αλυσίδα λαθών έφερε το black out σύμφωνα με Τα Νέα, που κάνουν λόγο για ανευθυνότητα ”υψηλής τάσης”, ενώ παράλληλα αναφέρονται στον διεθνή διασυρμό ένα μήνα πριν από τους Αγώνες.

Ένα test event που έδειξε ανάγλυφα όλα τα προβλήματα στον προγραμματισμό και τις πολιτικές στην ηλεκτρική ενέργεια αποτέλεσε το χθεσινό μίνι black out που αποσυντόνισε τη μισή Ελλάδα για περισσότερο από 6 ώρες, σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Για σκληρή δήλωση από τον Μιλτιάδη Έβερτ που κάλεσε τον πρωθυπουργό να διαλευκάνει την υπόθεση σε βάθος κάνει λόγο η Ελευθεροτυπία.

Αποκρατικοποιήσεις: Το φθινόπωρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το αναθεωρημένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο σε πλήρη έκταση προβλέπει έσοδα της τάξεως του 1,7 δισ. ευρώ, σημειώνει το Κέρδος.

Με το σταγονόμετρο πραγματοποιούνται οι αποκρατικοποιήσεις σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που παραθέτει τα σχέδια του υπουργείου για τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ, τον ΟΤΕ και τα ΚΕΔ.

Περιορισμένο είναι φέτος το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, που επισημαίνει πως παρά τις δηλώσεις για έσοδα 2 δισ. ευρώ ο στόχος περιορίζεται στα 700-800 εκατ. ευρώ.

Κυβέρνηση: Τέσσερα μέτωπα γύρω από το εργασιακό καθεστώς, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το ασφαλιστικό πρόβλημα των λεγόμενων ”ευγενών Ταμείων” και την αναμενόμενη μετα-ολυμπιακή έκρηξη ανεργίας καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση το ερχόμενο φθινόπωρο τονίζει Το Βήμα.

Εκκρεμείς: Βελτιώσεις στη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της 4ετίας 1999-2002 εξετάζει το υπουργείο, μετά τις διαμαρτυρίες των ελεύθερων επαγγελματιών, τονίζει η Ημερησία.

Σε ακόμη ευνοϊκότερα μονοπάτια κινείται η σκέψη του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με τη ρύθμιση για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, αναφέρει το Κέρδος.

Στη μείωση του ελάχιστου ποσού φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με βιβλία β’ κατηγορίας που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων έως το 2002 προσανατολίζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με την Καθημερινή.

Β. Ελλάδα: Στο ”κόκκινο” βρίσκονται γνωστές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος σύμφωνα με την Ημερησία, που επισημαίνει πως είναι ορατός ο κίνδυνος να ανοίξει χορός πτωχεύσεων εταιριών.

Δ’ ΚΠΣ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις προς τις ασθενέστερες οικονομικά περιοχές της Ε.Ε. θα πρέπει να συνεχιστούν, αναφέρει Το Βήμα, που συμπληρώνει πως σε αυτό το πλαίσιο στις προτάσεις της Ε.Ε. για τις περιοδικές ενισχύσεις από το 2007 έως το 2013 αναμένεται να προτείνει τη συνέχιση των διαρθρωτικών πολιτικών της και την προικοδότησή τους με κονδύλια 336 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα πάρει η Ελλάδα.

Εργολάβοι: Προσωρινά το κατασκευαστικό αντικείμενο θα περιοριστεί αφού τελείωσαν τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα που θα δημοπρατηθούν και τα έργα του Γ’ ΚΠΣ που δεν έχουν ολοκληρωθεί δημιουργούν νέο πεδίο δράσης για τους εργολάβους επισημαίνει Το Βήμα.

ΔΛΠ: Επτά στις 10 εταιρίες αδυνατούν να εφαρμόσουν τα IAS αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως ως εκ τούτου το υπουργείο Οικονομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος προβληματίζονται.

Βιομηχανία: Ποιες επιχειρήσεις ξεχώρισαν το 2003 ανάμεσα στις 500 μεγαλύτερες αναφέρει η Ημερησία σε ειδική έκδοση που κυκλοφορεί σήμερα.

Μαρίνα Φλοίσβου: Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2005 θα έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της μαρίνας Φλοίσβου από την κοινοπραξία των ομίλων Lamda Development και Τεχνική Ολυμπιακή, σύμφωνα με το Κέρδος.

Ζάχαρη: Ιδιαίτερα επώδυνες για τους Ελληνες παραγωγούς είναι οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στη ζάχαρη που θα υιοθετήσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει Το Βήμα.

Εγνατία Οδός: Τρεις συμβάσεις έργων της Εγνατίας Οδού, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, ανατέθηκαν την Παρασκευή σε αναδόχους που είχαν επιλεγεί με βάση τον μαθηματικό τύπο αναφέρει η Καθημερινή, που συμπληρώνει πως τα τμήματα που ανατέθηκαν είναι τα Ιωάννινα – Αραχθος (προϋπολογισμού 192 εκατ. ευρώ) στο οποίο μειοδότησε η εταιρία Ευκλείδης, το τμήμα Μέτσοβο – Παναγιά (προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ) όπου μειοδότησε η Άκτωρ και το τμήμα Ηγουμενίτσας – Ελευθεροχώρι (προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ) όπου μειοδότησε η Παντεχνική.

Εθνική: Στα 310 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα κέρδη προ φόρων της Εθνικής στο πρώτο εξάμηνο του 2004 σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Κλωνατέξ: Με επιστολή του προς το Χ.Α. ο όμιλος Κλωνατέξ παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, αλλά επισημαίνει ότι δεν προτίθεται να διακόψει τη λειτουργία σε κανένα από τα εργοστάσια του ομίλου, αναφέρει Το Βήμα.

Με κάθοδο στην Αθήνα την ημέρα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων απειλούν οι φορείς της Νάουσας εάν η κυβέρνηση δεν παρέμβει για να επιλύσει τα προβλήματα 500 εργαζομένων στα ”Κλωστήρια Ναούσης”, που τέθηκαν από την επιχείρηση σε αναγκαστική θερινή άδεια λόγω έλλειψης πρώτης ύλης, τονίζει η Καθημερινή.

ΟΛΠ: Εναντίον του ΟΛΠ αναμένεται να στραφούν οι εγχώριες επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα από την επιβολή επιναύλου για κάθε δρομολόγιο φορτηγού αυτοκινήτου από και προς το κεντρικό λιμάνι της χώρας, αναφέρει η Εξπρές.

Θράκη: Την πιο κρίσιμη περίοδο διανύει η Θράκη σύμφωνα με την Καθημερινή, που επισημαίνει πως η εταιρία αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, ενώ συμπληρώνει πως αποχώρησαν 30 εργαζόμενοι από τον όμιλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v