Ο Τύπος της Παρασκευής

Η ετήσια έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία και οι προειδοποιήσεις του διοικητή της κ. Ν. Γκαργκάνα, η χθεσινή παρέμβαση του κ. Έβερτ για τον κ. Φιλιππίδη, αλλά και η κατά 30% αύξηση κερδών πρώτου τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας, είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Η ετήσια έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία και οι προειδοποιήσεις του διοικητή της κ. Ν. Γκαργκάνα, η χθεσινή παρέμβαση του κ. Έβερτ για τον κ. Φιλιππίδη, αλλά και η κατά 30% αύξηση κερδών πρώτου τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας, είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Διεύρυνση: Στην ”ιστορική” αυριανή διεύρυνση αναφέρεται η ”Ελευθεροτυπία”, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεύρυνση με τις 10 νέες χώρες που εισέρχονται στην Ε.Ε.

Γκαργκάνας: Στην αυστηρή προειδοποίηση για τη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που περιλαμβάνεται στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρεται η ”Καθημερινή”, που συμπληρώνει πως ο διοικητής της τράπεζας κ. Νίκος Γκαργκάνας επισημαίνει ότι για τρίτη συνεχή χρονιά ο πληθωρισμός στη χώρα είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο στην Ευρωζώνη.

Δέκα αυστηρά μέτρα πρότεινε ο κ. Γκαργκάνας για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση, αλλά και για την επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης, τονίζει ”Το Βήμα”.

Την εικόνα μιας ελάχιστα ανταγωνιστικής οικονομίας, παγιδευμένης σε χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, που απαιτούν πλέον άμεσα, δραστικά και επίπονα μέτρα, παρουσίασε στη χθεσινή γενική συνέλευση της Τραπέζης της Ελλάδος ο διοικητής της Ν. Γκαργκάνας, τονίζει το ”Κέρδος”.

Εφικτοί είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης 4%-5% στα επόμενα χρόνια, αλλά υπό τον αυστηρό όρο ότι θα προωθηθεί αυστηρό ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών μέτρων, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γκαργκάνας, σύμφωνα με τη ”Ναυτεμπορική”.

Πρώτος στόχος είναι η δημοσιονομική εξυγίανση σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρει η ”Εξπρές”, που συμπληρώνει πως θέματα υψίστης προσοχής είναι η ανεργία, η εκπαίδευση, ο πληθωρισμός, η ανταγωνιστικότητα, η αυτοσυγκράτηση δαπανών, η επιχειρηματικότητα και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Οικονομία: Η αναθεώρηση του ελλείμματος ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην οικονομία αναφέρει η ”Ημερησία”, σύμφωνα με την οποία ο επιχειρηματικός κόσμος προειδοποιεί για ναρκοθέτηση της ”κοινωνικής γαλήνης”, ενώ επισημαίνει πως υπάρχουν φόβοι για έκρηξη της ανεργίας πάνω από 11% το 2005.

Ευρωεκλογές: Ισχυρό προβάδισμα της Ν.Δ. κατά 6,9 ποσοστιαίες μονάδες εν όψει ευρωεκλογών καταγράφει η πρώτη μετά τις πρόσφατες εκλογές πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η Greek Public Opinion για τον ”Ελεύθερο Τύπο”.

Έβερτ: Στην παρέμβαση του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδη Έβερτ για την τοποθέτηση του κ. Άγγελου Φιλιππίδη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Αττικής αναφέρεται η ”Καθημερινή”.

ΟΟΣΑ: Η ακρίβεια πλήττει τους Ελληνες καταναλωτές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, και τα οποία επικαλείται ”Το Βήμα”, για την τετραετία 2000–2004.

Εμπορικό Ισοζύγιο: Δραματική χαρακτηρίζει την εικόνα του εμπορικού ισοζυγίου το ”Κέρδος”, που επισημαίνει πως η ψαλίδα εισαγωγών – εξαγωγών αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς.

Αφορολόγητα αποθεματικά: Τέσσερα αποδεικτικά στοιχεία – δικαιολογητικά θα πρέπει να προσκομίζουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να αποδείξουν ότι έχουν πραγματοποιήσει νέες παραγωγικές επενδύσεις από το ειδικό αφορολόγητο αποθεματικών επενδύσεων που έχουν σχηματίσει με βάση τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, τονίζει η ”Ναυτεμπορική”.

Ξενοδοχεία: Αστρονομικές αυξήσεις αρχίζουν να σημειώνονται στις τιμές των ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρουν ”Τα Νέα”, που συμπληρώνουν πως οι αυξήσεις ξεκινούν από 50% και φτάνουν έως και 300%.

Ναυτιλία: Αύξηση κατά 3% παρουσιάζει στο δεύτερο μισό του 2003 η δανειοδότηση των ελληνικών ναυτιλιακών εταιριών από ελληνικές και μη ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με την ”Καθημερινή”.

Εθνική: Στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2004 της Εθνικής Τράπεζας που ξεπέρασαν τις προβλέψεις αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Γενική Τράπεζα: Την εξυγίανση της Γενικής Τράπεζας επιδιώκει η Societe Generale σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που επισημαίνει πως μετατίθενται τα σενάρια για εξαγορές από τους Γάλλους.

Πλαίσιο: Σε θεσμικούς επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό διατέθηκαν χθες 880.000 μετοχές της Πλαίσιο αναφέρει ”Το Βήμα”, που συμπληρώνει πως σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρίας η διάθεση των μετοχών πραγματοποιήθηκε στα 9,68 ευρώ ανά μετοχή.

Γενική Τροφίμων: Επενδύσεις ύψους 22 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιήσει η Γενική Τροφίμων σύμφωνα με το ”Κέρδος”, που συμπληρώνει πως το τριετές επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας αφορά στη δημιουργία εργοστασίου κατεψυγμένων λαχανικών στη Βουλγαρία.

Ευρωπαϊκή Τεχνική: ”Σταθερή” είναι η κατάσταση της Ευρωπαϊκής Τεχνικής σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που αναφέρει πως δεν υπάρχουν νεότερα από το μέτωπο της χρηματοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v