Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την τροπολογία Πάχτα, ο πληθωρισμός του 2003, οι παρενέργειες της πολιτικής κρίσης στη Σοφοκλέους, αλλά και η έκβαση της εισόδου των ΕΤΑ στο Χ.Α. είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την τροπολογία Πάχτα, ο πληθωρισμός του 2003, οι παρενέργειες της πολιτικής κρίσης στη Σοφοκλέους, αλλά και η έκβαση της εισόδου των ΕΤΑ στο Χ.Α. είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης.

Πολιτική: Ψυχρολουσία επεφύλαξαν οι δημοσκοπήσεις για το ΠΑΣΟΚ μετά τον σάλο για την τροπολογία Πάχτα, σύμφωνα με τα Νέα, που συμπληρώνουν πως ο Γιώργος Παπανδρέου διαμήνυσε πάντως ότι δεν πρόκειται να αλλάξει απόφαση για τους δέκα.

Μειώνει τη διαφορά σε 2,2% το ΠΑΣΟΚ, ενώ η Ν.Δ. αυξάνει την παράσταση νίκης, αναφέρει το Βήμα, που κάνει λόγο για δημοσκόπηση–γρίφο επισημαίνοντας πως ο εκλογικός αγώνας κλιμακώνεται, με αβέβαιο ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα.

Η Ημερησία αναφέρει σχετικά πως το 54% επικροτεί την αποπομπή των ”10”, ενώ συμπληρώνει πως ανάλογη κίνηση της Ν.Δ. ζητεί το 46%.

Άλυτα παραμένουν τα βασικά προβλήματα της οικονομίας σύμφωνα με το Κέρδος, που μεταξύ άλλων αναφέρεται στα ”πέντε αγκάθια” που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.

Πληθωρισμός: Νέες πιέσεις στον πληθωρισμό, που έκλεισε στο 3,5% το 2003, δημιουργούν ο ”παγετός” και η χαλάρωση των ελέγχων στην αγορά λόγω της προεκλογικής περιόδου, σύμφωνα με το Βήμα.

Μόλις κατά 0,1% έπεσε ο πληθωρισμός το 2003 σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, που αναφέρει πως το εν λόγω γεγονός αντανακλά τα βαθύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και την έλλειψη διαρθρωτικών αλλαγών.

Σοφοκλέους: Η ψυχολογία παραμένει ο κυρίαρχος παράγοντας της αγοράς σύμφωνα με το Βήμα, που επισημαίνει πως η πολιτική θύελλα που ξέσπασε για την τροπολογία του Πόρτο Καρράς και το ”κενό εξουσίας” που δημιουργείται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξαιτίας της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή προκάλεσαν ισχυρές παρενέργειες στη Σοφοκλέους.

Πολιτική τορπίλη χτύπησε τη Σοφοκλέους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως επιταχύνεται η διόρθωση στις τραπεζικές μετοχές, ενώ η Εξπρές κάνει λόγο για ”τριγμούς Πάχτα στο Χ.Α.”.

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της Ημερησίας, που εκτιμά πως στο Χ.Α. εξελίσσονται κομματικά παίγνια.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ανεστάλη ο ορισμός του νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με την Εξπρές.

Συντάξεις: Κατά 5% αυξάνονται, αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου, οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως στους συνταξιούχους του Δημοσίου έγινε αύξηση 4%-8,8%.

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Παρά το φιάσκο της τροπολογίας Πάχτα η κυβέρνηση επιμένει σε ”βροχή” ανάλογων ρυθμίσεων της τελευταίας ώρας, όπως τονίζει η Καθημερινή.

Έλλειμμα ΗΠΑ: Στα 477 δισ. δολάρια αναμένεται να εκτοξευτεί κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2004 το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Προϋπολογισμού του Αμερικανικού Κογκρέσου που επικαλείται το Βήμα.

ΕΤΑ: Σε φιάσκο εξελίσσεται για την κυβέρνηση σύμφωνα με την Καθημερινή το εγχείρημα για την εισαγωγή των μετοχών των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων στο Χ.Α., ενώ η Εξπρές τονίζει πως αποσύρθηκε το ενημερωτικό δελτίο των ΕΤΑ.

Εταιρικά Ομόλογα: Σημαντικά μειωμένα τόσο σε αριθμό περιπτώσεων όσο και σε αξία ήταν τα ”φέσια” στη διεθνή αγορά εταιρικών ομολόγων και άλλων τίτλων χρέους το 2003 σε σχέση με το 2002, σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s που επικαλείται η Καθημερινή.

EFG Eurobank: Αύξηση κατά 37% αναμένει η EFG Eurobank σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως τα καθαρά έσοδα της τράπεζας θα φτάσουν στα 251-253 εκατ. ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 600 εκατ. δολάρια ανέρχεται το ενεργητικό της Marathon Bank, θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την απορρόφηση της Interbank Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΕΛΠΕ: Πιο ουσιαστικό management επιδιώκει η Πετρόλα, σύμφωνα με την Ημερησία, που κάνει λόγο για πιέσεις της εταιρίας στη διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Τεχνική Ολυμπιακή: Με καταγγελία της σύμβασης βάσει της οποίας περιήλθε στην ιδιοκτησία του το Πόρτο Καρράς ”απειλεί” ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί το θέμα της ανέγερσης του οικισμού στην έκταση των 110 στρεμμάτων, τονίζει η Εξπρές.

Coca – Cola Τρία Έψιλον: Σε 5 ή 6 ανέρχεται ο αριθμός των χωρών στις οποίες η Coca – Cola Τρία Έψιλον θα επιδιώξει να δραστηριοποιηθεί μέσα στο 2004 στον τομέα του εμφιαλωμένου νερού, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Μηχανική: Στα δικαστήρια προσφεύγει η τεχνική εταιρία Μηχανική, με αφορμή την ανάθεση κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού Ιλαρίωνα στην κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ - ΜΕΤΩΝ, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Έμπεδος: Τζίρο 210 εκατ. ευρώ αναμένει η Έμπεδος για το 2003, ενώ τελικά σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v