Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Οι προεκλογικές δηλώσεις των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων, τα σχόλια της Κομισιόν για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, οι ελληνικές περιφέρειες που κινδυνεύουν να χάσουν τα κονδύλια από το Δ’ ΚΠΣ, αλλά και οι επενδυτικές προτιμήσεις των Ελλήνων απασχολούν, μεταξύ άλλων, τον οικονομικό Τύπο της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Οι προεκλογικές δηλώσεις των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων, τα σχόλια της Κομισιόν για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, οι ελληνικές περιφέρειες που κινδυνεύουν να χάσουν τα κονδύλια από το Δ’ ΚΠΣ, αλλά και οι επενδυτικές προτιμήσεις των Ελλήνων απασχολούν, μεταξύ άλλων, τον οικονομικό Τύπο της Τετάρτης.

Πολιτική: Στις δεσμεύσεις του Γ. Παπανδρέου για ενίσχυση φτωχών οικογενειών με παιδιά για κατάρτιση στις νέες τεχνολογίες, αλλά και στις δηλώσεις του Κ. Καραμανλή για ”μονιμοποίηση” των συμβασιούχων αναφέρεται η Ημερησία, η οποία παράλληλα επισημαίνει και τη ”δήλωση-σοκ” -όπως τη χαρακτηρίζει– του Β. Πολύδωρα για εκκαθαρίσεις 10.000 ”αξιωματούχων” από το Δημόσιο.

Η Ελευθεροτυπία σημειώνει πως ”ατυχείς δηλώσεις” στελεχών δημιούργησαν αμηχανία στη Ν.Δ.

Σε ωμή απειλή για εκδίωξη 10.000 Πασόκων από το Δημόσιο σε ενδεχόμενη εκλογική νίκη της Ν.Δ. προχώρησε ο αρμόδιος συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης της Ν.Δ., κ. Β. Πολύδωρας, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, τονίζουν Τα Νέα.

Αναπτυξιακός Νόμος: Ασύμβατη με τους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού θεωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 35% σε 25% για επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ψηφίσθηκε τον Ιανουαρίου, αναφέρει η Ναυτεμπορική, ενώ η Οικονομική Ελευθεροτυπία συμπληρώνει πως ο αρμόδιος επίτροπος Μ. Μόντι έκανε λόγο για πρόβλημα ανταγωνισμού μεταξύ μικρών και μεγάλων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο πρόσφατος αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία φέρεται να ζητά την κατάργησή του, ενώ επισημαίνεται πως ήδη δρομολογείται η διαδικασία παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θέτοντας σε δοκιμασία τη δυνατότητα εφαρμογής του νόμου.

Οικονομία: Για μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στην Καβάλα κάνει λόγο η Ημερησία, που επισημαίνει πως για την άντληση 240 εκατ. βαρελιών θα γίνουν επενδύσεις ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

Ανεργία: Την πρώτη θέση στην ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών μαζί με την Ιταλία κατέχει πλέον η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Eurostat, την οποία επικαλείται η Ναυτεμπορική.

ΚΠΣ: Κρίσιμες είναι οι συζητήσεις για το Δ’ ΚΠΣ σύμφωνα με την Ημερησία, που επισημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και το τεστ για τη νέα κυβέρνηση είναι κρίσιμο, συμπληρώνοντας πως τα 24,5 δισ. ευρώ του πακέτου δεν είναι δεδομένα.

Το κατώφλι των αναπτυγμένων περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρασαν η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο και τίθενται εκτός του Στόχου 1 του Δ’ ΚΠΣ, ενώ ανάλογος κίνδυνος υπάρχει για τρεις ακόμα ελληνικές περιφέρειες και συγκεκριμένα για την Αττική, την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Μισό δισ. ευρώ ανάπτυξης απώλεσε η χώρα μας, συνεπεία των κακοτεχνιών και των αστοχιών των έργων του Β’ ΚΠΣ, τονίζει το Κέρδος, ενώ η Εξπρές επισημαίνει πως είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας 800 εκατ. ευρώ από το Β’ ΚΠΣ.

Επενδύσεις: Παρά τις αρνητικές αποδόσεις των καταθέσεων, οι Έλληνες προτιμούν να τοποθετούν τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε άλλες μορφές βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων, όπως τα repos και τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων, παρά να τα επενδύουν σε μετοχές ή σε επενδυτικά προϊόντα, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα αποτελέσματα του Επενδυτικού Βαρόμετρου, αναφέρει Το Βήμα.

Σε προϊόντα σταθερής απόδοσης επενδύουν οι Έλληνες αναφέρει η Εξπρές, που συμπληρώνει πως περίπου το 10% των ανδρών και γυναικών μεταξύ 18 και 64 ετών έχει επενδύσει σε μετοχές, έναντι ποσοστού 16% των κατοίκων της ευρωζώνης και 40% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Μόνο το 9% των Ελλήνων έχει μετοχές αναφέρει η Ημερησία, επικαλούμενη διεθνής έρευνα, σύμφωνα με την οποία το αντίστοιχο ποσοστό για τους Αθηναίους φτάνει στο 15%.

Δολάριο: Οι ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς ακόμη μεγαλύτερους από τους αναμενόμενους έδωσε χθες ισχυρή ώθηση στο δολάριο, τονίζει Το Βήμα.

Επιχειρήσεις: Η μείωση των εξόδων, καθώς και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας αποτελούν τους κύριους στόχους των μικρομεσαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, κάτι που δείχνει, σύμφωνα με το Κέρδος, ανάγλυφα ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν βλέπουν να βελτιώνεται, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, το μάλλον κακό κλίμα στην αγορά.

Ομόλογα: Σε νέο δανεισμό θα προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο από τις αρχές Απριλίου, σημειώνει Το Βήμα.

Τράπεζες: Ένα από τα σημαντικότερα μέτωπα προβλημάτων για τις τράπεζες –τα υψηλά έξοδα λειτουργίας– φαίνεται πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, ακόμα και από τις μεγάλου μεγέθους και κατά συνέπεια περισσότερο δυσκίνητες τράπεζες, αναφέρει η Καθημερινή.

Σε τιτλοποίηση απαιτήσεων θα στραφούν οι τράπεζες, οι οποίες επιδιώκουν αύξησης της ρευστότητας κατά 1,8 δισ. ευρώ, επισημαίνει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Τσιμεντοβιομηχανίες: Ανθεκτικές παρουσιάστηκαν οι εισηγμένες τσιμεντοβιομηχανίες, οι οποίες, όπως τονίζει το Κέρδος, παρουσίασαν το 2003 άλμα κερδοφορίας και 20% αύξηση των κερδών τους.

Σούπερ μάρκετ: Θέματα πωλήσεων και τιμών κυριάρχησαν στην ανεπίσημη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι έξι κορυφαίων αλυσίδων σούπερ μάρκετ με περίπου 25 μεγάλους προμηθευτές, αναφέρει η Καθημερινή.

Κλωνατέξ: Σε ”τεντωμένο σχοινί” βαδίζει ο όμιλος Λαναρά σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που αναφέρει πως ο όμιλος βελτιώνει τα μεγέθη με κεφαλαιοποίηση ζημιών.

Marfin Ελληνική – Επενδυτική Τράπεζα: Στη συγχώνευση της Marfin Ελληνική με την Επενδυτική Τράπεζα αναφέρεται ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης.

Ευκλείδης: Στο ταμπλό επιστρέφει η Ευκλείδης, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως η μετοχή εντάσσεται στον χρονισμό βραχείας διαπραγμάτευσης.

Tellas: Τον στόχο των εσόδων που ανέρχεται σε 44 εκατ. ευρώ πέτυχε η Tellas, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Κέρδος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας P. Quarenghi.

WorldCom: Κατηγορείται για απάτη ο ιθύνων νους του σκανδάλου WorldCom, τονίζει η Καθημερινή.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v