Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που ζητά ο ΣΕΒ, αλλά και η οδηγία της Ε.Ε. για τις αγοραπωλησίες μετοχών απασχολούν μεταξύ άλλων τον οικονομικό Τύπο της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που ζητά ο ΣΕΒ, αλλά και η οδηγία της Ε.Ε. για τις αγοραπωλησίες μετοχών απασχολούν μεταξύ άλλων τον οικονομικό Τύπο της Τετάρτης.

Κυπριακό: Σε συνθήκες εντονότατων πιέσεων και με τον διεθνή παράγοντα να επιδεικνύει σαφέστατη διάθεση να ικανοποιήσει τις τουρκικές θέσεις, συνεχίζονται στο Μπούργκενστοκ οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό αναφέρει η ”Καθημερινή”.

Η νύχτα της 30ής Μαρτίου προς την 31η Μαρτίου του 2004 ίσως αποδειχτεί η πιο ”μακριά” του κυπριακού προβλήματος, οι (έσχατες) προσπάθειες για την επίλυση του οποίου κορυφώνονται σήμερα στη Λουκέρνη της Ελβετίας, όπου έχει το βλέμμα της στραμμένο η διεθνής κοινότητα, τονίζει ”Το Βήμα”.

Έμμεση ”τετραμερή” πέτυχε ο γ.γ. του ΟΗΕ με υπομνήματα που υπέβαλαν Αθήνα και Άγκυρα για το σχέδιο λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με την ”Ημερησία”, που παράλληλα κάνει λόγο για ασφυκτικές πιέσεις σε Αθήνα-Λευκωσία.

Κρατική Περιουσία: Σχέδιο για την αποδοτικότερη κατά το δυνατόν αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας αξιολογεί σήμερα σε ευρεία σύσκεψη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, αναφέρει η ”Καθημερινή”.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα έχει στόχο να αλλάξει το κλίμα στην αγορά, να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση υπολογίζει στην αφύπνιση της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά και να ενισχύσει με έσοδα τον ”προβληματικό τρέχοντα προυπολογισμό” πρόκειται να παρουσιάσει ως το τέλος Απριλίου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης επισημαίνει ”Το Βήμα”.

Έλλειμμα: Αναπόφευκτη θεωρείται πλέον η προσχώρηση της Ελλάδος στον ”γαλλογερμανικό άξονα”, μετά την επικείμενη αναθεώρηση του ελλείμματος στο όριο του 3% αναφέρει το ”Κέρδος”.

Αγοραπωλησίες μετοχών: Για μίνι χρηματιστήρια μέσα στις τράπεζες κάνει λόγο η ”Ημερησία”, σύμφωνα με την οποία οδηγία της Ε.Ε. ανάβει το ”πράσινο φως” για αγοραπωλησίες μετοχών. Στις οδηγίες της Ε.Ε. για της συναλλαγές των μετοχών αναφέρεται και η ”Ναυτεμπορική”.

Δημόσια Εκπαίδευση: Για οικονομικό αδιέξοδο στη δημόσια εκπαίδευση κάνει λόγο η ”Καθημερινή”, σύμφωνα με την οποία υπάρχει άμεση ανάγκη 440 εκατ. ευρώ.

ΚΠΣ: Αγώνας δρόμου επιβάλλεται για τη συμβασιοποίηση των έργων που έχουν ενταθεί στα περιφερειακά προγράμματα στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ και βρίσκονται σε καθυστέρηση τονίζει η ”Καθημερινή”.

ΣΕΒ: Μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας ζητεί η ηγεσία του ΣΕΒ από τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και τον υφυπουργό Γ. Παπαθανασίου με τους οποίους συναντήθηκε χθες αναφέρει η ”Καθημερινή”.

Την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας, που προκαλεί στην ελληνική βιομηχανία το υψηλό κόστος ενέργεια και κυρίως το κόστος των βιομηχανικών καυσίμων, έθεσε στον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα και στον υφυπουργό Γ. Παπαθανασίου το προεδρείο του ΣΕΒ κατά την πρώτη τους συνάντηση, τονίζει η ”Ναυτεμπορική”.

Το ”Κέρδος” επισημαίνει πως ο ΣΕΒ ζητά μεταξύ άλλων τη μείωση του ενεργειακού κόστους και συγκεκριμένα τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και του ντίζελ.

Ακίνητα: Μετά το ”μπουμ” στις τιμές των ακινήτων την περίοδο 1998-1999 και την έκρηξη των στεγαστικών δανείων τα οποία πενταπλασιάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στην κτηματαγορά, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, ανακόπηκε πέρυσι κυρίως στην Αττική αναφέρει ”Το Βήμα”.

Γαλακτοκομικές: Οι μικρομεσαίες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμικότητα όπως προκύπτει από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το ”Κέρδος” στη γαλακτοβιομηχανία.

ΕΤΑ: Πολιτική αντιπαράθεση για το μέλλον της ΕΤΑ προκάλεσε η συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού Δημήτρη Αβραμόπουλου στην ”Καθημερινή” αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα, συμπληρώνοντας πως ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης σε χθεσινές του δηλώσεις χαρακτηρίζει ”απροσδόκητη” την απόφαση για διάλυση της κρατικής επιχείρησης και θέτει ζήτημα καθυστέρησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Alpha Bank: Στη διανομή μερίσματος 0,60 ευρώ που αποφάσισε μεταξύ άλλων η χθεσινή γενική συνέλευση της Alpha Bank αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης, ενώ ”Το Βήμα” συμπληρώνει πως ο πρόεδρος της Τράπεζας Ι. Κωστόπουλος επισήμανε πως ζητείται η επίλυση του ζητήματος των υποχρεώσεων των τραπεζών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Γενική Τράπεζα: Στη δημόσια προσφορά για το υπόλοιπο του 49,9% της Γενικής Τράπεζας που ανακοίνωσε χθες η Societe Generale αναφέρεται ο σημερινός οικονομικός Τύπος.

Imako: Δεν πουλά τον Nitro Radio η Imako σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, η οποία συμπληρώνει πως η εταιρία διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v