Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Πέμπτης

Η απαγόρευση της δημοσίευσης των εκλογικών δημοσκοπήσεων από το Σάββατο, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική και κοινωνική συνοχή, οι εισαγωγές αλλά και οι εξαγωγές του εννεαμήνου του 2003 είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης.

Τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Πέμπτης
Η απαγόρευση της δημοσίευσης των εκλογικών δημοσκοπήσεων από το Σάββατο, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική και κοινωνική συνοχή, οι εισαγωγές αλλά και οι εξαγωγές του εννεαμήνου του 2003 είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης.

Εκλογές: Απαγορεύεται από το Σάββατο η δημοσίευση δημοσκοπήσεων σύμφωνα με το Βήμα που αναφέρει πως έρχονται τώρα οι ”ψιθυριστές” οι οποίοι αναμένεται να διοχετεύουν ως και την ημέρα των εκλογών πληροφορίες για δήθεν δημοσκοπήσεις με το ένα ή το άλλο αποτέλεσμα.

Η Καθημερινή επισημαίνει πως σταθερό προβάδισμα στη ΝΔ δίνει η VPRC ενώ επισημαίνει πως οι δημοσκοπήσεις οδεύουν προς την απαγόρευση.

Μόνο μια τηλεοπτική αναμέτρηση-”μαμούθ” μεταξύ των Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή αναμένεται να γίνει την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, τονίζει η Ελευθεροτυπία.

ΑΕΠ: Στην 15η θέση της διευρυμένης Ευρώπης βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά στο κατά κεφαλή ΑΕΠ, τονίζει το Βήμα που συμπληρώνει πως η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της φτώχιας παρά τη βελτίωση.

ΚΠΣ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες στη δημοσιότητα την 3η έκθεση για την οικονομική και κοινωνική συνοχή, η οποία αντικατοπτρίζει τα σχέδιά της για την πολιτική συνοχή σε μια διευρυμένη Ευρώπη στην περίοδο 2007-2013 αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Δύο ελληνικές περιφέρειες – Στερεάς Ελλάδας και Νήσων του Αιγαίου – εξαιρούνται του Κοινοτικού στόχου 1 και σταδιακά εντάσσονται οριστικά στον στόχο 2, με συνέπεια οι χρηματοδοτήσεις από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ να καλύπτουν μόνο τους τομείς της απασχόλησης, της πληροφορικής, και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και όχι από τις υποδομές όπως επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

Έλλειμμα: Σε ύψη ρεκόρ έφτασε το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης αγγίζοντας το 7% του ΑΕΠ έναντι 5% του προηγούμενου έτους, αναφέρει η Εξπρές που συμπληρώνει πως η μεγαλύτερη επιβάρυνση καταγράφηκε τον Δεκέμβριο.

ΕΕ: Σιράκ, Σρέντερ και Μπλερ προωθούν για την ΕΕ νέο κύμα μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με το Βήμα που τονίζει πως θέλουν να κάνουν την Ευρώπη πρώτη οικονομική δύναμη εντός δεκαετίας, ενώ η Καθημερινή επισημαίνει πως οι τρεις προαναφερθέντες αποφάσισαν τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας έως το 2010.

”Τσάρο” στην οικονομία της ΕΕ προωθούν οι ”3” σύμφωνα με την Ημερησία που επισημαίνει πως προτείνεται η θέση αντιπροέδρου της Κομισιόν με ισχυρές αρμοδιότητες.

Εξαγωγές: Για εξαγωγές ρεκόρ κάνει λόγο το Βήμα που τονίζει πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και οι εισαγωγές αυξήθηκαν πέρυσι και εκτιμάται πως υπερέβησαν τα 40 εκατ. ευρώ.

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έφτασαν οι εξαγωγές στο εννεάμηνο του 2003, αλλά ταυτόχρονα η αύξηση ήταν πολύ υψηλή για τις εισαγωγές τονίζει το Κέρδος.

Ευρώ: Ανοικτή προειδοποίηση απηύθυνε χθες η Γερμανία, μετά τη νέα εκτίναξη του ευρώ πάνω από τα 1,29 δολάρια, επισημαίνει το Κέρδος που συμπληρώνει πως ιδιαίτερα αυστηρός εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δηλώνοντας ότι η ευρωζώνη απορροφά το κύριο βάρος των διεθνών συναλλαγματικών κραδασμών.

Εμπορική: Για κρυφό γρίφο σε Εμπορική – Credit Agricole κάνει λόγο η Καθημερινή που τονίζει πως εάν οι Γάλλοι αποχωρήσουν, η τράπεζα μπορεί να επαναγοράσει το μερίδιό τους στην τιμή που είχαν πουλήσει.

Τράπεζα Πειραιώς: Μεγάλη αύξηση κερδών εκτιμά η εφημερίδα Χρηματιστήριο πως θα παρουσιάσει ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος αναμένεται να διανείμει μέρισμα μεταξύ 0,40 και 0,45 ευρώ.

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Η εταιρία Αλουμίνιον της Ελλάδος, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εταιρίες της χώρας, βρίσκεται σε φάση αναθεώρησης του επενδυτικού προγράμματός της και είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει έξοδο από τη Σοφοκλέους, αναφέρει η Καθημερινή.

Τεχνοδομή: Σήμερα εξελίσσεται η ”κρίσιμη ζαριά” για το μέλλον της Τεχνοδομής σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο που τονίζει πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο λουκέτου στην εταιρία.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v