Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Μ. Τετάρτης

Το σχέδιο Ανάν και η αποδοχή του, οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, καθώς και ο αναπτυξιακός νόμος είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό Τύπο της Μ. Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Μ. Τετάρτης
Το σχέδιο Ανάν και η αποδοχή του, οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, καθώς και ο αναπτυξιακός νόμος είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό Τύπο της Μ. Τετάρτης.

Κυπριακό: Έμμεση αλλά σαφή θέση υπέρ του ”ναι” στο σχέδιο Ανάν παίρνει σήμερα ο Κώστας Σημίτης με άρθρο του στην Ελευθεροτυπία, η οποία συμπληρώνει πως η πλειοψηφία των μελών του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ τάχθηκε υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Ανάν, ενώ επισημαίνει πως σήμερα ο Τ. Παπαδόπουλος θα απευθύνει το διάγγελμα στον κυπριακό λαό.

Τελευταία θα πάρει θέση η κυβέρνηση για το σχέδιο Ανάν σύμφωνα με Τα Νέα, που αναφέρουν πως το συγκεκριμένο γεγονός ώθησε το ΠΑΣΟΚ –το οποίο θα ανακοινώσει πιθανόν σήμερα τη θέση του για το σχέδιο– να την κατηγορήσει ότι ακολουθεί τακτική Ποντίου Πιλάτου.

Η Καθημερινά εκτιμά πως η ηγεσία των Ελληνοκυπρίων είναι διχασμένη, ενώ Το Βήμα αναφέρει πως πλειοψηφία υπέρ του ”ναι” διαμορφώνεται στην Κύπρο επισημαίνοντας πως τα δύο μεγάλα κόμματα (70%) αποδέχονται το σχέδιο Ανάν.

Άμεσα αποφασίζει να τοποθετηθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν και το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την Ημερησία, που κάνει επίσης λόγο για παρέμβαση του Κ. Σημίτη σήμερα υπέρ του ”ναι”.

Ελληνική Οικονομία: Δυσοίωνες είναι οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για φέτος σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, που αναφέρει πως το δημόσιο έλλειμμα που θα βρεθεί στο επικίνδυνο όριο του 3% του ΑΕΠ το 2003 και θα το υπερβεί το 2004, και ο πληθωρισμός είναι τα ”αγκάθια” της ελληνικής οικονομίας.

Την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας από την Ελλάδα το 2004 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, διαπιστώνοντας ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού έφτασε το 2003 το όριο του 3% του ΑΕΠ που θέτει το Σύμφωνο, εκτιμά πως θα το υπερβεί το 2004 για να διαμορφωθεί τελικά στο 3,2%, τονίζει η Καθημερινή.

Στα όρια συναγερμού βρίσκεται η ελληνική οικονομία σύμφωνα με το Κέρδος, που αναφέρει πως σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής θα παρουσιασθούν τα στοιχεία της απογραφής, ενώ συμπληρώνει πως σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν αναζητείται άλλοθι για ψαλίδισμα προεκλογικών δεσμεύσεων.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για το έλλειμμα πάνω από 3% ήταν σύμφωνα με την Ημερησία η φυσιολογική συνέπεια της δημοσιονομικής απογραφής που αποφάσισε η κυβέρνηση.

”Κόκκινο” στις παροχές μέχρι και το τέλος του 2005 ανάβουν οι εξαιρετικά δυσμενείς εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, η οποία θα εξακολουθήσει να εμφανίζει υψηλό έλλειμμα και δημόσιο χρέος, ενώ εκτιμά ότι θα υποχωρήσει αισθητά ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Στη Βουλή θα παρουσιαστούν τα πρώτα στοιχεία της δημοσιονομικής απογραφής, με την κυβέρνηση να δρομολογεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, αναφέρει η Εξπρές.

Αναπτυξιακός Νόμος: Σοβαρό νομικό –και όχι μόνο– πρόβλημα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του συστήματος κρατικών ενισχύσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, ο οποίος τελεί υπό έγκριση –και το πιθανότερο υπό απόρριψη– από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει η Καθημερινή.

Παπαδήμος: Οδό προς χαμηλότερα επιτόκια υπέδειξε ο Λ. Παπαδήμος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που τόνισε ότι η τελευταία απόφασή της για σταθερή νομισματική πολιτική δεν είναι και απαραιτήτως δεσμευτική για τις επόμενες κινήσεις της, τονίζει το Κέρδος.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων άφησε ο κ. Παπαδήμος στην ομιλία του στο Δουβλίνο, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

ΕΣΕΕ: Θέμα ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ανοίγει εκ νέου η συνομοσπονδία των εμπόρων, όχι μόνο για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και για το χρονικό διάστημα έπειτα από αυτούς, τονίζει Το Βήμα.

Συμβασιούχοι: Στην αποκατάσταση των συμβασιούχων που προσλήφθηκαν την περίοδο 1990-1993 και απολύθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προχωράει η κυβέρνηση με ειδική διάταξη στο Προεδρικό Διάταγμα του υπ. Εσωτερικών, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, που παρουσιάζει δέκα ερωτήσεις – απαντήσεις που φωτίζουν το θέμα των μονιμοποιήσεων στο Δημόσιο.

Ομόλογα: Κατά 3,75 φορές καλύφθηκαν τα δεκαετή ομόλογα, όπως αναφέρει Το Βήμα, ενώ το Κέρδος κάνει λόγο για συνωστισμό στα δεκαετή ομόλογα του Δημοσίου.

ΣΔΟΕ: Μετά το Πάσχα ορίζεται ο νέος επικεφαλής του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με Το Βήμα, που συμπληρώνει πως έχει αναπτυχθεί κινητοποίηση για τα έσοδα.

ΔΕΚΟ: Μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, αναφέρει η Ημερησία.

Τράπεζες: Καθολική η αναγνώριση της βελτίωσης της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών χθες από τους οίκους Fitch και Standard & Poor’s, τονίζει η Εξπρές.

ΔΕΗ: Αβέβαιη είναι η είσοδος της ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ σύμφωνα με την Καθημερινή, που επισημαίνει πως η κυβέρνηση φαίνεται να επανεξετάζει τη συμμετοχή της Επιχείρησης σε ποσοστό 30% βάσει ενεργοποίησης σχετικής οψιόν.

Τράπεζα Πειραιώς: Το 2004 η Τράπεζα Πειραιώς δημιουργεί 25 νέα καταστήματα, εκ των οποίων τα 20 θα λειτουργήσουν στην Αττική, αναφέρει η Καθημερινή.

Η εφημερίδα Χρηματιστήριο επισημαίνει πως η Τράπεζα Πειραιώς εξετάζει αφενός την έκδοση ομολογιακού και αφετέρου εξαγορά στη Ρουμανία.

Delta Singular: Στη First Data περνά η μισή Delta Singular έναντι 120 εκατ. δολαρίων, τονίζει Το Βήμα.

Μηχανική: Απερρίφθη η προσφυγή της Μηχανικής κατά της Παντεχνικής σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως αιτία της ”επίθεσης” ήταν το ασυμβίβαστο των βασικών μετόχων.

Carouzos: Έτος αναδιοργάνωσης είναι το 2004 για την εταιρία Carouzos, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v