Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Στις προεκλογικές ομιλίες, αλλά και στις μετεκλογικές εξελίξεις, στην απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά και στην αγορά των ομολόγων αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Στις προεκλογικές ομιλίες, αλλά και στις μετεκλογικές εξελίξεις, στην απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά και στην αγορά των ομολόγων αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Εκλογές: Το τι προκύπτει από το crash test στις θέσεις των δύο υποψήφιων κομμάτων για την κυβέρνηση, αλλά και τα σημεία-κλειδιά για τη χώρα από τις 8 Μαρτίου επισημαίνει η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις”, παραθέτοντας άρθρα των κ. Χριστοδουλάκη και Αλογοσκούφη.

Τα φοβικά διλήμματα έσβησε χθες ο Κ. Καραμανλής μπροστά σε πλήθος 200 χιλιάδων πολιτών, τονίζει η ”Καθημερινή”.

Σύμφωνα με ”Το Βήμα”, η ”μάχη της Αθήνας” θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως οι συγκεντρώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων αποτελούν πόλεμο εντυπώσεων.

ΕΚΤ: Επιλέγοντας να μην κάνει καν αναφορά στο ”ισχυρό ευρώ” και απαξιώνοντας έτσι, στην ουσία, να ασχοληθεί με τις ανησυχίες και τις ”υποδείξεις” των πολιτικών ηγετών κρατών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ανακοίνωσε χθες πως τα επιτόκιά της δανεισμού διατηρούνται αμετάβλητα, τονίζει η ”Καθημερινή”.

Σύμφωνα με ”Το Βήμα”, οι τραπεζίτες είπαν ”όχι” στους πολιτικούς, ενώ επισημαίνει παράλληλα πως η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα χθες τα επιτόκια, αρνούμενη να υποκύψει στις γαλλο-γερμανικές πιέσεις.

Η ΕΚΤ αγνόησε τους πολιτικούς, αλλά η πίεση συνεχίζεται σύμφωνα με το ”Κέρδος”, που συμπληρώνει πως το ισχυρότερο πλήγμα από την άνοδο του ευρώ δέχονται οι Φινλανδία και η Ιρλανδία.

ΑΕΠ: Στην κορυφή της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα με κριτήριο τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ αναφέρει η ”Ημερησία”, που συμπληρώνει πως η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το δ’ τρίμηνο ήταν μόνο 0,6%.

Αποτελέσματα 2003: Οι εταιρείες της λεγόμενης ”περιφέρειας” της Σοφοκλέους κατόρθωσαν να αυξήσουν τα κέρδη τους στην παρελθούσα χρήση κατά 104,5%, ενώ τα λειτουργικά τους κέρδη έχουν αυξηθεί κατά μόλις 3,87% και οι πωλήσεις τους κατά 6%, επισημαίνει η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις”.

Μερίσματα: Απλόχερη δείχνει να είναι, σύμφωνα με τα έως τώρα δημοσιοποιημένα στοιχεία, η μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι εισηγμένες εταιρίες για το 2003 τονίζει η ”Ναυτεμπορική”.

Επένδυση – Βόλο: Δικαίωση αποτελεί σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Νίκο Χριστοδουλάκη η επένδυση στο Βόλο, η οποία αποτελεί ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, τονίζει η ”Ημερησία”.

ΣΜΕΧΑ: Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών εκφράζει την ικανοποίησή του διότι απεδείχθη και στην πράξη ότι η ασφαλιστική θωράκιση της αγοράς είναι αποτελεσματική, αναφέρει η ”Καθημερινή”.

Ομόλογα: Στην αγορά των κρατικών ομολόγων τον Φεβρουάριο αναφέρεται ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, το ”Κέρδος” τονίζει πως δείχνουν αργή ανάκαμψη, ενώ εκτιμά πως οι επενδυτές θεώρησαν ως πιο πιθανό σενάριο αυτό της μείωσης των επιτοκίων.

Ακτοπλοΐα: Την αναγκαιότητα να ψηφισθεί καινούργιος νόμος για την ακτοπλοΐα από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, ώστε να καλυφθούν οι παραλείψεις του ισχύοντος, επισημαίνει σε συνέντευξή του στη ”Ναυτεμπορική” ο Ανδρέας Καλογερόπουλος, πρώην δικαστής τους Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Κοινοτήτων και νυν δικηγόρος.

ΔΕΗ: Ένα μεγάλο αβαντάζ για την ελληνική οικονομία αποτελεί η ύπαρξη μιας ΔΕΗ με υψηλή κερδοφορία και με τιμολόγια χαμηλότερα κατά 100% σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε., τονίζει στο ”Κέρδος” ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Στέργιος Νέζης.

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Το αργότερο μέχρι τον προσεχή Ιούνιο ο βασικός μέτοχος της Αλουμίνιον της Ελλάδος, η καναδική Alcan, που θεωρείται ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον πλανήτη, θα έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του για τη διατήρηση ή μη της συμμετοχής του, η οποία από την πλευρά της εκφράζει τη ζωντανή βιομηχανική ιστορία της Ελλάδος, αναφέρει η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις”.

ΤΕΡΝΑ: Νέα αιολικά πάρκα έχει στα σκαριά η ΤΕΡΝΑ, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο” απέκτησε πιστοποιητικό ποιότητας ISO 2001.

Interfish: Διπλασιασμό τζίρου αναμένει η Interfish με την εξαγορά της Τρίαινα, αναφέρει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

ROC: Επανέρχονται στην ενεργό δράση δύο πλοία της ROC, μετά την ευνοϊκή απόφαση του Εφετείου Πειραιά που ορίζει ειδικό διαπραγματευτή για τα χρέη της, αποτρέποντας τους πιστωτές της από τη διαδικασία των κατασχέσεων, αναφέρει ”Το Βήμα”.

Societe Generale: Νέα εξαγορά σχεδιάζει η Societe, στόχος της οποίας σύμφωνα με την ”Ημερησία” είναι τα 250 καταστήματα.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v