Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας

Οι εκθέσεις για την οικονομία του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε., η μερισματική απόδοση της Σοφοκλέους, οι επιχειρήσεις που ωφελήθηκαν από το Γ’ ΚΠΣ, τα οικονομικά μεγέθη του 2003 και οι προσδοκίες που δημιουργούν για τα αποτελέσματα του 2004 είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό Τύπο της Δευτέρας.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας
Οι εκθέσεις για την οικονομία του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε., η μερισματική απόδοση της Σοφοκλέους, οι επιχειρήσεις που ωφελήθηκαν από το Γ’ ΚΠΣ, τα οικονομικά μεγέθη του 2003 και οι προσδοκίες που δημιουργούν για τα αποτελέσματα του 2004 είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό Τύπο της Δευτέρας.

Πολιτική: Ανεβάζει τους τόνους ο Γ. Παπανδρέου σύμφωνα με την ”Ελευθεροτυπία”, που κάνει λόγο για ”πράσινη συσπείρωση”, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα.

”Τα Νέα” τονίζουν πως ο Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη δεν είπε λέξη για τη βαριά κατηγορία που διατυπώνει εδώ και μέρες ο Γ. Παπανδρέου ότι είναι δέσμιος του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της Ακροδεξιάς.

ΟΟΣΑ: Θετικότερες είναι οι εαρινές εκθέσεις για την οικονομία του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζει η ”Ημερησία”.

Σοφοκλέους: Τα αυξημένα κέρδη των εισηγμένων επιτρέπουν στις διοικήσεις των επιχειρήσεων να διανείμουν υψηλότερα από κάθε άλλη φορά μερίσματα στους μετόχους αναφέρει η ”Ημερησία”, σύμφωνα με την οποία η μερισματική απόδοση της Σοφοκλέους διαμορφώνεται στο 3%.

ΚΠΣ: Οι επιχειρήσεις της Αττικής, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Αχαΐας και των Σερρών είναι οι περισσότερο ευνοημένες από την κατανομή των 830 εκατ. ευρώ τονίζει η ”Ημερησία”.

Λιανικές πωλήσεις: Πρωταθλήτρια στην Ε.Ε. αναδεικνύεται η Ελλάδα στην αύξηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων, στη διάρκεια του προηγούμενου έτους σύμφωνα με τη ”Ναυτεμπορική”.

ΔΕΚΟ: Οι ισχυρές πιέσεις που έχουν εκδηλωθεί στα δημόσια οικονομικά, λόγω των υπερβάσεων των δαπανών στον περυσινό προϋπολογισμό, των δραματικών καθυστερήσεων στην εισροή κοινοτικών πόρων, των μεμονωμένων εισπράξεων από τον ΦΠΑ και των μεγάλων δαπανών για τα Ολυμπιακά έργα οδηγούν τη νέα κυβέρνηση με μαθηματική ακρίβεια στη λήψη μέτρων εισπρακτικής πολιτικής αναφέρει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που εκτιμά πως η επόμενη κυβέρνηση θα ”βγάλει στο σφυρί τα ακίνητα των ΔΕΚΟ”.

Οικονομικά αποτελέσματα: Θετικές προσδοκίες και για το 2004 τροφοδοτούν τα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς των εισηγμένων εταιριών, αφού οι ιδιαίτερα σημαντικές βελτιώσεις που καταγράφηκαν με την ολοκλήρωση της εικόνας των αποτελεσμάτων, προέρχονται κυρίως από τις έντονες προσπάθειες που κατέβαλαν οι εταιρίες για αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους και συμπίεση του κόστους, επισημαίνει η ”Ναυτεμπορική”.

Τράπεζες: Περικόπτουν οι τράπεζες τους στόχους τους για το 2004 αναφέρει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, σύμφωνα με την οποία η αναπροσαρμογή των παγίων μετέβαλε την εικόνα τους.

Σύμφωνα με την ”Ημερησία”, οι Moody’s και UBS αναβαθμίζουν τις τράπεζες, ενώ επισημαίνει πως στην επαναξιολόγηση οδήγησαν τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι ελληνικές τράπεζες.

Ακτοπλοΐα: Για πρώτη φορά ξένη ακτοπλοϊκή εταιρία εκδηλώνει ενδιαφέρον για τις γραμμές του Αιγαίου αναφέρει η ”Ημερησία”, σύμφωνα με την οποία η Ocean Star κατέθεσε σχετική αίτηση.

Ιχθυοκαλλιέργειες: ”Ανάμικτα” τα κέρδη του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών το 2003 αναφέρει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, σύμφωνα με την οποία Γαλαξίδι και Δίας σημείωσαν άνοδο, ενώ κάμψη παρουσίασαν οι Ελληνικαί Ιχθυοκαλλιέργεια και Interfish.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v