Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Τετάρτης

Στις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και στις ”συνεργασίες – έκπληξη”, στη χθεσινή συνάντηση του Ecofin, στον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, αλλά και στις ξένες επενδύσεις αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Τετάρτης
Στις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και στις ”συνεργασίες – έκπληξη”, στη χθεσινή συνάντηση του Ecofin, στον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, αλλά και στις ξένες επενδύσεις αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Πολιτική: Ευρύ πολιτικό σχηματισμό σηματοδοτεί ο Γ. Παπανδρέου με συνεργασίες – έκπληξη σύμφωνα με την Ημερησία η οποία συμπληρώνει πως οι κ.κ. Στέφανος Μάνος και Ανδρέας Ανδριανόπουλος θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Για ”συνεργασίες-έκπληξη” κάνει λόγο το Βήμα που επισημαίνει πως ανατρέπεται το πολιτικό σκηνικό, ενώ η Ελευθεροτυπία τονίζει πως ο Γ. Παπανδρέου τσίτωσε τη διεύρυνση με 4 ”μεταγραφές” από δεξιά και αριστερά.

Τα Νέα εκτιμούν πως ο Γ. Παπανδρέου έκανε κίνηση ματ στη μάχη του μεσαίου χώρου με Μάνο και Ανδριανόπουλο, ενώ επισημαίνουν πως και οι δύο δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας την ιδεολογική αυτονομία τους.

Το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα με τα ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά των προηγούμενων τριών δεκαετιών, δείχνει να σβήνει στα χέρια του νέου ηγεμόνα του, μετά και την αναγγελθείσα χθες απρόσμενη συνεργασία του με τους κήρυκες του ελληνικού νεοφιλελευθερισμού κ.κ. Μάνο και Ανδριανόπουλο, αναφέρει η Καθημερινή.

Ecofin: Το Ecofin έκρινε χθες με αυστηρές συστάσεις το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2003-2006 προτρέποντας για την εφαρμογή κατάλληλης πολιτικής και για την αποφυγή ανισορροπιών στο δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Δημοσιονομικές συστάσεις στη Γαλλία και την Ιταλία απηύθυνε εκ νέου χθες το Ecofin, παρακάμπτοντας διπλωματικά τη νέα άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με το Κέρδος.

Με πολλές επιφυλάξεις εγκρίθηκε το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας από το Συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χθεσινή του συνεδρίαση όπως αναφέρει η Καθημερινή, ενώ η Εξπρές επισημαίνει πως το Ecofin έδωσε συστάσεις για αυστηρότερη δημοσιονομική και μισθολογική πολιτική.

Η Οικονομική Ελευθεροτυπία σημειώνει από την πλευρά της πως το Ecofin ζητεί μετεκλογικό στρίμωγμα, ενώ επισημαίνει πως η γνωμοδότηση που εξέδωσε χθες το συμβούλιο υπουργών οικονομίας περιλαμβάνει παρατηρήσεις και ενδοιασμούς ως προς την πραγματοποίηση ορισμένων στόχων.

Σύμφωνα με το Βήμα η Επιτροπή προβλέπει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και βαθμιαία επιβράδυνση της απασχόλησης τη διετία 2005-2006, ενώ συμπληρώνει πως προχώρησε σε συστάσεις για συγκράτηση μισθών στον δημόσιο τομέα τα επόμενα χρόνια.

Πληθωρισμός: Στο 2,9% μειώθηκε ο τιμάριθμος σύμφωνα με την Ημερησία, που επισημαίνει πως η πτώση των τιμών του πετρελαίου, και των τηλεφωνικών υπηρεσιών οδήγησαν τον Δείκτη κάτω από το 3% τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο η άνοδος του ευρώ, ”συρρίκνωσε” τον τιμάριθμο ο οποίος έσπασε το φράγμα του 3% τον Ιανουάριο, ενώ τονίζει πως απορροφήθηκαν οι κραδασμοί του ευρώ.

Μετοχοδάνεια: Τους κινδύνους που εμπερικλείει ο υψηλός τραπεζικός δανεισμός των βασικών μετόχων εταιριών για την πορεία των τελευταίων αλλά και την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξυγίανση του προβληματικού μέρους της αγοράς επισημαίνει η PriceWaterhouseCoopers προβλέποντας ότι στο άμεσο μέλλον θα αποφευχθούν περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις όπως τονίζει η Εξπρές.

ΟΠΕΚ: Κατά μισό δολάριο το βαρέλι αυξήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει άμεσα την υπερπαραγωγή πετρελαίου κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ προανήγγειλε περαιτέρω μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια από 1ης Απριλίου, όπως τονίζει το Βήμα.

Απρόσμενη χαρακτηρίζει η Καθημερινή την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατομμύρια βαρέλια από 1ης Απριλίου 2004.

Επενδύσεις: Ελάχιστα ελκυστική θα παραμείνει η ελληνική αγορά για τους ξένους επενδυτές τα επόμενα χρόνια και η μόνη προοπτική ενίσχυσης της εισροής ξένων κεφαλαίων, θα είναι η απελευθέρωση νέων κλάδων, επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

Το Βήμα κάνει λόγο για αξεπέραστα εμπόδια στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, ενώ επισημαίνει πως το 2003 ο αριθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 48% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στελέχη: Εκρηκτική αύξηση 107% στις παρουσίασαν οι προσλήψεις μάνατζερ και επικεφαλών τμημάτων σύμφωνα με έρευνα της Kantor Humanis που επικαλείται η Ημερησία, η οποία συμπληρώνει πως ανάρπαστα έγιναν τα στελέχη πωλήσεων και μάρκετινγκ.

Σύμφωνα με το Κέρδος η έρευνα της Kantor καταδεικνύει τα πρώτα θετικά σημάδια για την αλλαγή της δυναμικής στην αγορά στελεχών, ενώ συμπληρώνει πως η ζήτηση μεσαίων στελεχών στο εμπόριο ήταν αυξημένη.

Κατσέλης: Σε επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ προχωρά η Κατσέλης σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο που συμπληρώνει πως ο όμιλος πέτυχε πέρυσι βελτίωση των μεγεθών.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v