Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Μ. Πέμπτης

Στο διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλου προς τον κυπριακό λαό, στην έκθεση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στο θέμα του ΣΔΟΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Μ. Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Μ. Πέμπτης
Στο διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλου προς τον κυπριακό λαό, στην έκθεση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στο θέμα του ΣΔΟΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Μ. Πέμπτης.

Κυπριακό: Σε δημοσκόπηση της Metron Analysis που πραγματοποιήθηκε σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, σύμφωνα με τον οποία υπερέχει το ”όχι”, ενώ κερδίζει έδαφος το ”ναι”, αναφέρεται η Ημερησία.

Με απόλυτα τεκμηριωμένα επιχειρήματα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλος είπε συγκινημένος, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ένα υπερήφανο ”όχι” στο σχέδιο Ανάν, με το ιστορικό χθεσινοβραδινό του διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό.

Συναισθηματικά φορτισμένος, αγγίζοντας τις ευαίσθητες χορδές ενός ταλαιπωρημένου λαού που επιζητεί τα δίκαιά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέπεμψε χθες με το διάγγελμά του προς τους Ελληνοκυπρίους ένα κατηγορηματικό ”όχι” στο σχέδιο Ανάν, τονίζει η Καθημερινή.

Πώς εξήγησε ο Γ. Παπανδρέου το ”ναι” στο σχέδιο Ανάν, αλλά και τους λόγους για τους οποίους ο κ. Τάσος Παπαδόπουλος είπε ”όχι” παραθέτουν Τα Νέα.

Με ένα έντονα συναισθηματικά χρωματισμένο διάγγελμα ο Πρόεδρος της Κύπρου ζήτησε από τους Ελληνοκυπρίους να απορρίψουν στις 24 Απριλίου το σχέδιο Ανάν με ένα ”βροντερό όχι”, όπως τονίζει η Ελευθεροτυπία, η οποία αναφέρεται παράλληλα σε νέο γκάλοπ που πραγματοποιήθηκε πριν από τις χθεσινές εξελίξεις, σύμφωνα με το οποίο το ”όχι” των Ελληνοκυπρίων φτάνει στο 64%.

Σύμφωνα με Το Βήμα, πληθαίνουν τα ”ναι” για το σχέδιο Ανάν τη στιγμή που η κυβέρνηση σιωπά, ενώ συμπληρώνει πως μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα διατυπωθεί η επίσημη θέση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Έλλειμμα: Όχημα αποδέσμευσης από τις προεκλογικές υποσχέσεις αναδεικνύεται για την κυβέρνηση η διόγκωση του ελλείμματος μέσω της πολυθρύλητης δημοσιονομικής απογραφής, σύμφωνα με την Ημερησία.

Μεταξύ ποινής και προειδοποίησης βρίσκεται η Ελλάδα για το έλλειμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ενώ Τα Νέα κάνουν λόγο για συστάσεις λιτότητας από την Ευρώπη.

Δύο σενάρια κυρώσεων σε βάρος της Ελλάδας για το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα εξετάζει η Κομισιόν, ενώ η επιλογή θα γίνει τον Μάιο, αφού προηγουμένως κλιμάκιο της Eurostat θα επισκεφθεί την Αθήνα για να ελέγξει τους εθνικούς λογαριασμούς της χώρας, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Ευθείες βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις κυβερνητικές ευθύνες της στη διόγκωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού γίνονται από χθες αισθητές στο πολιτικό παρασκήνιο, επισημαίνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Σε σημαντικές αναθεωρήσεις, επί το δυσμενέστερον, των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Κομισιόν, πυροδοτώντας νέες αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τονίζει το Κέρδος.

Πληθωρισμός: Αύξηση 2,7% σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο του 2004 έναντι 2,5% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που επικαλείται η Καθημερινή.

Απασχόληση: Αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα για τις πολιτικές απασχόλησης διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σοφοκλέους: Τριακόσιες πενήντα τρεις εισηγμένες επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι εξήντα εννιά είναι ζημιογόνες, ενώ σαράντα πέντε έχουν Ρ/Ε μεγαλύτερο του 30 αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις πως είναι η εικόνα της Σοφοκλέους το 2004, η οποία εκτιμά πως είναι μια εικόνα που δικαιολογεί απόλυτα την καχεξία που υπάρχει τουλάχιστον για το ένα τρίτο των μετοχών.

Στα υψηλότερα επίπεδα από έναρξης κάλυψης των ποσοστών που κατέχουν σε εισηγμένους τίτλους στο Χ.Α. ανήλθε τον Μάρτιο η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών, καθώς στο σύνολο της αγοράς κατέχουν το 33,51%, ενώ στον FTSE-20 το ποσοστό τους ανέρχεται πλέον στο 41,4%, τονίζει η Εξπρές.

ΣΔΟΕ: Το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εξαιτίας της απενεργοποίησης του ΣΔΟΕ ανάγκασε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να λάβει μέτρα για την αύξηση των εσόδων, όπως επισημαίνει η Καθημερινή.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης προτίθεται σήμερα το πρωί να διορθώσει χθεσινοβραδινή εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου του, κ. Β. Σταυρινού, με την οποία έβγαζαν πάλι το ΣΔΟΕ ”παγανιά”, τονίζει Το Βήμα.

ΔΕΚΟ: Πλούσιο παρασκήνια εκτυλίσσεται γύρω από το επίμαχο θέμα της αναζήτησης στελεχών που θα καλύψουν νευραλγικές θέσεις στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τους υποψηφίους να περιμένουν στο ακουστικό τους και την κυβέρνηση να δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που δεσμεύτηκε για μείωση των αποδοχών των managers, τονίζει η Ημερησία.

Η Καθημερινή αναφέρει πως το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να οριστούν οι νέες διοικήσεις σε εταιρίες και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συμπληρώνοντας πως σύμφωνα με πληροφορίες διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας θα αναλάβει ο κ. Δ. Μηλιάκος, πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας, ενώ ο κ. Παναγής Βουρλούμης, γνωστός από τη θητεία του στον τραπεζικό χώρο, θα αναλάβει πρόεδρος του ΟΤΕ.

Τουρισμός: ”Ανοικτή γραμμή” με τους τουριστικούς φορείς και πρωτοβουλίες που φιλοδοξούν να περάσουν τον τουρισμό από τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, σε μια νέα εποχή, υπόσχεται ο υπουργός Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με την Εξπρές.

Δάνεια: Στα 102 δισ. ευρώ έχουν φτάσει τα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αναφέρει η Ημερησία, επικαλούμενη στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οριακή αποκλιμάκωση παρουσίασε η συνολική πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς ο ετήσιος ρυθμός υποχώρησε από το 27,6% τον Δεκέμβριο του 2003 στο 27,2%, επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

Τράπεζα Πειραιώς: Στη χθεσινή γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Μ. Πέμπτης.

Emporiki Bank: Ομολογιακό δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ θα εκδώσει η Emporiki Bank, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Μυτιληναίος: Πίστωση χρόνου για περίπου ένα μήνα ζήτησε το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να αποσαφηνίσει τη θέση του για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, τονίζει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

Seafarm: Προς λύση οδεύει το θέμα της Seafarm σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που επισημαίνει πως πληροφορίες θέλουν τις τράπεζες να εγκρίνουν τη διάσωσή της.

Tellas: Στο τελευταία στάδιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή του δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ βρίσκεται η Tellas, σύμφωνα με το Κέρδος, ενώ η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις συμπληρώνει πως το δάνειο σε συνδυασμό με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει η εταιρία θα φέρει στα ταμεία της ποσό που θα υπερβαίνει τα 220 εκατ. ευρώ.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v