Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, οι δύο συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, η απόφαση για τη Γενική, η οποία αναμένεται μετά τις εορτές, απασχολούν μεταξύ άλλων τον οικονομικό Τύπο της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, οι δύο συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, η απόφαση για τη Γενική, η οποία αναμένεται μετά τις εορτές, απασχολούν μεταξύ άλλων τον οικονομικό Τύπο της Τετάρτης.

Σημίτης: Ραγδαίες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις εορτές σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία επισημαίνει πως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι μετά τα Θεοφάνια ο κ. Σημίτης, που με την ομιλία του στη Βουλή προδιέγραψε την αποχώρησή του, θα κινήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με μόνο θέμα την εκλογή νέου προέδρου.

Η Ελευθεροτυπία επισημαίνει πως οι εξελίξεις μετά τα Φώτα θα είναι ραγδαίες, ενώ συμπληρώνει πως ο κ. Σημίτης θα δρομολογήσει τη διαδοχή του.

Προϋπολογισμός: Ασφυκτικές πιέσεις στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών ασκούν οι τεράστιες υποχρεώσεις από τόκους και χρεολύσια, γεγονός που θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Σοφοκλέους: Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές, με το βλέμμα στραμμένο στις ξένες αγορές και στις πολιτικές εξελίξεις, αναφέρει η Ημερησία.

Η χρονιά των ισχυρών είναι το 2004 για τη Σοφοκλέους αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, που μεταξύ άλλων επισημαίνει πως ο νέος κανονισμός του χρηματιστηρίου είναι προ των πυλών, ενώ η Σοφοκλέους των πολλών ταχυτήτων είναι μια πραγματικότητα.

Αγώνες: Ασφυκτικό είναι το χρονοδιάγραμμα της προετοιμασίας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων τονίζει η Καθημερινή, που σημειώνει πως οι οκτώ μήνες που απομένουν θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμοι.

Ξένες Αγορές: Τις εκτιμήσεις των UBS, HSBC και Deutsche Bank για τους ”πρωταθλητές” της επόμενης χρονιάς παραθέτει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

Ακίνητα: Παρέμβαση μέσω της Ημερησίας πραγματοποίησαν οι δικαστικοί επιμελητές για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ενώ παράλληλα τονίζουν πως τα προτεινόμενα μέτρα θα αποδειχθούν πολύ ανεπαρκή.

Αγωγός: Για δύο ιστορικές συμφωνίες Ελλάδος Τουρκίας κάνει λόγο η Ημερησία, που σημειώνει πως αφενός κατασκευάζεται αγωγός μεταφοράς και αφετέρου θα επιτευχθεί εμπορική συμφωνία για φθηνό αέριο.

Τουρισμός: Οι κάτοικοι των τουριστικών προορισμών, όπως είναι τα νησιά και τα παραθαλάσσια μέρη, αναδεικνύονται πρωταθλητές στις καταθέσεις της περιφέρεις τονίζει το Βήμα.

Πληροφορική: Αναθεωρούν προς τα κάτω οι εταιρίες πληροφορικής τις αρχικές τους εκτιμήσεις για τις πωλήσεις του 2003 λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων προκήρυξης και έγκρισης των έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας τονίζει η Ναυτεμπορική.

Γενική: Μετά τις γιορτές θα αποφασίσει το ΜΤΣ για τη Γενική Τράπεζα, σύμφωνα με την Καθημερινή, ενώ η Ημερησία σημειώνει πως η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 2 Ιανουαρίου.

Το Βήμα αναφέρει πως μετά τις εορτές και υπό όρους θα προχωρήσει η υπόθεση πώλησης της Γενικής Τράπεζας, ενώ σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία η ιδιωτικοποίηση της Γενικής θα γίνει υπό όρους που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΚΠΣ: Σημαντική είναι η συμβολή του Γ΄ ΚΠΣ στην αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και σε πλήθος μακροοικονομικών μεγεθών σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, που συμπληρώνει πως, από την άλλη, αρνητική φαίνεται να είναι η συμβολή στον εξωτερικό τομέα της οικονομίας και στον πληθωρισμό.

ΕΤΑ: Την αίτηση για εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. κατέθεσε χθες η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ενώ το Κέρδος συμπληρώνει πως η δημόσια εγγραφή της εταιρίας θα γίνει τον Ιανουάριο.

Ολυμπιακές Αερογραμμές: Συνεχίζονται οι απεργίες και η οικονομική αιμορραγία, σύμφωνα με το Κέρδος.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Στη μείωση της καθαρής θέσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με τη μείωση των ιδίων κεφαλαίων κατά 345 εκατ. ευρώ προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με το Βήμα, ενώ η εφημερίδα Χρηματιστήριο συμπληρώνει πως η μείωση της καθαρής θέσης του Τ.Τ. προκαλεί αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την Εξπρές, η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του Τ.Τ. έγινε ”αθόρυβα”, καθώς, όπως επισημαίνει, παρακάμφθηκαν όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Λούλης: Αύξηση πωλήσεων κατά 42% εμφανίζει ο όμιλος Λούλη στο πεντάμηνο της χρήσης 1/7/2003 – 30/6/2004 αναφέρει το Κέρδος, ενώ η Εξπρές συμπληρώνει πως έφτασαν στα 58 εκατ. ευρώ.

Aspis Bank: Στην Ευρωπαϊκή Πίστη μπαίνει η Aspis Bank, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που επισημαίνει πως υπάρχει έντονη φημολογία στην αγορά για επικείμενη αγορά πακέτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v